Gyermekgyógyászat

A kisgyermek nem "kis felnőtt", aki csak a méreteiben különbözik tőlünk, hanem teljesen más anyagcserével és immunrendszerrel rendelkező, sokkal sebezhetőbb ember. A gyerekeknél bizonyos betegségek szinte kizártak, ilyenek az immunológiai és reumás betegségek, nagyon ritkák az epekő és a vesekő. Az anyatejjel táplált babáknál az első félévben ritkák a fertőző betegségek, mivel az anyai ellenanyagok megakadályozzák ezek kialakulását, de bakteriális eredetű, főként az idegrendszert és a légutakat megtámadó betegségek jelentkezhetnek. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek általában egészségesebbek, mint a felnőttek, de bizonyos szempontból sérülékenyebbek, érzékenyek is lehetnek.

Kreténizmus tünetei és kezelése

Mi a kreténizmus?

A kreténizmus egy súlyos, veleszületett vagy korai gyerekkorban kialakuló betegség, fejlődési rendellenesség, ma már nagyon ritka. Akkor alakul ki, ha a magzat nem kap elég pajzsmirigyhormont az anyaméhben, vagy csecsemőkorban nem megfelelő ez az ellátottság. Ilyen esetekben a gyerek mentálisan súlyosan retardált lesz, idegrendszere nem fejlődik megfelelően. A kicsik gyakran süketek és kancsalok is.

Tünetek

A kreténizmus előfordulása

Ma a kórkép nagyon ritka, régebben viszont beszélhettünk endémiás kreténizmusról is, ami azokon a területeken volt jellemző, amelyek jódban szegények voltak, és amelyeken emiatt nagyobb eséllyel születtek érintett babák.

A kreténizmus okai

A veleszületett kreténizmus konkrét kiváltó oka az, hogy a magzat nem jut elég pajzsmirigyhormonhoz, ami miatt központi idegrendszere - agya és gerincvelője - nem fejlődik megfelelően. Annak hátterében, hogy a pajzsmirigyhormon nem áll rendelkezésre kellő mennyiségben, leggyakrabban az anya pajzsmirigybetegsége áll.

Mivel a kreténiumust bármelyik pajzsmirigyhormon hiánya kiválthatja, így számtalan pajzsmirigybetegség, illetve működési zavar felelhet érte. Megesik az is, hogy a hormonproblémát az anya pajzsmirigyműtéte után nem veszik észre, így nem gondoskodnak a hormon pótlásáról. Az anyai szervezetben a jódhiány is okozhat pajzsmirigy működési zavart, illetve az is, ha a jód valami miatt nem tud beépülni a szervezetbe. Ilyesmit okozhatnak betegségek, de vannak olyan gyógyszerek - egyebek mellett egyes szívgyógyszerek és pszichiátriai készítmények - is, amelyek miatt a szervezet nem tudja hasznosítani a jódot. A szelénhiány is okozhat pajzsmirigybetegséget, az ugyanis szintén szükséges a jód anyagcseréjéhez.A csecsemőkorban kezdődő juvenilis kreténizmust a megszületés után hamar fellépő pajzsmirigy-alulműködés okozza. A csecsemőknél akkor is kialakulhat kreténizmus, ha maga a pajzsmirigy alulfejlett, vagy ki sem fejlődik. Ritkán, de előfordulhat olyan öröklött állapot is, amely akadályozza a megfelelő hormonképzést, mivel azonban ma már van újszülöttkori TSH-T4 szűrés, ha pedig szükséges, akkor haladéktalanul megkezdik a pajzsmirigyhormon pótlását, emiatt nem születhetnek újabb kretenizmussal érintett gyerekek.

A kreténizmus tünetei

A kreténizmus súlyos szellemi és testi fejlődési rendellenességgel jár. Az érintettek feje nagy, kutacsuk nem záródik, arcuk széles és lapos, szemük távol ülő, nyelvük kilógó, késleltetett fogáttörés jellemző rájuk. A kicsik bőre vastag, emellett jellemző rájuk a bőrszárazság és a száraz hámlás is. A betegség fő tünete az, hogy az érintett gyerekek mentálisan súlyosan retardáltak, gyakran süketek és kancsalok is. A tünetek általában már az újszülötten látszanak, de enyhébb esetekben megesik, hogy csak később veszik észre a betegséget.

Jelentkezhet növekedési retardáció is, ezt általában a gyerekorvos szúrja ki a rendszeres méréseknél. Az érintettekre aránytalan törpeség jellemző. A serdülés is elmaradhat, lányoknál nem feltétlen jelentkezik menstruáció. Az értelmi fogyatékosság melletti mentális problémák és viselkedészavarok közül ki lehet emelni a feledékenységet, a koncentrálási nehézséget, a tanulási problémákat és a közönyösséget. A juvenilis kreténizmus tünetei hasonlók a veleszületettéhez, de annál enyhébbek. A kezeletlen gyermek törpe lesz, de arányos. A betegek aluszékonyak, vannak idegrendszeri zavaraik, de már nem lesznek siketek.

A kreténizmus diagnózisa

Ha a kreténizmus gyanúja felmerül, megvizsgálják az újszülött pajzsmirigyét, nézik a hormonszintjeit. A gyerekeket elsősorban akkor kell vizsgálni, ha a növekedésükben vagy szellemi fejlődésükben mutatkozik elmaradás.

A kreténizmus kezelése, gyógyulási esélyei

A kezelés a pajzsmirigyhormon pótlását jelenti, emellett a gyerekeket fejlesztik. A kreténiumus nem gyógyítható, de javulás elérhető. Öröklött állapotoknál szintén kulcsfontosságú a mielőbbi hormonpótlás.

A kreténizmus megelőzése

Fontos, hogy pajzsmirigy megfelelő működését már a gyerekvállalás tervezésekor ellenőrizzék, a hormonok szintje pedig már a fogantatáskor megfelelő legyen. Az anya pajzsmirigy-alulműködését szintén még a gyerekvállalás előtt kezelni kell.

A pajzsmirigyproblémák megelőzését eleve segíti, ha a jóddal rosszul ellátott területeken gondoskodnak a jódpótlásról. Jód egyebek mellett a konyhasóban van, de nagyobb mennyiségben tartalmazza a lazac, a tengeri alga, a brazildió (paradió), a kókuszolaj és a tojás is.

Ha az anya pajzsmirigyhormonjainak - akár a TSH-nak, akár a T4-nek - az alacsony szintje már a fogantatást követően derül ki, és nagy az esélye annak, hogy a gyerek kreténizmussal szülessen, akár az abortusz lehetősége is fölmerülhet. Ez azért lehet indokolt, mert ha a hiányt korán, már a hatodik héten észre is veszik, a hormonpótlást pedig megkezdik, annak hatása akkor is csak egy-két hét alatt mutatkozik meg. Azaz nagyjából az első trimeszter végére lenne hatása, addig viszont a magzat fejlődése már komolyabban is károsodhat.

A kreténizmus szövődményei

Szövődmény lehet bármi, ami a mentális retardációval társulhat. Emellett előfordul, hogy az érintett magzatok az anyaméhben elhalnak, emiatt vetélés következik be.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Koppány Viktória endokrinológus adjunktusnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció