Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Rózsahámlás tünetei és kezelése

Mi a rózsahámlás?

A rózsahámlás egy igen gyakori bőrbetegség, amit sokszor a háziorvosok is gombás fertőzésnek néznek, akként is kezelnek. Maga a betegség nagyon apró és halvány, vöröses, rózsaszínbe hajló hámló foltok, majd plakkok bőrön való megjelenését okozza.

Tünetek

A rózsahámlás előfordulása

Gyakori panaszról van szó, a bőrgyógyászok sokszor találkoznak vele. Biztos az is, hogy sokkal gyakoribb, mint ahányszor diagnosztizálják. A betegség ismétlődni nem szokott.

A férfiakat és a nőket a probléma azonos arányban érinti, a nemek között különbség nincs. Egyes vélemények szerint a fiatalabb korosztály érintettebb lehet, mint a középkorú, de a gyakorlat nem ezt mutatja, aszerint a betegség bárkinél előfordulhat. Az viszont igaz, hogy az időseket kisebb arányban érinti.

A rózsahámlás okai

A betegség oka nem ismert, de feltételezhető, hogy valamilyen vírusfertőzés (például Epstein-Barr-vírus) okozhatja. A feltételezések szerint a betegek a tünetek megjelenése előtt hetekkel eshetnek át ilyen fertőzéseken. Ebből adódóan maga a rózsahámlás már nem fertőző.

A rózsahámlás tünetei

A testfelületen apró és halvány, vöröses, rózsaszínbe hajló plakkok jelennek meg, először jellemzően egy nagyobb, ovális területen. Ez az úgynevezett anyafolt, ami akár hetekig is önmagában állhat valahol a törzsön. Ezt követően körülötte, számos egyéb területen alakulnak ki szélen hámló vöröses foltok, plakkok. Utóbbiak már kisebbek, eloszlásuk lehet fenyőfaalakú is. A panasz jellemzően a törzs felső részére lokalizálódik, a gerincoszlop környékén, a törzs ahhoz közeli részein és a karon fordul elő gyakrabban.


A betegség küllemén kívül semmilyen panaszt nem okoz, nem viszket, nem fáj, a beteg közérzete jó. Tünete ettől függetlenül ijesztő, hiszen kiütésszerűen sok vörös plakk látható a testfelületen.

A rózsahámlás diagnózisa

A bőrgyógyászok a diagnózist a klinikai kép alapján állítják föl, semmilyen különös vizsgálatra nincs szükség.

A rózsahámlás kórlefolyása

A betegség magától is elmúlik, a plakkok különösebb kezelés nélkül néhány hét alatt eltűnnek. Az egyetlen baj vele, hogy rendkívül makacs tud lenni, akár 8-12 hétig is megkeserítheti a betegek életét. Ártani neki egyedül azzal lehet, ha irritálják. Ez a gyakorlatban valamilyen túl erős, koncentrált krém használatát jelenti, illetve azt, ha erős tusfürdővel, forró fürdővel irritálják, túlzásba viszik a tisztálkodást, a szaunázást. Utóbbiak hatására a vörösség "belobbanhat", akár egy súlyosabb erytroderma is kialakulhat miatta. Utóbbi egy egész testre vagy annak nagy részére kiterjedő heveny vagy idült bőrgyulladás.

A rózsahámlás kezelése

A betegség sokszor magától elmúlik, kezelni sem kell. A bőrgyógyászok általában enyhe gyulladáscsökkentő krémeket, nem irritáló mosakodókrémeket adnak a betegségre, egyéb kezelésre nincs szükség.

A rózsahámlás gyógyulási esélyei

A gyógyulás teljes, következménye egyedül annak lehet, ha valaki a plakkokkal napozik. Ilyen esetben bebarnulhatnak a foltok , ami egy darabig meg is maradhat. Hosszabb távú következmények azonban ez esetben sincsenek.

A rózsahámlás szövődményei

Ha valaki irritálja a bőrpanaszokat (például erős, koncentrált krémmel, forró fürdővel), akkor a vörösség "belobbanhat", akár komoly bőrgyulladás, súlyosabb erytroderma is kialakulhat.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció