Kóros szőrnövekedés tünetei és kezelése

 Dr. Elek Csaba

 

 Dr. Gimes Gábor

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a kóros szőrnövekedés?

Túlzottan erős szőrnövekedésről, természetesen, csak nők esetében beszélhetünk, hiszen az arc- és testszőrzet másodlagos férfi nemi jelleg. A nőknél tapasztalható szőrnövekedés "kórossága" meglehetősen szubjektív. A nyugat-európai országokban a jelenségre sokkal érzékenyebbek a nők, mint pl. a mediterrán vidékeken. A tünetcsoport több különböző eredetű betegség jele lehet.

A kóros szőrnövekedés előfordulása

A mediterrán vidékeken a férfiasabb szőrnövekedés gyakori jelenség. Más országokban inkább kozmetikai jelentősége van. Ezért a "kórosnak ítélt szőrnövekedés" népességbeli gyakoriságáról hozzávetőleges adatokkal sem rendelkezünk. Minden bizonnyal gyakoribb állapot, mint azt az orvostudomány indokoltnak tart.

A kóros szőrnövekedés oka lehet férfihormonok túlzott termelése

A kóros szőrnövekedés oka lehet férfihormonok túlzott termelése

A kóros szőrnövekedés diagnózisa

  • Laboratóriumi vizsgálatok: Minden egyes szőrnövekedést okozó betegségnek megvan a maga jellegzetes laboratóriumi lelete. Fontos megjegyeznünk, hogy a férfihormonok közül az androszténdion túltermelés petefészek eredetre, míg a dehidroepiandroszteron (DEA) mellékvese eredetre utal. Teljes normális férfihormon szintek mellett alkati hirzutizmusra lehet gyanakodni.

  • Hüvelyi ultrahang vizsgálat segítségével elsősorban a petefészek kóros elváltozásait és daganatait mutathatjuk ki. A legkorszerűbbnek számító színkódolt készülékekkel kapott vizsgálati eredmények arra is utalhatnak, hogy a daganat jó- vagy rosszindulatú.

  • Korszerű radiológiai képalkotó eljárások (számítógépes rétegvizsgálat = CT, nukleáris mágnesrezonancia-vizsgálat = MRI) főként a mellékvesék vizsgálatában lehet hasznosak, és a rákos betegségek stádiumának megállapításában ma már nélkülözhetetlenek.

A kóros szőrnövekedés okai és tünetei

A kóros szőrnövekedés oka lehet férfihormonok túlzott termelése, és/vagy a szöveti receptorok túlzott érzékenysége férfihormonokkal szemben. Ez utóbbi állapotot veleszületett, alkati rendellenesség.
A férfihormon túltermelődés helye alapján beszélünk:

A./ petefészek-eredetű (ovariális), és
B./ mellékvesekéreg-eredetű (adrenális) kóros szőrnövekedésről.

A./ A petefészek eredetű férfihormon túlműködés (hiperandrogenémia) lehet
(1) funkcionális vagy
(2) organikus, ez utóbbi lehet
(a) daganatos és
(b) nem daganatos betegség.

(A)(1) A petefészek eredetű, funkionális férfihormon túlműködés következik be például policisztás ovárium szindrómában, ami a sejtek (pontosabban érzékelő fehérjék vagy receptorok) dominánsan öröklődő érzéketlensége inzulinnal szemben. Tünetei: Ritka és gyér vérzések, elhízás, kóros szőrnövekedés, mindkét oldali petefészek többcisztás elfajulása.

(A)(2) A petefészek hormontermelő daganatai lehetnek jó- és rosszindulatúak is. A gyorsan fejlődő virilizáció mindig felhívja a figyelmet a betegség lehetőségére.

(B)(1) Funkcionális adrenális férfihormon túltermelődést okoz az ún. kongenitális adrenális hiperplázia (= CAH vagy adrenogenitális szindróma = AGS). CAH esetén 3 enzim (3 béta-dehidrogenáz, 11 alfa dehidrogenáz és 21 alfa dehidrogenáz) hiányozhat a szteroidhormonok képzéséből. Az enzimhiányok tüneteikben és prognózisukban is különböznek egymástól. Mindhárom lényege, hogy a koleszterinből az enzimhiány következtében különböző szinteken fellépő zavarok miatt, nem tudnak a cukoranyagcseréért és só- és vízanyagcseréért felelős mellékvesekéreg-hormonok (glukokortokoidok és mineralokorikoidok) képződni, ezért a felhalmozódó "alapanyag" férfihormonokká alakul.

A kórkép legsúlyosabb formája az ál-kétneműség, a legenyhébb esetek pedig fokozott szőrnövekedésben mutatkoznak meg. A rendellenesség jól kezelhető, a hiányzó szteroidokat szájon át naponta pótolni kell, mely csökkenti a férfihormon termelést és rendezi a cukoranyagcserét, illetve só- és vízháztartást. A jól beállított esetek fogamzóképesek, egészséges gyermeket szülnek. A rendellenességre pénisznövekedés és a szeméremszőrzet idő előtti növekedése, a korán (pl. 8 éves korban) jelentkező havivérzés hívja fel a figyelmet.

(B)(2)(a) Jóindulatú organikus mellékvese-betegségek
Mellékvesekéreg túlműködést okoz a mellékvesekéreg túltengése (hiperpláziája) vagy jóindulatú daganata (adenómája). A kettő közötti átmeneti állapotot nevezzük noduláris ("csomós") hiperpláziának. A mellékvese túltengésére jellemző, hogy kihat a só- és vízháztartásra, a nemi jellegekre és a cukoranyagcserére is, tehát az egyes anyagcsere tünetek egymással kombinálva és nem elkülönülten jelentkeznek. A mellékvese túltengés elhízással, magas vérnyomással, csontritkulással, peptikus fekélybetegséggel, a bőrön striák megjelenésével, só- és vízvisszatartással, káliumvesztéssel, csökkent cukortoleranciával jár, az így kialakult betegséget Cushing-szindrómának nevezték el.

(B)(2)(b) A mellékvesekéreg túltengése rosszindulatú daganat esetén gyorsan súlyosbodik. Kezelésének alapelvei más rákok kezelésének alapelveivel megegyezik.

A kóros szőrnövekedés kezelése

Fontos, hogy mindenek előtt az alapbetegséget kell kezelni. Daganatos betegségek esetén a szövettannak és a klinikai stádiumnak megfelelő protokoll szerint kell gyógyítani.

Policisztás ovárium szindróma esetén ma már a sejtek inzulinérzékenységének helyreállítására törekszenek egy metformin nevű hatóanyag segítségével, melyet eredetileg az időskori cukorbetegség kezelésére fejlesztettek ki.

Kongenitális adrenális hiperplázia esetén napi 1-2 tabletta prendisolonnal pótolják a hiányzó hormonokat. A prednisolon eredetileg a cukoranyagcserére ható hormon (glükokortokoid), de jelentős mineralokortikoid hatással is bír, így bonyolult gyógyszer-kombinációk adására nincs szükség. A prednisolon valamennyi anyagcsere problémára megoldást jelent. Hatására csökken az hipofízis hormontermelése, aminek következtében a férfihormon-termelés is helyreáll. Nőknél szükség lehet a péniszszerűen megnagyobbodott csikló plasztikai korrekciójára is.

Fogamzásgátló tabletták: A kombinált fogamzásgátló tabletták elnyomják a tüszőérést, az ösztrogének és a férfihormonok termelődését is. Bár a tablettákban található progesztin lehet férfihormon-származék (19-nortesztoszteron származékok), ezek szőrnövekedést biztosan nem okoznak, biológiai aktivitásuk csak töredéke a természetes androgének aktivitásának.

A szőrtüszők növekedési ciklusa 6-8 hónap, ha tehát eredményes kezelést állítunk be, természetes körülmények között a szőrzet kihullása 6-8 hónap múltán várható. Ezért érdemes epiláltatni a kezelés megkezdésekor, mert a kedvező hormonális hatásokra új szőrszál növekedése már nem indul el.

Gyógyulási esélyek

CAH esetén a prognózis kiváló, nemcsak a fokozott szőrnövekedés és a másodlagos női jellegek állíthatók helyre, hanem a fogamzóképesség is.

PCO esetében a metformin kezelés valódi áttörést hozott, mely oki terápiának minősül egy genetikai betegség ellen. Nemcsak az elhízás, szőrösödés szüntethető meg, de a betegek fogamzóképessége is helyreállhat.

Daganatok esetében a szövettan és klinikai stádium határozza meg a gyógyulási esélyeket. A jóindulatú daganatok minden esetben gyógyíthatók, rosszindulatú daganatok túlélési esélyei ma is szerények.

Kategória: Nőgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Kóros szőrnövekedés kezelésére! További kérdésem van Kóros szőrnövekedés témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban kedden délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként zápor alakulhat ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag