Fejlődési rendellenességeket okozhat a B12-vitamin alacsony szintje

Azon anyák kisbabái, akiknek a fogantatás körül alacsony volt a B12-vitamin-szintjük, ötször nagyobb valószínűséggel jönnek valamilyen veleszületett rendellenességgel világra, állítja egy hétfőn megjelent tanulmány.

A kevés húst vagy állati ételt fogyasztó nőknél valószínűbb az alacsony B12-szint és gyakrabban adnak életet velőcső-záródási rendellenességben szenvedő kisbabáknak, olvasható a dublini Trinity College, az Ír Egészségügyi Bizottság és az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által közösen jegyzett tanulmányban.

"A B12-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez és a vörösvértestek képzéséhez - mondta el Duane Alexander, a Nemzeti Gyermek-egészségügyi és Humán Fejlődéstani Intézet igazgatója. - Az eredmények azt sugallják, hogy azok a nők, akiknél alacsony a B12 szintje, nemcsak a saját egészségüket veszélyeztetik, de annak a kockázatát is megnövelik, hogy súlyos rendellenességben szenvedő babát hoznak a világra."

Már régóta ismert, hogy a kismamáknak növelniük kell folsavszintjüket (amely szintén egy B-vitamin), hogy elkerüljék a veleszületett károsodásokat. A hétfőn a Pediatrics folyóirat márciusi kiadásában megjelent cikk szerint az ilyen velőcső-záródási rendellenességek érinthetik az agyat és a gerincvelőt is, ilyen például a spina bifida (nyitott gerinc), amely részleges bénulást okozhat. Egy másik típus, az anencefália egy végzetes elváltozás, amely az agy és a koponya súlyos hiányával jár.

A kutatók 1983 és 1990 között ír nők három csoportjától korai terhességben levett és tárolt vérmintákat elemeztek, ekkor még nem volt olyan általános, hogy a várandósok vitaminkészítményeket szedjenek, és ezeket a mintákat összehasonlították azzal a regiszterrel, amelybe a fejlődési rendellenességgel született csecsemőket jegyezték be.

A vizsgálat azt mutatta, hogy 250 nanogramm/liter B12-szint alatt 2,5-3-szoros a kockázat a velőcső-záródási rendellenesség létrejöttére. A legalacsonyabb B12-szinttel rendelkező nőknél (0-149 ng/l) volt a legmagasabb a kockázat, körülbelül ötszörös.

Írországban magas a velőcső-záródási rendellenességek előfordulási aránya és az NIH tudósai többször együttműködtek az ír kutatókkal, hogy betekintést nyerjenek ezen rendellenességek okaiba, írták a szerzők egy közleményben. Az eredmények azt jelenthetik, hogy a vegetáriánus nők és kismamák esetében magasabb kockázattal kell számolnunk a veleszületett rendellenességek szempontjából. "Ha a nők addig várnak a folsavszedéssel, amíg kiderül, hogy terhesek, rendszerint már túl késő" - magyarázta James Mills, a tanulmány szerzője. Így azt javasolja, hogy minden fogamzóképes korban lévő nő vigyen be megfelelő mennyiségű B12-vitamint, amely a húsokban, csirkében, tejben és tojásban található, függetlenül attól, hogy tervez-e terhességet.

Az agy és a gerincvelő kialakulásában kritikus események a terhesség nagyon korai szakában történnek, "a fogantatás utáni első 28 napon", mielőtt még a legtöbb nőnél kiderülne, hogy gyermeket vár, mondta el Mills.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső