Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Vitiligo tünetei és kezelése

Mi a vitiligo?

A vitiligo szerzett festékhiány, amelynek során a bőr pigmenttermelő sejtjei valami miatt károsodnak. A károsodás többnyire végzetes: a pigmentsejtek károsodása a betegség elején ugyan még visszafordítható lehet, de később a pigmenttermelő sejtek végleg elpusztulnak.

Tünetek

A vitiligo előfordulása

A betegség gyakoribb a sötétebb bőrűeknél, a rasszok körül pedig az afro-amerikaiaknál. Fehér bőrűeknél csak 1-2 százalékos az előfordulása. A vitiligo a nők körében gyakoribb, általában gyermek- vagy fiatal felnőtt korban kezdődik.

A vitiligo okai

A vitiligo pontos kiváltó oka nem ismert, az orvosok egyedül annyit tudnak, hogy hátterében 30 százalékban genetikai adottságok állnak. Azaz ha valakinek valamelyik szülője a betegségben szenved, akkor ő maga is körülbelül 30 százalékos eséllyel lesz érintett.
Ha a vitiligo tünetei mögött valamilyen konkrét okot ki tudnak mutatni, akkor már nem beszélhetünk vitiligóról. Sok olyan betegség van ugyanis, ami megtévesztésig hasonlít a vitiligóra: ilyen lehet például egy erős gyulladás után visszamaradó fehér folt, de hasonló fehér folt maradhat a pikkelysömör plakkjai mögött is. Lehet olyan anyajegy is (az úgynevezett naevus depigmentosus), ami úgy néz ki, mint a vitiligo. Vannak gyógyszerek és kenőcsök (például a hirdokinon-, higany- vagy arzén-, esetleg peroxid-tartalmúak), amelyek szintén kiválthatnak hasonló tüneteket. Az albinizmusnak is van olyan részleges formája, ami csak egy-egy területen jelentkezik, de mivel oka ennek is más, már nincs szó vitiligóról.

A vitiligo diagnózisa

A vitiligo diagnózisát a bőrgyógyászok klinikai diagnózissal állítják fel: jellemzően már a tünetek alapján azonosítani tudják a betegséget. A kórkép általában nem téveszthető össze semmilyen olyan betegséggel, amelynek tünetei hasonlók, de oka ismert. Ha mégis felmerül ennek a gyanúja, akkor az orvosok differenciáldiagnózissal kizárnak minden olyan kórképet vagy hatást, ami hasonló tüneteket okozhat. Ilyenkor szükség lehet vérképre, amellyel kizárhatók például a pajzsmirigybetegségek, a cukorbetegség vagy egyes autoimmun betegségek.

A vitiligo tünetei és kórlefolyása

A fehér foltok leggyakrabban a kezeken, a kézháton, a lábháton, az arcon, a száj környékén, a nemi szervek környékén jelennek meg. Utóbbiak mellett persze bárhol máshol is jelentkezhet a tünet. Van a vitiligónak egy úgynevezett univerzális formája is, amelynél az egész test kifehéredik, csak egy-egy barna folt marad vissza. Utóbbi inkább a fekete rassznál jellemző. A vitiligo ritkán a szájnyálkahártyát is érintheti, az is kifehéredhet.
A betegség megjelenésekor először általában egy éles szélű, halványabban pigmentált folt jelenik meg, ami aztán a betegség előrehaladtával - ahogy egyre inkább elpusztulnak a festéktermelő sejtek - teljesen hófehérré válik. Van a betegségnek egy olyan gyulladásos fajtája is, amelynek kezdetekor a fehér folt széle picit kiemelkedik és viszket is.
A betegség korai stádiumában a foltok nagyon érzékenyek. különböző behatásokra, így például egy kisebb ütésre, traumára vagy például leégésre drámaian romolhat az állapotuk. Okozhat romlást a stressz vagy egy súlyos betegség is, erős megfázás vagy műtét is. A külső hatásokra való rosszabbodás csak a kezdeti szakaszokban jellemző, amikor a betegség már stagnál vagy krónikussá válik, az úgynevezett Koebner-jelenség (amikor a folt külső hatás miatt változik) már nem jellemző. Amikor a folt már fehérré vált, nincs esély arra, hogy visszaszíneződjön. Újrapigmentációt kezeléssel egyedül a betegség kezdeti stádiumában lehet elérni, változó eredménnyel.
Általában elmondható, hogy a betegek kilátásai és a betegség lefolyása rosszabb, ha valakinek a családban már előfordult vitiligója. Ilyen esetben nagyobb az esély arra, hogy a foltok érzékenyebben reagáljanak a külső behatásokra. Ugyanez igaz a kézháton, a lábháton és a száj körül kialakuló foltok. Akinek a vitiligóval párhuzamosan atópiás ekcémája van, annak szintén rosszabbak a kilátásai.
Vitiligo: a fehér foltok leggyakrabban a kezeken, a kézháton, a lábháton, az arcon, a száj környékén, a nemi szervek környékén jelennek meg
Vitiligo: a fehér foltok leggyakrabban a kezeken, a kézháton, a lábháton, az arcon, a száj környékén, a nemi szervek környékén jelennek meg

A vitiligo kezelése

A kezdeti szakban a foltokat érdemes szteroid krémmel és úgynevezett calcineurin-inhibitor kenőccsel kenegetni Ezekkel viszonylag jó arányban lehet repigmentációt elérni, a foltok visszapigmentálódhatnak. Létezik úgynevezett fotokemoterápia, ami egyfajta fényterápia, valamint balneofototerápia, amelynél a fényterápiát fürdéssel kapcsolják össze. A vitiligo belsőleg szedett gyógyszerrel nem kezelhető.
A kezelések kiegészítésként az orvosok vitaminok szedését szokták javasolni, főleg a C és D-vitaminét. Fontosak az antioxidánsok is, például a szelén.
Elérhetők sebészeti megoldások is, amelyeknél a kifehéredett foltba a saját bőr egy másik területét ültetik be. Ezek eredménye még nem tökéletes, inkább csak próbálkozásokról van szó. Létezik úgynevezett autolog sejttranszplantáció is, amelynél kitenyésztik a saját pigmentsejteket, és kifejezetten azokat, tehát csak a sejteket transzplantálják. Műtéti megoldás akkor jöhet szóba, amikor valakinek már krónikus az állapota, nem várható új folt megjelenése. A műtéti megoldásokat rutinszerűen ilyenkor sem alkalmazzák, csak ritkán kerül sor ilyesmire.

A vitiligo megelőzése

A betegséget nem lehet megelőzni, ha valakinek a génjeiben kódolva van és meg is jelenik a kórkép, akkor nem lehet megelőzni. Egyedül a kezdeti szakban lehet gyorsan lépni annak érdekében, hogy esetleg visszafordítható legyen a foltok megjelenése.

A vitiligo szövődményei

Mivel a fehér folt a nappal szemben teljesen védtelen, a vitiligós foltokban nagyobb az esély a melanoma kialakulására: 180-szor nagyobb, mint máshol. Szövődmény lehet a leégés, felhólyagosodás is. Utóbbiak miatt az érintett területet védeni kell a fénytől.

Hasznos tudnivalók a vitiligóról

A vitiligo ritkán kísérőbetegség is lehet, emiatt ha valakinél a betegséget diagnosztizálják, meg kell nézni, nincs-e valamilyen pajzsmirigybetegsége, túlműködése vagy alulműködése. Ugyancsak ellenőrizni kell, nem áll-e fönt valamilyen autoimmun betegség, így például lupus vagy szklerózis multiplex.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.