Összefügg a magzatot az anyaméhben ért férfihormon-hatás és az autizmus

Az anyaméhben magas tesztoszteronszintnek kitett magzatnál nagyobb valószínűséggel fejlődnek ki később autisztikus jellegzetességek, állítja egy hétfőn megjelent tanulmány.

A Cambridge-i Egyetem kutatói 235 terhes nőnél mérték meg a magzatvízből a magzati tesztoszteronszintet. Ezután összehasonlították az eredményeket azokkal a kérdőívekkel, amelyek a gyermekek autisztikus jellegzetességeit méri fel 6 és 10 éves kor között. Az eredmények azt mutatták, hogy a magas tesztoszteronszint összefüggésben van azokkal a válaszokkal, amely alapján gyengébb szociális képességek, képzelet, illetve empátia ábrázolódik, ám az illető jól tud figyelni a részletekre és emlékszik is rájuk.

Simon Baron-Cohen professzor elmondta, hogy a kutatás még tovább ment, mint az előző vizsgálatok, amelyek kapcsolatot találtak a magzati tesztoszteronszint és aközött, hogy a babák később kevésbé tartják a szemkontaktust, nyelvileg lassabban fejlődnek és gondjaik vannak az empátiával.

"A tanulmány a világon először emeli ki az összefüggést a magzati tesztoszteronszint és az autisztikus tulajdonságok között, és azt mutatja, hogy a magzati tesztoszteron nemcsak a férfias testi vonások kialakításáért, hanem a férfias elméért is felelős." Baron-Cohen azonban hangsúlyozta, hogy nem erősítettek meg kapcsolatot a magzati tesztoszteronszint és a teljes autizmus között.

"Mindannyiunknak vannak autisztikus tulajdonságai - ez egy skála, vagy az egyéni különbségek dimenziója, a testmagasság is ilyen. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás nem azt bizonyítja, hogy összefüggés van a magzati tesztoszteronszint és az autizmus vagy az Asperger-szindróma klinikai diagnózisa között."

A Guardian című napilap szerint a British Journal of Psychology folyóiratban közreadott kutatás egy lépéssel közelebb hozza a valósághoz az autizmus méhen belüli szűrését, így lehetővé teszi, hogy a nők megszakítsák azt a terhességet, amelyből ilyen baba születne.

Baron-Cohen azonban vitába száll ezzel. "Ha létezne ilyen méhen belüli szűrés, kívánatos lenne-e? Mit veszítenénk, ha az autisztikus gyerekek eltűnnének a társadalomból?" - kérdezi a professzor. "Beszélnünk kell erről. Létezik Down-szűrés, ez törvényes és a szülők választhatják ez alapján a terhesség befejezését, ám az autizmus gyakran összefügg a tehetséggel. Ez teljesen más állapot."

A kutatás megnyithatja az utat az autizmus elleni új kezelési módok kifejlesztésére, mondta el a professzor, azonban elismerte, hogy ez eléggé ellentmondásos lenne. "Tehetnénk valamit ez ügyben. Néhány kutató vagy gyógyszergyár valószínűleg kapva kap az alkalmon, hogy kifejlesszék a méhen belüli szűrést. Léteznek tesztoszterongátló gyógyszerek. Azonban hogy ez jó lenne-e, az már más kérdés."

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció