Gyermekgyógyászat

A kisgyermek nem "kis felnőtt", aki csak a méreteiben különbözik tőlünk, hanem teljesen más anyagcserével és immunrendszerrel rendelkező, sokkal sebezhetőbb ember. A gyerekeknél bizonyos betegségek szinte kizártak, ilyenek az immunológiai és reumás betegségek, nagyon ritkák az epekő és a vesekő. Az anyatejjel táplált babáknál az első félévben ritkák a fertőző betegségek, mivel az anyai ellenanyagok megakadályozzák ezek kialakulását, de bakteriális eredetű, főként az idegrendszert és a légutakat megtámadó betegségek jelentkezhetnek. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek általában egészségesebbek, mint a felnőttek, de bizonyos szempontból sérülékenyebbek, érzékenyek is lehetnek.

Hypospadiasis tünetei és kezelése

A hypospadiasis olyan veleszületett fejlődési rendellenesség, amelynél a külső húgycsőnyílás nem a típusos helyén található, hanem az alatta lévő területen, a makkon, annak peremén, vagy súlyosabb esetekben a lentebbi szakaszokon, akár herezacskó alján jelenik meg. A húgycsőnyílás rendellenes elhelyezkedéséről van tehát szó.

Tünetek

A hypospadiasis előfordulása

A probléma értelemszerűen csak férfiakat érint, az újszülöttek 3 százalékánál tapasztalják. Nem ritka problémáról van tehát szó, viszont a súlyossági fokok között hatalmas eltérések lehetnek.

A hypospadiasis okai

Veleszületett fejlődési rendellenességről van szó, pontos kiváltó oka nem ismert, de azt tudjuk, hogy az erre való hajlam genetikailag meghatározott. Akinek tehát a családjában ilyesmi már előfordult, vagy maga is érintett, annak nagyobb eséllyel születhet szintén érintett fiúgyereke. Annál, aki ép húgycsővel születik, ilyesmi később nem alakulhat ki.

A hypospadiasis tünetei

A tünet a húgycső rendellenes elhelyezkedése, amely már a baba első vizsgálatakor szemmel látható. Egyéb tünet enyhébb esetben nincs, az érintett spontán tud vizelni. Ha a probléma súlyosabb, és a húgycsőnyílás például a herezacskó alján vagy a gáton található, már előfordulhat vizelettartási rendellenesség is. Okozhat a hypospadiasis péniszgörbületet is. Utóbbiak azért nem jellemzőek felnőtt korban, mert a fejlett országban az érintetteket mihamarabb megoperálják, a rendellenességet urológiai műtéttel már gyerekkorban korrigálják.
A hypospadiasis már születéskor kiderül, az újszülöttet vizsgáló gyerekorvos egyből észreveszi.
A hypospadiasis már születéskor kiderül, az újszülöttet vizsgáló gyerekorvos egyből észreveszi.

A hypospadiasis diagnózisa

A hypospadiasis már születéskor kiderül, az újszülöttet vizsgáló gyerekorvos egyből észreveszi. Mivel a probléma társulhat egyéb fejlődési rendellenességgel, így például felső húgyútival, észlelésekor, mindig ki kell zárni az ilyesmit. Amikor tehát a klinikai kép súlyos, mindenképpen vizsgálni kell az ilyesmit. Ezeket a kérdéseket a gyerekurológián mindig tisztázzák.

A hypospadiasis kezelése

A rendellenesség miatt a babákat általában már gyerekkorban megoperálják, főleg a súlyos formák esetében. Ha a húgycsőnyílás csak egy picivel van a típusos helye alatt, és semmilyen zavart nem okoz, akkor a műtétet lehet későbbre is hagyni, vagy nem is feltétlen van rá szükség. Ennek oka, hogy a rendellenesség enyhe formái a későbbiekben vizelési, merevedési problémákat nem okoznak, nem eredményeznek meddőséget sem.
A hypospadiasis műtéte a súlyosabb formáknál jellemzően többlépcsős, a korrigálás egyetlen beavatkozással általában nem oldható meg. Az operációs a súlyosabb esetekben elég bonyolult, lévén a húgycsőnyálkahártya nagyon finom és érzékeny, nagyon óvatosan kell vele bánni. A maradandó sérülések, görbületek és szűkületek csak így előzhetők meg.
A beavatkozás időpontja mindig attól függ, hogy a húgycsőnyílás hol helyezkedik el: a csecsemőket operációnak jellemzően még nem vetik alá, megvárják, amíg a nemi szervek jobban kifejlődnek, de a problémát azért a pubertáskor, tehát a nemzőképesség kialakulása előtt korrigálni szokták.
Mivel a műtét nagyon komplex, jellemzően olyan urológus végzi, aki nagy tapasztalattal rendelkezik az úgynevezett rekonstrukciós húgycsősebészetben.

A hypospadiasis gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek a sikeres műtétet követően teljesek.

A hypospadiasis megelőzése

A megelőzésre nincs lehetőség, lévén a hajlam genetikailag adódik át.

A hypospadiasis szövődményei

Szövődményként húgycsőszűkület, péniszgörbület és akár meddőség is jelentkezhet. Az ilyen szövődményeket általában többlépcsős műtéttel lehet kiiktatni.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csicsenkov Péter urológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.