Kóros szőrnövekedés tünetei és kezelése

2018. 02. 30.

 Dr. Elek Csaba

 Dr. Gimes Gábor

Mi a kóros szőrnövekedés?

Túlzottan erős szőrnövekedésről, természetesen, csak nők esetében beszélhetünk, hiszen az arc- és testszőrzet másodlagos férfi nemi jelleg. A nőknél tapasztalható szőrnövekedés "kórossága" meglehetősen szubjektív. A nyugat-európai országokban a jelenségre sokkal érzékenyebbek a nők, mint pl. a mediterrán vidékeken. A tünetcsoport több különböző eredetű betegség jele lehet.

A kóros szőrnövekedés előfordulása

A mediterrán vidékeken a férfiasabb szőrnövekedés gyakori jelenség. Más országokban inkább kozmetikai jelentősége van. Ezért a "kórosnak ítélt szőrnövekedés" népességbeli gyakoriságáról hozzávetőleges adatokkal sem rendelkezünk. Minden bizonnyal gyakoribb állapot, mint azt az orvostudomány indokoltnak tart.

A kóros szőrnövekedés oka lehet férfihormonok túlzott termelése

A kóros szőrnövekedés oka lehet férfihormonok túlzott termelése

A kóros szőrnövekedés diagnózisa

  • Laboratóriumi vizsgálatok: Minden egyes szőrnövekedést okozó betegségnek megvan a maga jellegzetes laboratóriumi lelete. Fontos megjegyeznünk, hogy a férfihormonok közül az androszténdion túltermelés petefészek eredetre, míg a dehidroepiandroszteron (DEA) mellékvese eredetre utal. Teljes normális férfihormon szintek mellett alkati hirzutizmusra lehet gyanakodni.

  • Hüvelyi ultrahang vizsgálat segítségével elsősorban a petefészek kóros elváltozásait és daganatait mutathatjuk ki. A legkorszerűbbnek számító színkódolt készülékekkel kapott vizsgálati eredmények arra is utalhatnak, hogy a daganat jó- vagy rosszindulatú.

  • Korszerű radiológiai képalkotó eljárások (számítógépes rétegvizsgálat = CT, nukleáris mágnesrezonancia-vizsgálat = MRI) főként a mellékvesék vizsgálatában lehet hasznosak, és a rákos betegségek stádiumának megállapításában ma már nélkülözhetetlenek.

A kóros szőrnövekedés okai és tünetei

A kóros szőrnövekedés oka lehet férfihormonok túlzott termelése, és/vagy a szöveti receptorok túlzott érzékenysége férfihormonokkal szemben. Ez utóbbi állapotot veleszületett, alkati rendellenesség.
A férfihormon túltermelődés helye alapján beszélünk:

A./ petefészek-eredetű (ovariális), és
B./ mellékvesekéreg-eredetű (adrenális) kóros szőrnövekedésről.

A./ A petefészek eredetű férfihormon túlműködés (hiperandrogenémia) lehet
(1) funkcionális vagy
(2) organikus, ez utóbbi lehet
(a) daganatos és
(b) nem daganatos betegség.

(A)(1) A petefészek eredetű, funkionális férfihormon túlműködés következik be például policisztás ovárium szindrómában, ami a sejtek (pontosabban érzékelő fehérjék vagy receptorok) dominánsan öröklődő érzéketlensége inzulinnal szemben. Tünetei: Ritka és gyér vérzések, elhízás, kóros szőrnövekedés, mindkét oldali petefészek többcisztás elfajulása.

(A)(2) A petefészek hormontermelő daganatai lehetnek jó- és rosszindulatúak is. A gyorsan fejlődő virilizáció mindig felhívja a figyelmet a betegség lehetőségére.

(B)(1) Funkcionális adrenális férfihormon túltermelődést okoz az ún. kongenitális adrenális hiperplázia (= CAH vagy adrenogenitális szindróma = AGS). CAH esetén 3 enzim (3 béta-dehidrogenáz, 11 alfa dehidrogenáz és 21 alfa dehidrogenáz) hiányozhat a szteroidhormonok képzéséből. Az enzimhiányok tüneteikben és prognózisukban is különböznek egymástól. Mindhárom lényege, hogy a koleszterinből az enzimhiány következtében különböző szinteken fellépő zavarok miatt, nem tudnak a cukoranyagcseréért és só- és vízanyagcseréért felelős mellékvesekéreg-hormonok (glukokortokoidok és mineralokorikoidok) képződni, ezért a felhalmozódó "alapanyag" férfihormonokká alakul.

A kórkép legsúlyosabb formája az ál-kétneműség, a legenyhébb esetek pedig fokozott szőrnövekedésben mutatkoznak meg. A rendellenesség jól kezelhető, a hiányzó szteroidokat szájon át naponta pótolni kell, mely csökkenti a férfihormon termelést és rendezi a cukoranyagcserét, illetve só- és vízháztartást. A jól beállított esetek fogamzóképesek, egészséges gyermeket szülnek. A rendellenességre pénisznövekedés és a szeméremszőrzet idő előtti növekedése, a korán (pl. 8 éves korban) jelentkező havivérzés hívja fel a figyelmet.

(B)(2)(a) Jóindulatú organikus mellékvese-betegségek
Mellékvesekéreg túlműködést okoz a mellékvesekéreg túltengése (hiperpláziája) vagy jóindulatú daganata (adenómája). A kettő közötti átmeneti állapotot nevezzük noduláris ("csomós") hiperpláziának. A mellékvese túltengésére jellemző, hogy kihat a só- és vízháztartásra, a nemi jellegekre és a cukoranyagcserére is, tehát az egyes anyagcsere tünetek egymással kombinálva és nem elkülönülten jelentkeznek. A mellékvese túltengés elhízással, magas vérnyomással, csontritkulással, peptikus fekélybetegséggel, a bőrön striák megjelenésével, só- és vízvisszatartással, káliumvesztéssel, csökkent cukortoleranciával jár, az így kialakult betegséget Cushing-szindrómának nevezték el.

(B)(2)(b) A mellékvesekéreg túltengése rosszindulatú daganat esetén gyorsan súlyosbodik. Kezelésének alapelvei más rákok kezelésének alapelveivel megegyezik.

A kóros szőrnövekedés kezelése

Fontos, hogy mindenek előtt az alapbetegséget kell kezelni. Daganatos betegségek esetén a szövettannak és a klinikai stádiumnak megfelelő protokoll szerint kell gyógyítani.

Policisztás ovárium szindróma esetén ma már a sejtek inzulinérzékenységének helyreállítására törekszenek egy metformin nevű hatóanyag segítségével, melyet eredetileg az időskori cukorbetegség kezelésére fejlesztettek ki.

Kongenitális adrenális hiperplázia esetén napi 1-2 tabletta prendisolonnal pótolják a hiányzó hormonokat. A prednisolon eredetileg a cukoranyagcserére ható hormon (glükokortokoid), de jelentős mineralokortikoid hatással is bír, így bonyolult gyógyszer-kombinációk adására nincs szükség. A prednisolon valamennyi anyagcsere problémára megoldást jelent. Hatására csökken az hipofízis hormontermelése, aminek következtében a férfihormon-termelés is helyreáll. Nőknél szükség lehet a péniszszerűen megnagyobbodott csikló plasztikai korrekciójára is.

Fogamzásgátló tabletták: A kombinált fogamzásgátló tabletták elnyomják a tüszőérést, az ösztrogének és a férfihormonok termelődését is. Bár a tablettákban található progesztin lehet férfihormon-származék (19-nortesztoszteron származékok), ezek szőrnövekedést biztosan nem okoznak, biológiai aktivitásuk csak töredéke a természetes androgének aktivitásának.

A szőrtüszők növekedési ciklusa 6-8 hónap, ha tehát eredményes kezelést állítunk be, természetes körülmények között a szőrzet kihullása 6-8 hónap múltán várható. Ezért érdemes epiláltatni a kezelés megkezdésekor, mert a kedvező hormonális hatásokra új szőrszál növekedése már nem indul el.

Gyógyulási esélyek

CAH esetén a prognózis kiváló, nemcsak a fokozott szőrnövekedés és a másodlagos női jellegek állíthatók helyre, hanem a fogamzóképesség is.

PCO esetében a metformin kezelés valódi áttörést hozott, mely oki terápiának minősül egy genetikai betegség ellen. Nemcsak az elhízás, szőrösödés szüntethető meg, de a betegek fogamzóképessége is helyreállhat.

Daganatok esetében a szövettan és klinikai stádium határozza meg a gyógyulási esélyeket. A jóindulatú daganatok minden esetben gyógyíthatók, rosszindulatú daganatok túlélési esélyei ma is szerények.

Kategória: Nőgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Kóros szőrnövekedés kezelésére! További kérdésem van Kóros szőrnövekedés témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-12, -5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában kissé felhős lesz az ég, de nyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag