Gyermekgyógyászat

A kisgyermek nem "kis felnőtt", aki csak a méreteiben különbözik tőlünk, hanem teljesen más anyagcserével és immunrendszerrel rendelkező, sokkal sebezhetőbb ember. A gyerekeknél bizonyos betegségek szinte kizártak, ilyenek az immunológiai és reumás betegségek, nagyon ritkák az epekő és a vesekő. Az anyatejjel táplált babáknál az első félévben ritkák a fertőző betegségek, mivel az anyai ellenanyagok megakadályozzák ezek kialakulását, de bakteriális eredetű, főként az idegrendszert és a légutakat megtámadó betegségek jelentkezhetnek. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek általában egészségesebbek, mint a felnőttek, de bizonyos szempontból sérülékenyebbek, érzékenyek is lehetnek.

Phelan-McDermid-szindróma tünetei és kezelése

Mi a Phelan-McDermid-szindróma?

(másnéven 22q13-deléció, 22q13 telomera monosomia szindróma)

A Phelan-McDermid-szindróma - más néven 22q13-deléció, vagy 22q13 telomera monosomia szindróma - akkor alakul ki, a 22. kromoszóma végi része deletálodik (letörik). A szindrómát okozhatja az ebben a régióban elhelyezkedő SHANK3 gén pontmutációja is. A betegségben szenvedő gyerekek izomtónusa újszülött korban kifejezetten csökkent, megkésett mentális- és beszédfejlődés és autisztikus viselkedés figyelhető meg náluk.

A sajátságos, csak erre a szindrómára jellemző arc, mint például a Down szindrómában nem jellegzetes ebben a kórképben, csak enyhe és igen különböző eltéréseket észlelhetünk. A betegségnek - mint egyelőre minden genetikai betegségnek - jelenleg még nincs oki kezelési lehetősége.

Tünetek

A Phelan-McDermid-szindróma előfordulása

Az előfordulási gyakoriság meghatározása eléggé bizonytalan. A National Institutes of Health Office of Rare Diseases meghatározása szerint a Phelan-McDermid szindróma nagyon ritka genetikai betegség. Az adataik szerint jelenleg mintegy 1000 diagnosztizált 22q13-deléció szindrómás beteg él világszerte.

A Phelan-McDermid-szindróma okai

A betegség akkor alakul ki, ha 22. kromoszóma hosszú karjának végi (22q13) része deletálódik (letörik). A tünetekért legfőképpen az itt elhelyezkedő SHANK3 gén hiánya a felelős. Ezért hasonló tüneteket okoznak az ebben a génben létrejövő mutációk (pontszerű hibák) is. Amerikai kutatók megállapították, hogy a SHANK3 gén szerepet játszik különböző agyi struktúrák fejlődésében és kimutatták, hogy a gén mutációi összefüggésbe hozhatók a beszédfejlődés késésével és az autisztikus viselkedésjegyek kialakulásával.


A Phelan-McDermid-szindróma az esetek döntő többségében újonnan létrejött genetikai hiba következménye. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ennek mi az oka, azonban biztonsággal állíthatjuk, hogy nem lehet fertőzéshez vagy mérgezéshez kötni. Igen ritka esetekben lehet az elváltozás öröklött, amikor egyik szülő úgynevezett kiegyensúlyozott kromoszóma átrendeződést hordoz tünetmentesen.

A Phelan-McDermid-szindróma tünetei

A Phelan-Dermid-szindrómában szenvedő gyerekek izomtónusa csökkent, a mozgás-, és beszédfejlődésük megkésett, utóbbinál ez egész kifejezett általában. Egyes betegekben felgyorsul a növekedés, magas a fájdalomküszöbük és gyenge a hőszabályozásuk, emellett a körmök diszpláziás elváltozása figyelhető meg. Füleik elállóak, fejletlenebbek a megszokottnál, álluk hegyes, kezeik néha vaskosak, és szemhéjcsüngés észlelhető.

Egyéb szervi bajok is járhatnak a Phelan-Dermid-szindrómával: az esetek felére jellemző a reflux, a betegek negyedénél pedig epilepsziás rohamok és veseproblémák is kialakulhatnak. Viselkedésükre autisztikus jegyek jellemzőek, emellett a Phelan-Dermid-szindrómás gyerek késve lesz szobatiszta, megharapja önmagát vagy másokat, alvászavarai vannak.

A Phelan-McDermid-szindróma diagnózisa

Ha a fizikai és mentális tünetek alapján felmerül a Phelan-McDermid-szindróma gyanúja, genetikai vizsgálatot végeznek, ehhez vérmintát vesznek a betegtől. A hagyományos kromoszóma-tenyésztés mellett fluoreszcens in situ hibridizációval (FISH) célzottan vizsgálják a gyanúba vett régiót. Ennek során a jelölt kromoszóma-specifikus DNS-szakaszok (szondák) segítségével azonosíthatók a vizsgált kromoszóma régiók, és kideríthetők annak esetleges hiányai, többletei.

Eddig viszonylag kevés esetben azonosították a betegséget. Ennek részben az az oka, hogy a betegség hátterét csak 1985-ben tárták fel, a megbízható tesztelés technikai feltételei csak az 1990-es évek vége óta elérhetőek - írja a Phelan-McDermid Syndrome Foundation honlapja. Fontos kihangsúlyozni, hogy a szindróma diagnosztizálása még nem érhető el rutinszerűen.

A Phelan-McDermid-szindróma kezelése

A Mount Sinai School of Medicine kutatói találtak egy hatóanyagot, amely az egérkísérletek során a Phelan-McDermid-szindrómában javította az idegsejtek közti kommunikációt - írja a mountsinai.org.

A New York-i kutatók a hibás SHANK3 génnel rendelkező egerek vizsgálata során megállapították, hogy az agyban nem megfelelő az idegsejtek között az ingerátvitel, emiatt alakulnak ki tanulási nehézségek. Az orvosok egy inzulinszármazékot (IGF-1) adtak az állatoknak. Kétheti kezelés után az állatok idegsejtjei közti átvitel normálissá vált.

"Ez a vizsgálat paradigmaváltást jelent: kiderült, hogy olyan gyógyszerek is hatásosak lehetnek az autizmus elleni küzdelemben, amelyeket más célra fejlesztettek ki" - mondta Dr. Joseph Buxbaum, a Seaver Autizmus Központ igazgatója.

A kutatók remélik, hogy az inzulinszármazék (amely egyébként egy engedélyezett szer, és a növekedésben visszamaradt gyerekeknél alkalmazzák) a Phelan-McDermid-szindrómás embereken is hatásos lesz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: