Kínos tünet vagy a férfiasság jele?

A bőrgyógyászok a megmondhatói, hogy a hajhullással hozzájuk forduló férfipáciensek legnagyobb része teljesen egészséges, pusztán a férfias kopaszodás aggasztja őket a kelleténél jobban. Van ugyan rá ellenszer, de nem mindegy, milyen áron.

A haj és kopaszság jelentése

A férfiak dús hajkoronája a testi erőt szimbolizálja. Az életkorral azonban megritkulnak vagy eltűnnek a szép fürtök, legalábbis az európai férfiak nagyjából 60 százalékánál. Állítólag a hatalmi jel gyérülése aggasztotta Julius Caesart is, akinek nyilvános megjelenéskor a babérkoszorú segített elfedni a hajhiányt.

A hajtól való megfosztás mindig is a hatalomból, társadalomból való kirekesztést, megbélyegzést jelentette. Másrészt a világi hatalom és hívság ellentéteként szerte a világban megfigyelhető, hogy azok, akik inkább a szellemiekre akartak figyelni, fejüket megborotválták. A férfiak többsége ma sem szeretne megkopaszodni, de szép számmal vannak a másként gondolkodók is, akik már csak a praktikum kedvéért is inkább leborotválják a fejüket, semhogy a hajukkal kelljen bajlódni. Annál is inkább, mert a férfiak haja egyébként gyorsabban nő, mint a nőké, és - hacsak nem kezd el kopaszodni, sűrűbb is.

Egyáltalán nem kóros

A férfiakat is érintheti a kóros hajhullás bármely formája. Elsősorban gyulladásos betegségek és gócok, például prosztata-gyulladás lehet okozója a második leggyakoribb hajhullási formának, a foltos hajhullásnak (alopécia areata). Jóval nagyobb arányú azonban a kórosnak egyáltalán nem mondható, úgynevezett androgenetikus hajhullás, melyet hormonális, öröklött és életkori tényezők határoznak meg. (Akárcsak a nőknél, akiknél azonban ez jellemzően nem okoz kopaszodást.) A férfiak több mint 40 százalékának naponta száznál több szál haja hullik ki, marad a párnán, esik ki fésülködéskor, mégsem jelent bajt. A férfiak hajhullása 95 százalékban androgenetikus eredetű. Elsődleges oka az öröklött tulajdonságok között keresendő. Ezek határozzák meg, hogy mennyire érzékenyek a fejbőr hajhagymái a férfi nemi hormonokra, azaz androgénekre, és ettől függ, hogy mikor és a fej mely területéről tűnik el a haj.

Mikortól?

Kamaszkorban a herecsatornácskák közötti tér Leydig-féle sejtjeiben erőteljesen megindul a tesztoszteron-termelés. Ennek köszönhető, hogy kialakulnak a másodlagos nemi jellegek, többek között a szakállszőrzet és a férfiakra jellemző testszőrzet megjelenése. A here ettől kezdve folyamatosan termeli a tesztoszteront, androgének - bár jóval kisebb arányban - termelődnek továbbá a mellékvesékben is. A férfias tulajdonságok fenntartása mellett azonban az androgéneknek és származékaiknak megvan az a hatása is, amit sokan szívesen elhagynának. A kopaszodás már a kamaszkor végén megkezdődhet. Van, aki húszas évei végére csaknem teljesen megkopaszodik. A többség, mintegy 30-40 százalék harmincéves kor fölött kezd kopaszodni, és évente mintegy 1 százalékkal emelkedik a kopaszodók aránya. Így alakul ki hatvanéves korra a már említett 60 százalékos arány.

A férfias kopaszodás általában a homloktájon vagy a fejtetőn, a forgónál kezdődik, majd terjed. Azoknál, akik korán kezdik, rendszerint az egész fejtetőről eltűnik a haj. A megfigyelések alapján készítettek egy skálát (Norwood-Hamilton féle skála), ami jól mutatja, a fej mely részein, milyen ütemben szokott eltűnni a haj. Kezdődő kopaszodáskor az illető életkorának, az elvesztett hajszálak számának, a kopaszság alakjának, és még néhány tényezőnek az ismeretén a kopaszodás üteme tudományos alapokon is kalkulálható.

Az androgenetikus eredetű teljes kopaszság nagyon ritka. Egy a halánték alatt induló és tarkón áthaladó, patkó alakú foltban szinte mindenkinél megmarad a haj. Az örökletes meghatározottság ugyanis elég összetett, nem csak az életkortól, hanem az egyes szőrtüszőkben lévő genetikai programtól is függ. Márpedig e patkó alakú területen olyan hajhagymák kaptak helyet, amelyek nem érzékenyek és nem reagálnak az androgének hatására.

A hormonok és a hajhagymák

Az androgén alopéciáért nem közvetlenül a tesztoszteron, hanem annak dihidro-tesztoszteron (DHT) nevű származéka felelős. A tesztoszteront az 5 alfa-reduktáz (5aR) nevű enzim alakítja át DHT-vé. A szervezetben betöltött egyéb szerepe nem ismert, azt azonban tudjuk, hogy az androgénekre érzékeny hajhagymákra gyakorolt hatása nagyjából hússzorosa a tesztoszteronénak. Amikor eljön a genetikailag meghatározott idő, hatására a szőrtüszők anagén fázisa egyre rövidülni kezd, a hajszálak élete hamarabb véget, ér és a szőrtüszők sorvadni kezdenek, végül megszűnnek működni. Ezzel párhuzamosan a fejbőrön erőteljesebb lesz a faggyúmirigyek működése.

A DHT nagyjából minden férfinél azonos koncentrációban termelődik, eltérés hajhagymáik öröklött érzékenységében és programozottságában van. A férfiak tehát csaknem 60%-ánál érzékenyek a hajhagymák a DHT-re, de csak egy egyéntől függő bizonyos kor fölött. Előtte még nagy tesztoszteron- illetve DHT-koncentráció mellett sem indul meg a kopaszodás. Hogy mikor és milyen mértékben kezdenek el kopaszodni, az egyéb öröklött hajlamosító tényezőktől is függ.

Genetikai tényezők

Az utcán jártunkban-keltünkben a férfiak fejét látva mindannyian megfigyelhetjük, hogy a kopaszodás kezdete, erőssége, kiterjedése nagy változatosságot mutat. Ismerőseink körében pedig már azt is megfigyelhetjük, hogy a fiak kopaszodása nem független a családi előfordulástól. Az androgén alopécia egyes családokban gyakoribb, másoknál alig van. Egyes kutatások szerint hajunk minősége nagyrészt az anya által átörökített, X nemi kromoszómában található génektől függ. Itt található az androgén-receptor génje is.

Kezelés

Talán ez az a hajhullási forma, amelyre a legtöbb, némiképp tényleg hatékony szer áll rendelkezésre. A legkézenfekvőbb megoldásnak tűnik, ha kevesebb tesztoszteron van a szervezetben, amiből aztán kevesebb DHT képződhet. A hormonkezelésekkel valóban meg lehet állítani, és vissza lehet fordítani a folyamatot, ami azonban potenciaproblémákat okozhat. A finasterid hatóanyagú szereket évek óta használták a prosztata-megnagyobbodás kezelésében. A betegeknél észrevehető volt, hogy jóval a kezelés megkezdése után, mintegy hat hónappal hajuk is növekedésnek indult. A gyógyszergyár erre föl célzott kutatásokba kezdett, és kiderült, hogy kétéves kezelést követően a kezeltek 83 százalékánál megállt a hajritkulás, 66 százaléknak nőtt újra ki a haja. A kettős vak vizsgálatok is igazolták a szer hatékonyságát. A hatóanyag gátolja a tesztoszteron átalakulását dihidro-tesztoszteronná.

Mellékhatásként csökkent a nemi vágy, erekciós és ejakulációs zavarok mutatkoztak a szedés idején. A szert hajnövesztésre csak férfiak számára sikerült engedélyezni. Egyszerűen tabletta formában szedhető, de ha abbahagyják, a hatás is megszűnik. Magyarországon prosztataproblémákra lehet felírni.

Ugyancsak a tesztoszteron-DHT átalakulást gátolja az alfatradiol hatóanyag. Viszonylag mellékhatás-mentes, de csak idejében elkezdett és folyamatosan fenntartott kezelés külsőleges kezelés mellett segíthet.

Jól bevált, nem hormontartalmú készítmény a minoxidil-oldat. Eredetileg ez sem hajhullás elleni szer volt. Ma sem tudják, hogy ez az eredendően vérnyomáscsökkentő hatóanyag miért erősíti a hajszálakat. Feltételezik, hogy a hajhagymák vérellátásának javításával. Mellékhatásként esetleg olyan helyeken is megerősödik a szőrzet, ahol nem kellene, például az arcon. A 2-5%-os oldatot rendszeresen, naponta kétszer helyi kezelésként alkalmazva 16 hét alatt lehet maximális eredményt elérni, de ahhoz, hogy ez meg is maradjon, a kezelést továbbra is folytatni kell. A kezelés egyben a páciensek kitartásának próbája is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a férfiak inkább beletörődnek kopaszságukba vagy más módszert keresnek.

Jótékony hatású továbbá a cink, mely a tesztoszteron-dihidro-tesztoszteron átalakulást gátló enzim működésében játszik szerepet. Cink hiányában ez a gátlóenzim nem működik, így a fokozott szőrnövekedést okozó tesztoszteron hormon továbbalakul az aktív formába, és kifejti áldatlan hatását.

A hajnövekedésre jó hatású, vitaminos, kondroitin-szulfát tartalmú vagy a fejbőr vérellátását serkentő hajszeszek és a masszázs késleltethetik kissé a kopaszodást, csodát azonban nem tesznek, és nem akadályozzák meg végleg a hajvesztést.

Végső megoldásként a hajtranszplantáció is szóba jöhet. Ez esetben mindig saját, a fejen patkóalakban megmaradó hajhagymákat ültetik át. Több haj tehát nem terem, csak más elosztásban nő tovább a fejen.

Mi taszítja a nőket?

Természetes, hogy nem szívesen veszi az ember az öregedést nyilvánvaló jeleit, de amíg valaki egészséges, nincs mit aggódnia. Márpedig erre egy bőrgyógyász által elvégzett megfelelő hajvizsgálattal megnyugtató választ lehet kapni. Azon urak számára, akiket vonzerejük elvesztése aggaszt, el kell mondani, hogy a nőket a hajhiány sokkal kevésbé zavarja, mint a sörhas, az ápolatlan körmök vagy az orrnyílásból, fülből kikandikáló, elhanyagolt szőrszálak. A legnagyobb biztonságérzetet és vonzerőt csakis az önelfogadás adhatja meg, amit érdemes még néhány jó tulajdonsággal ötvözni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő