Szeplős? Májfoltos? Rákos is lehet!

A májfoltos és más bőrelváltozásokkal rendelkező embereknél nemcsak a bőrrák, de a szem melanómájának kialakulása is valószínűbb, állítja egy tanulmány.

Kanadai kutatók összefüggést állítottak fel a bőr szeplői, májfoltjai, a szem szivárványhártyájának májfoltjai és az üvegtest melanómája (a szivárványhártya és a hozzá tartozó függelékek daganata) között. Az eredmények kimutatták, hogy a normál májfoltoktól eltérő formájú vagy színű szabálytalan májfoltokkal rendelkező embereknél közel háromszoros a szem melanómájának kockázata azokhoz képest, akiknek nincs ilyen májfoltja.

Az Ophthalmology folyóirat márciusi számában megjelent tanulmány segíthet tisztázni egy régóta vitatott dolgot. Korábbi vizsgálatokból vegyes eredmények születtek, hogy a májfoltok és a szeplők valóban emelik-e a szem melanómájának kockázatát.

"A vizsgálat rámutat a genetikai fogékonyság és az UV-sugárzás formájában jelentkező környezeti behatások kapcsolatára" – magyarázta Dr. Ezekiel Weis, az Alberta Egyetem szemésze, a tanulmány vezető szerzője az Amerikai Szemészeti Szövetség sajtóközleményében. Weis csapata úgy véli, a korábbi vizsgálatok elemzése során olyan tényezőkre korrigálták az eredményeket, amelyek elferdíthetik a korábbiakat.

Minden évben egymillióból hat embernél alakul ki a szem melanómája, ez a leggyakoribb nem a bőrön található melanómafajta az Egyesült Államokban. A 70 évnél idősebb, világos bőrű és szemű, napégésre hajlamos embereknél fejlődik ki a betegség a leggyakrabban, derült ki Weis korábbi kutatásaiból. Létezik kezelés, de a halálozási arány még mindig magas.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: