Miért fontos a lép?

Noha lép nélkül képes élni az ember, de mégis nagyon fontos ez a leginkább vérrel telt szivacshoz hasonlítható nyirokszerv. A lépünk felel ugyanis a vér minőségéért.

Ez az ökölnyi nagyságú szervünk a hasüreg bal oldalán, a bordaív alatt, a gyomor mellett, igen jól védett helyen található. Ha egészséges, ki sem tapintható. Funkciói közé tartozik az elöregedett vörösvértestek lebontása, vérraktárként is szolgál, limfocitákat és immunanyagot termel, valamint különböző anyagokat tárol, ha ezek valamilyen ok folytán felszaporodnak a szervezetben (glikogén, foszfatida, cerebrosida, koleszterin).

A lépünk felel a vérünk minőségéért

A lépünk felel a vérünk minőségéért

Két egymástól jól elkülöníthető részre osztható, egyik a vörös pulpa, a másik pedig a fehér pulpa. Ezek feladatai is eltérőek. A fagocita-funkciót ellátó vörös pulpa a kóros alkotóelemeket szűri ki a vérből, míg a fehér pulpában termelődnek a limfociták: a B-limfociták ellenanyagokat állítanak elő, míg a T-limfociták közvetlenül pusztítják el a kórokozókat. A lép szerepe különösen az úgynevezett tokos baktériumok elleni küzdelemben jelentős.

Noha eddig nem nagyon tudták, hogyan szűri ki a nem megfelelő vörösvérsejteket, most viszont felismerték, hogy csak akkor térhet vissza a véráramba a vörösvértest, amennyiben fizikai karakterei megfelelőek: ha átférnek az interendotheliális réseknek nevezett apró lyukakon. Amennyiben ugyanis a vörösvérsejt alakja vagy mérete megváltozik, már nem jut vissza többé a véráramba.

Előfordul azonban, hogy egyes betegségek miatt, mint amilyen az öröklött spherocytosis a vérsejtek bennragadnak a lépben és anémiát okoznak. Más betegségek, mint a malária, aleukémiavagy a limfómák lépmegnagyobbodást okoznak, ami rossz hatással van a szerv szűrőképességére.

A lép, mint immunszerv közel sem annyira ismert, mint a féregnyúlvány (vakbél) és nagyon sokan remekül elélnek nélküle. Egy új kutatás szerint mégis fontosabb szerepet játszik azimmunrendszerműködésében, mint gondoltuk. Részletek!

Az emberi lép felépítése jelentősen eltér a laboratóriumi állatokétól, így a szűrőképességét nehéz vizsgálni. Az invazív vizsgálatok, mint a biopszia, komoly vérzést okozhatnak a lépben, ezért nem szívesen alkalmazzák őket. A Carnegie Mellon University kutatói számítógépes modellezéssel próbálták feltárni az emberi lép működését, s ennek során sikeresen szimulálták a vérsejtek haladását át a lépen, s azt is, hogy milyen deformáción esnek át a szűk réseken való átkeléskor.

A sikeres tesztek után azt remélik, hogy a jövőben jobban megértik a lép működését, s ezáltal több veszélyes betegségről is újabb adatokat nyerhetnek, i8lletve jobb gyógymódok dolgozhatók ki.

Forrás: nih.gov

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)