Sebészet

A sebészet az orvostudomány azon ága, amely a külső vagy a belső szervek elváltozásait vagy betegségeit nem gyógyszerekkel, hanem műtéttel vagy különböző eszközös beavatkozások segítségével végzi. A sebészet már számos szakterületre specializálódott, például fej-nyaki sebészet, idegsebészet vagy éppen a plasztikai sebészet. A korábbi, jelentős roncsolással járó beavatkozások megszűntek és egyre inkább a kevésbé invazív megoldások terjedtek el. Ma már nem ritka az egynapos sebészeti ellátás sem.

Léprepedés tünetei és kezelése

Mi a léprepedés?

A léprepedés vagy más néven lépruptúra nagyon súlyos életveszélyes sérülés, amit ha nem észlelnek időben, és nem operálnak meg (lépeltávolítás vagy lépmegtartó műtét) akkor a nagyfokú vérzés miatt a sérült halálához vezet. Rendkívül fontos szerepe van a sérült azonnali kórházba szállításának a lépszakadás mielőbbi diagnosztizálásának (ultrahang, CT, laborvizsgálat, fizikális vizsgálat) az azonnali vérpótlásnak és a minél gyorsabb műtéti beavatkozásnak. Amennyiben a műtét időben történik, és a vérzést sikerül elállítani (lépeltávolítás), a sérült meggyógyulhat.

Tünetek

A lépeltávolítás a későbbi élet folyamán súlyos következményekkel járhat és a várható élettartamot átlagosan 10-15 évvel csökkenti. A lépsérülés megelőzhető az autó biztonsági öv használatával, a magasban dolgozók esetén biztonsági kötél használatával. A gyermekkori kerékpárbalesetekből származó lépsérülés pedig kormányvédő használatával.

A léprepedés előfordulása és okai

A lép a hasüreg bal oldalán, a rekeszizom alatt, a gyomor és a hasnyálmirigy szögletében elhelyezkedő páratlan szerv. Egész felszínét vékony áttetsző tok borítja, legnagyobb felszínén közvetlenül a rekeszizommal érintkezik. Normális viszonyok között a lép fizikális vizsgálattal nem tapintható. Az immunrendszerben tölt be kitüntetett szerepet, ezért akut vagy krónikus fertőzések során jelentősen megnagyobbodhat, és így tapinthatóvá válik. Lép nélkül lehetséges az élet, hiszen gyakran terápiás célból is végeznek lépeltávolítást. Funkcióját a máj vagy a hashártyába ültetett lép szigetek részben átvehetik, de ehhez az immunrendszer egyéb összetevőinek ép működése szükséges. Kettős funkciója van, egyrészt az elöregedett vörösvérsejtek tárolására és lebontására szolgál, másrészt az immunrendszer egyik szerve. Elhelyezkedésénél fogva jól védett helyen lévő szerv, ennek ellenére magasból való leesés, közlekedési baleset, tompa hasi és mellkasi sérülés során gyakran előfordul repedése, szakadása (rupturája).
Bármely egyszerűnek tűnő mellkasi sérülés ellátása során, különösen a baloldalon az alsó bordák tájékán, gondolnunk kell a lép sérülésére is. A megnövekedett mellkasi és hasűri nyomás során a lép a 3 belső szalag általi felfüggesztettsége folytán beszakadhat. Ez a beszakadás több formában jelentkezhet, Gyermekeknél például egy enyhe fokú léptok megrepedésétől egészen súlyos, több darabban való teljes átszakadás is kialakulhat. A lép beszakadása (rupturája) életveszélyes állapot, és nagyon sürgős, azonnali műtétet igényel. Amennyiben a műtét nem történik meg, a sérült elvérzik a saját hasüregébe.

A léprepedés tünetei, kórlefolyása

Tünetei jellegzetesek: bal bordaív alá kisugárzó fájdalom, szapora pulzus, kissé verejtékes bőr, a bal vállban jelentkező szúró érzés, fájdalom, a vérnyomás csökkenése, heves hasi fájdalom. Ilyenkor azonnal laborvizsgálatokat (vércsoport, haemoglobin, haematokrit), végzünk, majd hasi ultrahang és CT- vizsgálatot. Mindenféleképpen egy hasüregi vérzés tünetei kerülnek előtérbe, amely több formában jelentkezhet. Legenyhébb foka az, amikor a meglévő felsorolt tünetek mellett a lép csak a tokja alá vérzik, de nagy akut vérzés tüneteit nem produkálja, a hasüregben nem jelenik meg vér, Ez egy rendkívül alattomos folyamat, hiszen ez a tok alatti bevérzés akár 1-2 hét múlva is kompletté válhat. A lép tokja szétpattan, a hasüregben nagymennyiségű vér jelentkezik és azonnali orvosi beavatkozást, sebészi lépeltávolítást igényel.
A másik formája szintén enyhe fokú minimális berepedés, ami főleg gyerekeknél szokott jelentkezni. A lép minimálisan beszakad, a sérült nem mutatja a lépszakadás súlyos tüneteit, (szapora, elnyomható pulzus, nagyfokú vérnyomásesés stb.) ennek során minimális vér jelenik meg a hasüregben az ultrahangos és CT lelet által igazolva. Gyermekeknél ilyenkor a lép megtartására törekszünk, és egy szigorú megfigyelést rendelünk el annak céljából, hogy a vérzés fokozódik-e vagy sem. Amennyiben a tünetek változatlanok, az enyhefokú lép sérülése konzervatív kezelést igényel, 7-10 napos kórházi megfigyelést, ilyenkor a lépet nem távolítjuk el.
A lép szakadásának a legsúlyosabb formája, amikor a lép több darabba szakad és a lép hilusának (belső részének a gyomor és a hasnyálmirigy felől eső része, ahol a lép artériája és vénája belép a lépbe) közvetlen szakadása folytán rendkívül súlyos és drasztikus tüneteket produkál: sápadt és verejtékes bőr, heves hasi fájdalom, hasi izomvédekezés, nagyfokú vérnyomáscsökkenés, szapora elnyomható pulzus.

A léprepedés kezelése

A lép szakadása életveszélyes állapot, azonnali műtétet igényel, azonnali vértranszfúziót és azonnali hasi feltárást valamint a szétszakadt lép eltávolítását. Műtét során, természetesen altatásban, a rögtön elkezdett vértranszfúzió mellett a hasüreget feltárjuk, és a lépkapu és a szalagok lekötése után a lépet eltávolítjuk. Rendkívül fontos szerepe van a gyorsaságnak, hogy minél előbb el tudjuk távolítani a lépet, és hogy a vérzést minél hamarabb meg tudjuk szüntetni. Általában mindig eltávolítjuk a lépet, kivételt képeznek a gyermekkori lépsérülések, melyek során, amennyiben lehetséges, a hasüregi feltárás során a lép megtartására kell törekednünk. Ez a lép varratát vagy szövetragasztókkal történő szövetegyesítést jelent. Ilyenkor, ha a lépet meg tudjuk tartani varratokkal, törekednünk kell rá, de természetesen csak akkor, ha nem a hilus erei szakadnak el, hanem a rekeszi felszín varrható sérülését fedezzük fel és a varrattal a szivárgó vérzést is megszüntetjük. Lépeltávolítás után kis lépszigeteket ültetünk a hashártyába.
Ezekre a lépmegtartó eljárásokra azért van szükség, mert gyermekkorban eltávolított lép gyakran a gyermek súlyos állapotát idézheti elő, hiszen az immunrendszer védekezőképességének egyik fontos bástyája szűnik meg. Lépeltávolítás után a szervezet védekezőképessége különösen az úgynevezett "tokos baktériumokkal" szemben gyengül meg. Ezek súlyos vérmérgezést (sepsis), tüdőgyulladást vagy agyhártyagyulladást okozhatnak. A súlyos lépeltávolítás utáni vérmérgezés (overwhelming postsplenectomy infection, OPSI) az esetek felében akár halálos is lehet. Ezért műtét után átmenetileg antibiotikum szedését rendeljük, majd a beteg védőoltásokat kap Pneumococcus, Haemophilus influenzae és Neisseria meningitidis ellen.

A léprepedés megelőzése

A gyermekkori lépsérülések egyik leggyakoribb oka, amikor a gyermek kerékpárral elesik, és a kerékpár kormánya kifordulva a hasába fúródik. Az ilyen sérülés során a kerékpár-kormány kis kerek foltja jól látható baloldalon a léptájék fölött. Ajánlatos tehát a gyermek-kerékpárok kormányvédőjét rugalmassá, jól kipárnázottá tenni, hogy megelőzzük a hasüregi sérüléseket. Ezáltal csökkenthetjük vagy megelőzhetjük az ilyen baleseteket. Nagyon fontos még a gyermekkori, de a felnőttkori balesetek megelőzésében az autóban a biztonsági öv, valamint a korszerű gyermekülés használata is.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatar kialakulása sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.