Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Hirsutizmus tünetei és kezelése

Mi a hirsutizmus?

A hirsutizmus fokozott szőrnövekedés, olyan kóros állapot, ami a nőkre jellemző. Hátterében több tényező is meghúzódhat, de alapvetően a tesztoszteronszint emelkedése okozza. Olyan testrészeket érint, amelyeken alapvetően csak a férfiaknak nő erőteljesebben a szőrzete: többek közt a bajusz és szakáll területén, az emlő körül, a köldökcsíknál és a hason.

Tünetek

A hirsutizmus előfordulása és okai

A hirsutizmus a nőket érinti. Régebben jellemzően a klimax, menopauza beálltával volt jellemzőbb, ma már a serdülés és a hormontermelés beindulásakor is gyakrabban találkozni vele. Fő oka a tesztoszteron szintjének emelkedése. Ez a férfihormon a nőkben is termelődik, ám normál esetben csak kis mennyiségben. Ha szintje megemelkedik, hatása is fokozódik, aminek következtében a nőknél is erőteljesebb lesz a szőrnövekedés. A másik ok az lehet, hogy megváltoznak, érzékenyebbek lesznek azok a receptorok, amelyekhez a tesztoszteron kötődik.
A hirsutizmus a nők túlzott szőrnövekedését jelenti
A hirsutizmus a nők túlzott szőrnövekedését jelenti
A megnövekedett tesztoszterontermelés és a receptorok fokozott érzékenységének hátterében több dolog is meghúzódhat. Ilyen lehet például a PCOS (policisztás ovárium szindróma). Másrészt mivel a tesztoszteron a petefészekben és a mellékvesében termelődik, e területek betegsége hatással lehet a hormon termelődésére. Ritkán, de a kiváltó ok lehet olyan daganat is, amely speciális hormont termel. A mellékvese daganat vagy túlműködés is okozhat ilyesmit.
Az inzulinrezisztenciát, azaz a többlet inzulintermelést is kísérheti hirsutizmus, főleg, ha az elhízással is együtt jár. Pajzsmirigy működési rendellenességek ugyancsak állhatnak a háttérben, ahogyan az agyfüggelék-mirigyben termelődő prolaktin túltermelődése is.
Egyes epilepszia elleni gyógyszerek, asztma és reumás betegségek esetén adott szteroidok, lökésterápiaként alkalmazott kortikoszteroidok is fokozhatják a szőrnövekedést. Lelki tényezők, például a stressz is válthat ki ilyen tüneteket, méghozzá azért, mert a pszichés állapot a hormonszintekre is hatással lehet, arányeltolódást okozhat.

A hirsutizmus diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a páciens kikérdezése, az anamnézis felvétele, a fizikális vizsgálat elvégzése. Fontos megtudni, hogy családon belül fordult-e elő valamilyen daganatos betegség, cukorbetegség, szed-e a páciens olyan gyógyszert, amelynek lehet ilyen mellékhatása. A kikérdezést alapos kivizsgálás követi, készül vérkép, nézik többek közt a mellékvese-hormonok szintjét, a tesztoszteronszintet, a szabad tesztoszteronszintet, a női hormonokat.
Ha kell, olyan teszteket is végeznek, amelyekkel meg lehet nézni, hogyan működik a mellékvese. Vizsgálják a vércukor anyagcserét, az inzulinszinteket, nézik a prolaktin anyagcserét. Képalkotó vizsgálattal, ultrahanggal a mirigyeket is vizsgálják: a pajzsmirigyet, az agyfüggelék-mirigyet, a mellékvesét, a kismedencében a petefészket. Ha szükséges, CT is készülhet.

A hirsutizmus tünetei

A fő tünet a fokozott szőrnövekedés többek közt a bajusz és szakáll területén, az emlő körül, a köldökcsíknál és a hason. Gyakran megjelennek pattanások is. Erősödhetnek a férfiasabb jegyek, mélyülhet például a hang, főképp akkor, ha a férfi hormon szintje nagyobb mértékben emelkedik (például egyes daganatoknál vagy policisztás ovárium szindróma miatt). A tesztoszteron hatására nőknél beindulhat a kopaszodás, csökkenhet a mellméret, nőhet az izomtömeg. Utóbbiak akkor fordulhatnak elő, ha a hormonváltozás hosszabb ideig fennáll, az okokat nem ismerik fel.

A hirsutizmus kezelése

A kezelés minden esetben a kiváltó októl függ. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindig a fokozott szőrnövekedés okozó betegséget kell feltárni és kezelni. Klasszikusan szükség van életmódváltásra, megfelelő táplálkozásra, mozgásra. Esetenként hatásosak lehetnek a progeszteron készítmények. Olyan gyógyszerekre is szükség lehet, amelyek a tesztoszteronképződést blokkolják.
Egyéb gyógyszeres kezelés is indokolt lehet, ennek mikéntje minden esetben az alapbetegségtől függ. Van, hogy pajzsmirigyre ható gyógyszerekre van szükség, van, hogy az inzulintermelésre. Ha a háttérben daganat áll, akkor típustól függően műtét vagy egyéb konzervatív kezelés jöhet szóba. Ha a fokozott szőrnövekedés nem szüntethető meg, esztétikai, például lézeres kezelések is szóba jöhetnek, ezek azonban csak tüneti kezelést jelentenek.

A hirsutizmus gyógyulási esélyei

Minden esetben a kiváltó ok kezelhetőségétől függ a gyógyulási esély.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Bérczy Judit endokrinológus szakorvosendokrinológus szakorvosnak.

A hirsutizmus szövődményei

Ha a hirsutizmussal nem foglalkoznak, súlyosbodhatnak a mögötte álló, sokszor fel sem ismert betegségek. Jó példa erre az inzulinrezisztencia, illetve az abból kialakuló cukorbetegség. A fokozott szőrnövekedésnek pszichés következményei is lehetnek, hiszen a nőknek az ilyesmi komoly lelki terhet is jelenthet. A tartósan megváltozó hormonarány a hangulatra direkt módon is hatással lehet, pszichés problémákat emiatt is okozhat.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.