Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Napgomba tünetei és kezelése

Mi a napgomba?

Sokan fertőzésnek gondolják a napgombát, pedig erről szó sincs: ez esetben arról van szó, hogy a bőr mikroflórájának egyensúlya fölborul, emiatt pedig túlszaporodik egy olyan gomba - a Malassezia furfur -, amely normál esetben is a bőrön él. A napgombának nevezett foltok tulajdonképpen ennek telepei.

Tünetek

A napgomba előfordulása

A probléma nagyon gyakori, legtöbbször azokat a fiatalokat érinti, akik vagy valamilyen fizikai munkát végeznek és izzadnak, vagy pedig aktívan sportolnak.

A napgomba diagnózisa

A diagnózis felállítása egyszerű fizikális vizsgálattal történik. Ugyan lehet a bőrfelszínről kaparékot is venni, azt pedig mikroszkóp alatt külön vizsgálni, de erre a gyakorlatban nem mindig szokott szükség lenni. Ugyancsak van arra lehetőség, hogy a bőrt UV-fényben vizsgálják - ilyenkor a gombatelepek fluoreszkálnak - de a mindennapokban ilyen vizsgálatra sem szokott sor kerülni.

A napgomba okai és tünetei

A Malassezia furfur elsősorban a hajas fejbőrön él, onnan hullik rá a hátra, az általa okozott halványbarnás foltok - amelyek a napbarnított bőrön fehérnek tűnnek - emiatt jelennek meg leggyakrabban a háton és a felkarokon. A kialakulás esélyét az növeli, ha valaki megizzad , nagyon nagy melegben sportol, ruházatát pedig nem cseréli le, edzés után nem zuhanyzik le. Ilyenkor a bőr bepállik, ami könnyíti a mikroflóra egyensúlyának felborulását.

Sokan gondolják, hogy a betegséget a szoláriumban kapták el, ám erről nincs szó. A helyzet inkább az, hogy a szolárium a napgombának csak kedvez, méghozzá azért, mert benne az emberek izzadnak, ez pedig segíti a gomba térnyerését. Másrészt a szolárium a tüneteket - a már kialakult gombatelepeket - jobban láthatóvá teszi, lévén a nem barnuló foltok a sötétebbé váló bőrön feltűnőbbek lesznek.

A napgomba kezelése

A kezelés helyileg történik, krémekkel és oldatokkal. Fontos, hogy az érintettek speciális gombaölő sampont is használjanak, lévén a gomba eredetileg a hajas fejbőrön szaporodik túl, onnan kerül a test egyéb részeire. Az érintetteknek ezekkel a samponokkal kell tusolniuk is, az egyéb készítményéket csak szárítkozás után szabad használniuk. Ugyan a napgomba szépen gyógyul, viszont ha valakinél a probléma nagyon makacsa, gyenge az immunrendszere, illetve kifejezetten izzadós, akkor szükség lehet belsőlegesen alkalmazott gyógyszerekre is.

A napgomba gyógyulási esélyei

Maga a napgomba általában egy-két hétnyi kezelés után meggyógyul, viszont ha foltjai körül már lebarnult a bőr, akkor azok a következő szezonig visszamaradnak. Teljesen csak akkor tűnnek el, amikor a környező bőr barnasága már lekopik, illetve amikor a következő nyáron a foltok is le tudnak barnulni.

A napgomba megelőzése

A bőrről az izzadságot mihamarabb le kell törölni, nem szerencsés hagyni, hogy az bepálljon. Ez főleg akkor erősen ajánlott, ha valaki meleg és nedves környezetben van. Ugyancsak törekedni arra, hogy sportoláskor ne "műszálas" ruhákat viseljünk, hanem vagy lélegzőt, vagy pedig pamutot.

Ha a hajlam már ismert, tehát valakinek már többször volt ilyen panasza, akkor érdemes lehet megelőzésként is használni a kezeléshez kapott sampont, illetve az egyéb gombaellenes készítményeket. Ha ezeket tünetmentes állapotban heti kétszer alkalmazzák, csökkenthető annak esélye, hogy a probléma kiújuljon. Ugyancsak figyelni kell arra, hogy az érintettek a hátukon ne használjanak semmilyen zsíros testápolót.

A napgomba szövődményei

Szövődményként egyedül az esztétikai problémák jöhetnek szóba. Ha ugyanis valaki nem kezelteti ki magát, viszont folyamatosan szoláriumba jár vagy napon sütteti magát - tehát tüneteire újra és újra ránapozik - akkor foltjai egyre láthatóbbak lesznek, rendkívül csúnyává válnak.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: