Hogyan készüljünk a hasi ultrahangra?

A hasi ultrahangvizsgálat olyan képalkotó eljárás, melynek során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgálják: a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencében a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát.

A hasi ultrahangvizsgálat mindent lát?

Az ultrahangkészülék vizsgálófeje magas frekvenciájú, az emberi fül számára nem hallható tartományba tartozó hanghullámokat (ultrahang) bocsát ki. Ezeknek a hanghullámoknak egy része a különböző felületekről visszaverődik, szóródik, más része elnyelődik. A visszaverődő hullámokat - a radarhoz hasonlóan - érzékeli a vizsgálófej, elektromos jelekké alakítja át azokat, melyekből a készülék monitoron látható képet állít elő. Maga a vizsgálat kockázatmentes, és akárhányszor megismételhető .

Mikor van szükség hasi ultrahangra? A hasi ultrahang vizsgálat során képet kaphatunk a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a lép, a vesék, a húgyhólyag, a méh, a petefészkek, és a prosztata állapotáról. Dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical radiológusa korábban a vizsgálat okairól, menetéről beszélt.

A hasi ultrahangvizsgálat kockázatmentesen végezhető
A hasi ultrahangvizsgálat kockázatmentesen végezhető

Mit együnk hasi ultrahangvizsgálat előtt?

Ha hasnyálmirigyünket vagy eperendszerünket fogják vizsgálni, általában azt kérik, hogy csak könnyű, zsírszegény vacsorát fogyasszunk, és az eljárás kezdete előtt 4, 8 vagy 12 órával ne együnk vagy igyunk semmit. Hogy pontosan mennyivel, arról kezelőorvost előre kérdezzük meg, mert sok mindentől függhet. Ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert, általában nem jelent problémát, ha egy korty vízzel bevesszük: elvileg a vizsgálatot nem befolyásolja.

Ha húgyhólyagunkat fogják vizsgálni, a vizsgálat előtt 1 órával meg kell innunk 4-6 pohár szénsavmentes vizet, hogy hólyagunk telt legyen, így ugyanis jobban látja a vizsgáló orvos az esetlegesen benne fellelhető képleteket. Orvosunk a húgyhólyagot célzó vizsgálat előtt is kérhet koplalást, ugyanis az evés után a belekben képződő gázok ronthatják a "látásviszonyokat".

Az aorta ultrahangozása előtt 8-12 órával sem szabad ennünk. Ha nem a reggeli , hanem az esti órákban megyünk a vizsgálatra, kérdezzük meg előre, pontosan mikor ehetünk és ihatunk utoljára. Ha cukorbetegek vagyunk , kérdezzük meg a beutaló orvosunkat, hogy a vizsgálat előtt bevegyük-e a gyógyszerünket, beadhatjuk-e az inzulinunkat, megehetjük-e a reggelinket.

A hasi ultrahangvizsgálat során a hanyatt fekszünk az ágyon. Fontos, hogy amennyire csak tudunk, legyünk mozdulatlanok: ez megkönnyíti a vizsgálószemélyzet dolgát. Hasunkat szabaddá kell tennünk a ruháktól. Bőrünket kocsonyás, az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenik be. A vizsgálófejet ráhelyezik a bőrünkre, esetleg kicsit oda is nyomják hasunkhoz.

Az orvos a vizsgálófejet mozgatva próbál képet alkotni a különböző szervekről. Olykor arra kérhet minket, hogy vegyünk nagy levegőt, azt tartsuk bent, netán azt, hogy forduljunk oldalra, karjainkat emeljük fejünk fölé. A benntartott levegő segít stabilizálnia szerveket, így jobban láthatóak.

A képet a képernyőn kimerevítheti, lemérheti az ott látott szervek méreteit, illetve a képet ki is nyomtathatja, esetleg videóra veheti. Maga az eljárás 30-60 percet vehet igénybe, és teljesen fájdalommentes . Akkor járhat kisebb kellemetlenséggel, ha valamilyen amúgyis fájdalmas hasüregi elváltozást vizsgál: ekkor az enyhe nyomás is lehet kissé fájdalmas, illetve az ultrahangzselé lehet hideg.

Mi történik a hasi ultrahangvizsgálat után?

Az eljárás végén az orvos letörli hasunkról a zselét: nem kell aggódnunk, ha a ruhánk kicsit olyan lett, könnyen ki lehet mosni. Leletünkre vagy várni kell, vagy egy későbbi időpontban kell visszamennünk egy konzultációra, mikor is a vizsgálatot végző orvos elmondja, milyen eredményeink vannak.

Esetleg el kell vinnünk a leletet a minket beutaló orvosnak, és ő fogja értékelni azt. Mivel a vizsgálat nem invazív és nem jár fájdalommal, így utána nyugodtan visszatérhetünk mindennapi tevékenységeinkhez. Mivel előtte koplalnunk kellett, jó, ha viszünk magunkkal szendvicset és vizet, és utána elfogyasztjuk őket, nehogy elszédüljünk hazafelé menet.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: