Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Rózsahámlás tünetei és kezelése

Mi a rózsahámlás?

A rózsahámlás egy igen gyakori bőrbetegség, amit sokszor a háziorvosok is gombás fertőzésnek néznek, akként is kezelnek. Maga a betegség nagyon apró és halvány, vöröses, rózsaszínbe hajló hámló foltok, majd plakkok bőrön való megjelenését okozza.

Tünetek

A rózsahámlás előfordulása

Gyakori panaszról van szó, a bőrgyógyászok sokszor találkoznak vele. Biztos az is, hogy sokkal gyakoribb, mint ahányszor diagnosztizálják. A betegség ismétlődni nem szokott.
A férfiakat és a nőket a probléma azonos arányban érinti, a nemek között különbség nincs. Egyes vélemények szerint a fiatalabb korosztály érintettebb lehet, mint a középkorú, de a gyakorlat nem ezt mutatja, aszerint a betegség bárkinél előfordulhat. Az viszont igaz, hogy az időseket kisebb arányban érinti.

A rózsahámlás okai

A betegség oka nem ismert, de feltételezhető, hogy valamilyen vírusfertőzés (például Epstein-Barr-vírus) okozhatja. A feltételezések szerint a betegek a tünetek megjelenése előtt hetekkel eshetnek át ilyen fertőzéseken. Ebből adódóan maga a rózsahámlás már nem fertőző.

A rózsahámlás tünetei

A testfelületen apró és halvány, vöröses, rózsaszínbe hajló plakkok jelennek meg, először jellemzően egy nagyobb, ovális területen. Ez az úgynevezett anyafolt, ami akár hetekig is önmagában állhat valahol a törzsön. Ezt követően körülötte, számos egyéb területen alakulnak ki szélen hámló vöröses foltok, plakkok. Utóbbiak már kisebbek, eloszlásuk lehet fenyőfaalakú is. A panasz jellemzően a törzs felső részére lokalizálódik, a gerincoszlop környékén, a törzs ahhoz közeli részein és a karon fordul elő gyakrabban.
Rózsahámlás bőrön
Rózsahámlás bőrön
A betegség küllemén kívül semmilyen panaszt nem okoz, nem viszket, nem fáj, a beteg közérzete jó. Tünete ettől függetlenül ijesztő, hiszen kiütésszerűen sok vörös plakk látható a testfelületen.

A rózsahámlás diagnózisa

A bőrgyógyászok a diagnózist a klinikai kép alapján állítják föl, semmilyen különös vizsgálatra nincs szükség.

A rózsahámlás kórlefolyása

A betegség magától is elmúlik, a plakkok különösebb kezelés nélkül néhány hét alatt eltűnnek. Az egyetlen baj vele, hogy rendkívül makacs tud lenni, akár 8-12 hétig is megkeserítheti a betegek életét. Ártani neki egyedül azzal lehet, ha irritálják. Ez a gyakorlatban valamilyen túl erős, koncentrált krém használatát jelenti, illetve azt, ha erős tusfürdővel, forró fürdővel irritálják, túlzásba viszik a tisztálkodást, a szaunázást. Utóbbiak hatására a vörösség "belobbanhat", akár egy súlyosabb erytroderma is kialakulhat miatta. Utóbbi egy egész testre vagy annak nagy részére kiterjedő heveny vagy idült bőrgyulladás.

A rózsahámlás kezelése

A betegség sokszor magától elmúlik, kezelni sem kell. A bőrgyógyászok általában enyhe gyulladáscsökkentő krémeket, nem irritáló mosakodókrémeket adnak a betegségre, egyéb kezelésre nincs szükség.

A rózsahámlás gyógyulási esélyei

A gyógyulás teljes, következménye egyedül annak lehet, ha valaki a plakkokkal napozik. Ilyen esetben bebarnulhatnak a foltok , ami egy darabig meg is maradhat. Hosszabb távú következmények azonban ez esetben sincsenek.

A rózsahámlás szövődményei

Ha valaki irritálja a bőrpanaszokat (például erős, koncentrált krémmel, forró fürdővel), akkor a vörösség "belobbanhat", akár komoly bőrgyulladás, súlyosabb erytroderma is kialakulhat.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.