Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Keloid tünetei és kezelése

Mi a keloid?

A keloid egy olyan túlnőtt heg (maga a hegszövet nyúlik túl a seb határain), amely kezdetben viszkethet, nyomásra érzékeny lehet, kialakulása pedig fájdalommal is járhat. Egyes esetekben irritálhatja még a ruha is. Azzal együtt, hogy ez a hegszövet kórosnak számít, maga a jelenség teljesen ártalmatlan, nem több egyszerű kozmetikai problémánál. Mivel azonban rendkívül zavaró is lehet, komoly pszichés problémát okozhat a betegeknek.

Tünetek

A keloid előfordulása és okai

Nem tudni pontosan, hogy mi okozza a keloidot, egyedül az ismert, hogy a rá való hajlam genetikailag átadódik, illetve hogy a férfiak és nők egyaránt fogékonyak lehetnek rá.

A keloid tünetei

Akinél a hajlam adott, annál már a sebgyógyulás elején látható, hogy a hegképződés keloidos lesz. Ilyen esetekben a sérülés vagy kimetszés helyén olyan hússzínű vagy élénkvörös heg alakul ki, amely a seb határain túlnő, húzásra fájdalmas és nyomásra érzékeny lehet, akár viszkethet is. Ilyesmi bárhol kialakulhat, de legfeltűnőbbé általában a törzsön, illetve a vállakon válik.
A keloid egy túlnőtt heg, amely viszketéssel, vagy akár fájdalommal is járhat
A keloid egy túlnőtt heg, amely viszketéssel, vagy akár fájdalommal is járhat
Egyes esetekben a keloidosodás olyan mértéket is ölthet, hogy az érintetteknek gyakorlatilag a legkisebb horzsolása is túlburjánzó, vöröses heggel gyógyul, nagyon nagyra nő, nagyon láthatóvá és rendkívül zavaróvá válik.

A keloid diagnózisa

A keloid diagnózisát a kórelőzmény alapján, a kóros hegszövet megtapintása után állítják fel. Szövettani vizsgálatra csak kétes esetben lehet szükség.

A keloid kezelése

Ha a keloid már kialakult, illetve elkezdett kialakulni, mértékét többféle kezelési móddal lehet csökkenteni. Ilyenek például azok a kortikoszteroid injekciók, amelyek a helyi gyulladást csökkentik: ezekre a hegszövet annál jobban reagál, minél korábban alkalmazzák őket. A hegeket speciális krémekkel, hegkezelő gélekkel is lehet kenegetni, de sokat segíthet egy egyszerű hidratáló olaj alkalmazása is, lévén a hegszövetet az is puhítja. Az ilyen kezelés évekkel a keloid megjelenése után is segíthet szebbé tenni a heget, de sikere annál valószínűbb, minél hamarabb használják.
A keloidot fagyasztani is szokták: ez azért jó hatású, mert roncsolja a már kialakult túlburjánzó hegszövetet, annak sejtjeit. Ugyanez a helyzet a lézerrel, emiatt használnak szén-dioxid-lézeres kezelést is. Bizonyos esetekben az irradiáció, tehát a besugarazás is alkalmazható. Ezek nem komoly műtéti beavatkozások, lényegüket tekintve inkább kozmetikai jellegűek.
Mivel a keloidosodásra hajlamos személyek hegei minden esetben keloiddal gyógyulnak, a keloidok sebészi kimetszése nem jelent megoldást. Az étrend-kiegészítők szedésétől érdemi javulás szintén nem várható, lévén a keloid kialakulásának hátterében nem a vitaminok és nyomelemek esetlegesen fennálló hiánya áll.

A keloid gyógyulási esélyei

Előfordul, hogy a keloid idővel magától is laposabb lesz, állapota javul, de ha már egyszer kialakult, akkor jellemzőbb az, hogy magától nem enyhül. Küllemén a beavatkozásokkal lehet ugyan javítani, de őket teljesen eltüntetni nem lehet.

A keloid megelőzése

Mivel a keloid veleszületett adottságok miatt alakul ki, megelőzni gyakorlatilag nem lehet. Ennek egyetlen módja, ha valaki nagyon vigyáz magára.

A keloid szövődményei

A keloidnak szövődménye nem lehet, csupán esztétikai problémát jelent, nem rákosodhat el.

- Magát a keloidot sokan összetévesztik a hipertrófiás heggel is, pedig a kettő nem ugyanaz. A hipertrófiás heg mindig az eredeti seb méretének megfelelően türemkedik ki , míg a valódi keloid sokszor jelentősen túlnyúlik azon. Előfordul az is, hogy előző sérülés nélkül spontán alakul ki. A hipertrófiás heg idővel vissza is húzódhat, míg ez a kelodira nem igazán jellemző.
- Ha valakinek a hegei jellemzően szépen gyógyulnak, viszont van néhány olyan sérülése, amely keloidosnak tűnik, akkor azok nagy eséllyel nem valódi keloidok, hanem más ok miatt gyógyultak csúnya hegszéllel. Ezek ugyan nem szépek, de vonaluk mindig a seb határain belül marad. Ezekkel ellentétben a keloid nem csak egy-egy sebnél alakul ki, hanem minden sérülést érint, és minden esetben túlnövi a seb határait. A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult, párás idő várható, délutántól a nyugati részeken szakadozgathat a felhőzet. A csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, estére a keleti határszélről is levonul. Az Északi-középhegység térségében végig, de a főváros, illetve az Észak-Alföld környezetében is tartós havazás lesz a jellemző, másutt már inkább havas esőre, esőre számíthatunk. Kora délelőttig ónos eső is előfordulhat, főként a délnyugati tájakon. A szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg helyenként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja a friss havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő, Sopronban akár +7 fokig is felmelegedhet a levegő. Késő este -5, +2 fok valószínű. A következő front vasárnap érkezik, így addig nem kell fronthatástól tartani.