Sebészet

A sebészet az orvostudomány azon ága, amely a külső vagy a belső szervek elváltozásait vagy betegségeit nem gyógyszerekkel, hanem műtéttel vagy különböző eszközös beavatkozások segítségével végzi. A sebészet már számos szakterületre specializálódott, például fej-nyaki sebészet, idegsebészet vagy éppen a plasztikai sebészet. A korábbi, jelentős roncsolással járó beavatkozások megszűntek és egyre inkább a kevésbé invazív megoldások terjedtek el. Ma már nem ritka az egynapos sebészeti ellátás sem.

Meckel-divertikulum tünetei és kezelése

Mi a Meckel-divertikulum?

A diverticulum szó a gyomor-bélcső zsákszerű kiöblösödését jelenti. Magzati életben a vékonybelet és a köldökzsinórt egy csatorna, a ductus omphaloentericus (e: duktusz omfaloenterikusz) köti össze, mely a születésig elzáródik. Ha az elzáródás nem következik be, háromféle állapotot hozhat létre:

Tünetek

  1. A vezeték has felőli részének záródási elégtelensége "váladékozó köldököt" eredményez.
  2. A középső rész elzáródási elégtelensége esetén folyadékkal telt tömlő (cysta omphaloentericus) marad vissza.
  3. Ha a ductus omphaloentericus a vékonybél beszájazásnál nem záródik, Meckel-diverticulum marad vissza. A Meckel-diverticulum klinikai jelentőségét az adja meg, hogy benne működő, sósavat elválasztó gyomornyálkahártya-szigetek és emésztőenzimeket elválasztó hasnyálmirigy-szigetek maradnak vissza, melyek enyhébb-súlyosabb tünetek forrásai lehetnek.

A Meckel-divertikulum előfordulása

Meckel-diverticulum a népesség 2%-ában mutatható ki. Természetesen betegséggel csak ezen esetek mintegy 10%-ban kell számolnunk. A betegség jellemzően kisgyermekkorban mutatkozik meg, irodalmi ritkaságként negyvenéves korban is előfordulhat. Férfiaknál nőknél a gyakoriság egyforma.

A Meckel-divertikulum okai

A ductus omphaloentericus elégtelen záródásának okai nem ismertek, mint ahogy az sem, hogyan képződhetnek szervidegen szövetek a vékonybél utolsó szakaszában. A Meckel-diverticulum által okozott tünetek arra vezethetők vissza, hogy a sósav és emésztőenzimekkel szemben védtelen végső vékonybélszakaszban emésztéses eredetű ("peptikus") fekélyek, gyulladás, vérzés, legsúlyosabb esetben bélperforáció következhet be.

A Meckel-divertikulum diagnózisa

A betegség lehetőségére a látható véres székletürítés, a csak laboratóriumi úton kimutatható véres széklet (occult vérzés), valamint vashiányos vérszegénység, csökkent vérsejtarány (hematokrit) hívja fel az orvos figyelmét.
A diagnózis igazolására kontrasztanyaggal végzett gyomor-bélpasszázs vizsgálat lehet alkalmas. Természetesen a számítógépes rétegvizsgálat (CT) is alkalmas lehet a betegség kimutatására. A diagnózis mégis sokszor a műtét során dől el, amikor a sebész, pl. vakbélgyulladás gyanúja miatt felmetszi a hasat.

A Meckel-divertikulum tünetei, kórlefolyása

Ha a Meckel-diverticulum panaszokat okoz, jellemzően a következőkkel kell számolni:
  • Véres széklet ürítése,
  • Változatos súlyosságú alhasi fájdalom,
  • Bélperforációból eredő hashártya-gyulladás (fájdalom, véres székletürítés, szeptikus láz, hasi izomvédekezés, fokozódó perifériás keringési elégtelenség, csökkenő vérnyomás emelkedő pulzusszám, szepszishez hasonló tünetcsoport) jelentkezik.
A betegség lefolyása lényegében a peptikus fekélybetegségekkel azonos. Spontán gyógyulhat, savtermelést gátló készítményekre (H2-blokkolók, protonpumpa inhibitorok) javulhat, bár a helyi gyomosavkötő sók rendszerint nem érik el a vékonybél e távoli szakaszát. A fekély vérezhet, vérszegénység alakul ki. Perforáció esetén akut hasi katasztrófa lép fel, mely helyzetét tekintve, leginkább a kilyukadt ("perforált") vakbélgyulladásra jellemző tüneteket mutatja. Bár nem szorosan a Meckel-diverticulum rovására írható, de strangulációs bélelzáródás is létrejöhet azáltal, hogy a vékonybél végső szakasza feltekeredik a ductus omphaloentericus maradványára.

A Meckel-divertikulum kezelése

A peptikus panaszokat okozó Meckel-diverticulum megfelelő kezelése annak sebészi eltávolítása.
A sebészileg eltávolított Meckel-diverticulum jól gyógyítható, a beteg teljes gyógyulásra számíthat. Az elhanyagolt, főként perforációt okozó esetek prognózisa attól függ, hogy mennyire sikerül uralni a hashártya-gyulladást és/vagy a bélvérzést.
A Meckel-diverticulum és szövődményeinek megelőzésére ma még nincs lehetőség. Az orvos részéről fontos, hogy véres széklet, alhasi fájdalom, stb. esetén gondoljon a Meckel-diverticulum lehetőségére.
Meckel-diverticulum megfelelő kezelése annak sebészi eltávolítása.
Meckel-diverticulum megfelelő kezelése annak sebészi eltávolítása.

A Meckel-diverticulum mindig jóindulatú veleszületett rendellenesség. Jobb oldali alhasi fájdalom esetén elsőként mindenki vakbélgyulladásra, másodikként a húgyvezetékbe ékelődött vesekőre gondol. Nőknél négy, férfiaknál három olyan betegség van, melyet a jobb alhasi fájdalmak jelentkezésekor illik ismerni. Nőknél: vakbélgyulladás, vesekő, petefészek-gyulladás, Meckel-diverticulum.
Férfiaknál: vakbélgyulladás, vesekő, Crohn-betegség és a Meckel-diverticulum. Az egyes betegségek elkülönítő kórismézése természetesen meghaladja lexikonunk kereteit.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.