A szeplőtől a rovarcsípésig: nyári bőrbajok

Ne a nyár kellős közepén, a tűző napon ripsz-ropsz akarjunk jól lebarnulni. Tanácsok minden korosztálynak - a bőrbántalmak kivédésére.

A bőr színeltérései

Érzékeny bőrűek ne használjanak bergamottolajos vagy egyéb, csábító ígéretű napozó olajokat. Főleg a kisgyerekekkel legyünk nagyon óvatosak a napozást illetően. A kicsiken a szeplők általában csak ötéves kor után jelennek meg. Főként a napnak kitett bőrfelszíneken, az orrnyergen és az orcákon vesszük észre azokat.

Az ilyen kisgyerek általában a II. bőrtípusba, az érzékenyek közé sorolható. Nekik feltétlenül ajánlatos a magas fényvédő faktorú napozószer. A serdülő korú lányok és fiúk pattanásos hátbőrére és arcára a mértékletesen adagolt nyári napfény a leghatásosabb.

A felkarok télen érdessé vált bőrfelszíne is teljesen kisimul a kellő fürdés és napozás hatására. Lányoknál gyakori, öröklődő bőrelváltozás a szintén serdülőkorban terjedelmükben növekedni kezdő lencsényi nagyságú anyajegyek. Sötétbarna pigmentet és olykor erős szőrszálakat is tartalmaznak. Figyelni kell az anyajegyek alaki elváltozásait is. Gyulladásukat, növekedésüket vagy ha a ruha izgatja az állományukat, mutassuk meg szakorvosnak. Adott esetekben javasolt a szakszerű eltávolításuk. A lencsényi anyajegy körül igen ritkán fehér udvar alakulhat ki, amelyből hiányzik a pigment, a természetes fényvédő. A napon a védtelen fehér bőr leég. A fehér foltos bőrű, festékhiányos betegek (vitiligo) mindig leégnek a napfényben, nekik a teljes fényvédelmet ígérő készítményeket kell beszerezni.

Megtévesztő lehet, hogy az első napozást követően - főleg a felsőtesten - fehér foltok, néha összefüggő, kissé korpázó bőrfelszínek láthatók. A festékhiányos betegeknél az elváltozások jobbára szimmetrikusak, valamint a széli részeik határozottabban elkülönülnek a környezetüktől a kissé nagyobb festéktartalmuk miatt. A napfény hatására a felületes gombák finom szövedékei mintegy letakarják a bőrt, és így alatt nem jön létre pigmentképződés. A napfény nem érte bőrön, a mellek alatt, kissé kerek világosbarna gombafoltok vehetők észre.

Az igen hatékony gombaellenes gyógyszerek eltüntetik, így megszabadulhatunk e kellemetlen elváltozásoktól. Az arcon feltűnő, a környezetéből elkülönülő fehér folt, aminek a szegélye általában elmosódik, míg a közepe világosabb marad.

A bőr nagyfokú kiszáradása miatt, szoláriumozás után főleg érzékeny bőrűeken alakulhat ki. Kellő kezeléssel jól tünetmentessé tehető. Nemcsak a terhes kismamák arcán, de a fogamzásgátlót szedő nőkén is lehetnek májfoltok. Kismamáknak ajánlott a fényvédőkrémek használata. A fogamzásgátló tabletta kihagyása adott esetben a legegyszerűbb megoldás. Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak bőrgyulladást, illetve fényérzékenységet. A több gyógyszert is egyszerre szedő idősebb emberek gyakran megfeledkeznek e mellékhatásról.

Napozáskor nem mindegy, hogy hol és mennyi ideig vesszük a fényfürdőt, hiszen a trópusi, a vízpartok mellett és az alpesi magaslatokon jóval intenzívebb a sugárzás. A napi fénymennyiségeknek nincsenek pontosan mérhető adagjai, elsősorban az egyéni adottságok miatt. Hazai viszonyaink között nyáron 15-20 percig napozunk. Félárnyékban is kapunk kellő fénymennyiséget. Az enyhe bőrgyulladást a gyógyszertárakban is kapható napégések elleni krémekkel csillapíthatjuk a legjobban. A készítmény felnőtteknek és gyereknek egyaránt megfelelnek. Még a nyaralás kezdete előtt szerezzük be.

Felületes bőrsérülés

Ezek szinte mindennaposak az örökmozgó és fáradhatatlanul játszó gyerekeknél. Fontos, hogy a szülő folyamatosan ellenőrizze a hámfelszín apróbb sérüléseit is. Az idejében és kellően letisztított, felületes hámsérülés nem fertőződik gennykeltőkkel, és így gyorsan gyógyul. A lábujjak között kialakuló berepedéseket többnyire a gombák okozzák, amiket a legtöbbször a közös zuhanyzókból szoktak beszerezni. Ha napfényes időben a nedves bőrfelszín a gyulladást keltő zöld növények leveleivel érintkezik vérbő vonalak, hólyagok alakulhatnak ki égő és fájdalmas viszketés kíséretében. Okozhatják vízinövények, a pasztinák nevű zöldség, a paradicsom levele és egyéb fűféleségek is.

Szakorvos kezelje

Gondolnunk kell a rovarcsípésekre is. A szúnyogcsípések megelőzése bizony igen nehéz. Az olajos rázókeverék segíthet a viszketés csillapításában. Nagyon kellemetlen az apró pici, fekete púpos szúnyogok és a böglyök csípése is. Különösen a nyári zivatarok előtt támadnak e rovarok. A kullancsokat mihamarabb távolítsuk el a bőrből, és kérjünk tanácsot a szakorvostól a további teendőket illetően.

A méh- és a darázscsípést is vegyük komolyan, a régóta ismert jegelésnél és borogatásnál alig ajánlható jobb mód. Az általános tünetek vagy túlérzékenység esetén kérjük a szakorvos segítségét. Az enyhe tünetek csillapítására a kalcium pezsgőtabletta nagyon kedvező hatású lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.