Hipofízis adenómák tünetei és kezelése

 Dr. Elek Csaba

 

 Dr. Somogyi Mária

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mik a hipofízis adenómák?

Az agyalapi mirigy és az azt irányító hipotalamusz összesen néhány cm3-nyi szervegyüttes, mely a szervezet egész hormonháztartását irányítja. A hipofízis az agyalapon található csontos bemélyedésben, a "töröknyeregben" (sella turcica) helyezkedik el. A töröknyereg fedelét diafragmának hívjuk (diaphragma sellae). A hipofízisnek három lebenye van. Az elülső és a középső felelős a perifériás endokrin mirigyek működését serkentő "trofikus" (serkentő, tápláló) hormonok termeléséért, melyek a hipotalamuszban termelődő felszabadító ("releasing") hormonok hatására jutnak a vérbe és érik a perifériás célmirigyeket. Ezért az elülső és középső lebenyt "adenohipofízisnek" (adeno = szóösszetételben mirigy), mirigyes szerkezetű, ellentétben az agy állományához tartozó hátsó lebennyel, mely inkább a hipotalamusz része, hormonjai az oxitocin, amely a szülés során a méhizom összehúzódásaiért az antidiuretikus hormon pedig a vérnyomás, vértérfogat, vizeletelválasztásért felelős. Elkülönítendő a mirigyes hipofízistől, a hátsó lebenyt neuro-hipofízisnek nevezik.

Az agyalapi mirigyből kiinduló daganatokat összefoglaló néven hipofízis mirigydaganatoknak, más néven hipofízis adenomáknak nevezzük. A hipofízis adenomái hormonális rendellenességeket hoznak létre. A hatásukra kialakuló kórképek attól függenek, hogy melyik hormont termelő sejtek kezdenek el burjánzani. A daganatok az esetek döntő többségében jóindulatúak. Látható megjelenési formájuk szerint léteznek mikroadenómák (a 10 mm-nél kisebb daganatok) és makroadenómák (a töröknyereg fenekét pusztítja, beterjedhet az ékcsont üregébe). A tünetek attól függnek, hogy agyalapi mirigy melyik részéből indul ki a daganat.

Az adenohipofízisben háromféle mirigysejtet különítünk el. A bázikus festékkel festődő "bazofil", a savas festékkel festődő "acidofil" és a nem festődő ("kromofób") sejteket. A bazofil sejtekben termelődnek az alábbi hormonok:

1. ACTH (adrenokortikotróp hormon), mely a mellékvesekéreg működését, ezáltal a kortizol és a férfihormonok termelődését serkenti.

2. Gonadotropinok: Az FSH (follikulusokat = tüszőérést serkentő hormon) és az LH (= luteotróp hormon, sárgatestérést serkentő hormon) termelődése is a bazofil sejtekben történik. Az FSH nőkben a tüsző érését serkenti férfiakban a spermiumok termelődését. Az LH nőkben az ovulációért és a sárgatest kialakulásáért felelős és egészséges progeszteron termelését teszi lehetővé.

3. TSH (tireoidea stimuláló hormon = pajzsmirigyműködést serkentő hormon) a pajzsmirigyhormonok termelődését serkenti. Hatására a pajzsmirigyben fokozódik a tiroxin és trijód-tironin termelődése.

4. MSH (melanocita stimuláló hormon) a pigmentsejtekben a bőrünk, hajunk, szemünk színét meghatározó fekete festékanyag, a melanin termelését serkenti. Hatására a bőr bronzszerűen elszíneződik (Addison-kór).

Az acidofil sejtekben a következő hormonok termelődnek:

1. Prolaktin (LTH = laktotróp hormon vagy tejelválasztást serkentő hormon). Eredetileg úgy gondolták, hogy csak a tejelválasztásban játszik szerepet, de kiderült, hogy a nemi hormon hatását gátolja, így a szaporodásban és a nemi aktivitás szabályozásában is fontos szerepe van.

2. Növekedési hormon (szomatotropin, HGH = human growth hormone) a testmagasság alakításában szerepet játszó hormon. A növekedés befejeződésével a végtagok, az orr és az áll megnagyobbodását képes kiváltani.

A kromofób sejtek szerepe nem tisztázott, lehetséges, hogy tartalék szerepet játszanak. A hipofízis adenómái hormonális rendellenességeket hoznak létre. A hatásukra kialakuló kórképek attól függenek, hogy melyik hormont termelő sejtek kezdenek el burjánzani. Mivel a töröknyereg meglehetősen szűk és nehezen tágítható csontos üreg, a daganat elnyomhatja az egyéb sejteket és fordítva is igaz. A daganatok az esetek döntő többségében jóindulatúak. Látható megjelenési formájuk szerint léteznek mikroadenómák, makroadenómák.

A hipofízis adenómák előfordulása

A hipofízis adenómáinak gyakorisága 1/10.000 fő/év, tehát meglehetősen gyakori betegség. Bármely életkorban előfordulhat. Nemi különbségek nem észlelhetők.

1. Mikroadenómák: a 10 mm-nél kisebb daganatok gyakorisága az összes hipofízis adenómán belül 6%.

2. Makroadenómák:
  • A töröknyereg fenekét pusztítja, beterjedhet az ékcsont üregébe (25,6%).
  • Kilép a töröknyeregből, és felette is terjed.
  • Kitölti a töröknyereg feletti teret (11%)
  • Összenyomja a látóideg kereszteződését (30%)
  • Agykamra összenyomódást okoz (12%)

A hipofízis adenómák okai

Az adenómák képződésének mechanizmusa ma még távolról sem tisztázott. Létezik viszont másodlagos adenóma. Mindkét mellékvesekéreg sebészi eltávolítását követően az esetek néhány százalékában kromofób adenóma alakul ki (Nelson-szindróma). Egyes (nem bizonyított) adatok szerint a fogamzásgátló tabletták is fokozhatják a prolaktint termelő daganat gyakoriságát.

A hipofízis adenómák tünetei

A tüneteket, eredetük alapján három csoportba oszthatjuk:

1. Hormontúltermelés tünetei: A mirigydaganatok 43%-a egy hormont, 32%-a két hormont, 2%-a három hormont termel. A hormonálisan inaktív hormonok aránya 23% (dr. Czirják Sándor adatai szerint).
2. Hormonhiány tünetei: A növekvő adenóma a másféle hormonokat termelő sejteket elnyomja, így bizonyos perifériás mirigyek működése elégtelenné válik.
3. Szemészeti-neurológiai tünetek: A sella határait túllépő daganatok a látóideg kereszteződését belülről károsítják, ez látótérkiesést, súlyosabb esetekben az agykamrák összenyomásának tüneteit okozhatják.

Ad 1./ Az egy hormont termelő daganatok endokrinológiai következményei lehetnek: Prolaktint termelő daganat esetén tejcsorgás és vérzéskimaradás ("galaktorrea-amenorrea-szindróma") jelentkezik nőknél, férfiaknál heresorvadás, meddőség, impotencia, nőies emlőnövekedés (ginekomaszcia) figyelhető meg. A prolaktin letiltja a nemi hormonok kiválasztódását mind a hipofízis, mind a perifériás mirigyek szintjén, csökkenti továbbá a hormonok hatékonyságát. Ezáltal a nemi szervek nem funkcionálnak, sőt sorvadásnak indulnak. A növekedési hormont termelő daganat a növekedés befejezése előtt óriásnövést (gigantizmus) okoz. Későbbi életkorokban a még növekedésre képes testrészek (akrák = csúcsok) megnövekednek. A betegséget akromegáliának nevezzük. Jellemző rá az áll az orr, kezek és lábak jelentős megnagyobbodása. A szomatotropin inzulinellenes hatása hormonális cukorbetegségben nyilvánul meg. Az ACTH-t termelő daganat által okozott betegséget Cushing-kórnak nevezzük (Cushing-szindróma). A TSH-t termelő daganat pajzsmirigy-túlműködéshez vezet.

Ad 2./ A jelentősen megnagyobbodott adenóma a hormontúltermelés tünetei mellett pajzsmirigy-elégtelenséget (hypothyreosis), illetve mellékvesekéreg-elégtelenséget (Addison-kór) eredményez. A gonadotropinok hiánya miatt vérzéskimaradás és meddőség következik be. A hormonálisan inaktív kromofób adenómák hipofízis-elégtelenséget (Simmonds-Sheehen-szindróma) okoznak, melynek gyermekkori megnyilvánulása a hipofízis eredetű törpenövés (szomatotropin hiány miatt).

Ad 3./ A látóideg közvetlenül a töröknyereg előtt kereszteződik (chiasma opticum). A látóideg belső rostjai X-alakban kereszteződnek, a külső rostok pedig az azonos oldali látóteret idegzik be. A hipofízis daganata az X-alakban kereszteződő rostokat támadja meg, aminek következménye a két külső (temporális) látótér kiesése lesz. Az agyba hatoló daganat agyi góctüneteket és agyvíz-keringési zavarokat okoznak.

A hipofízis adenómák diagnózisa

Az agyfüggelékmirigy daganatainak kimutatása ma már nem bonyolult feladat. Kimutatására az alábbi eljárások állnak rendelkezésünkre:

1. Fizikális vizsgálat: a beteg megtekintésével a hormonális rendellenesség lényege már valószínűsíthető. Cushing-szindróma, Addison-kór, pajzsmirigy-elégtelenség vagy -túlműködés eseteiben, galaktorrea-amenorrea, arányos törpenövés vagy gigantizmus, akromegália eseteiben mindig gondolni kell hipofízis-adenóma lehetőségére.

2. Képalkotó eljárások:
  • Hagyományos, a töröknyeregről készült röntgenfelvétel ma már korszerűtlen, ritkán alkalmazott eljárás.
  • CT, MRI: Számítógépes rétegvizsgálat (computer tomogáfia = CT) vagy mágnesrezonanciás rétegvizsgálat (MRI = magnetic resonance imaging) segítségével a daganat megléte, nagysága, terjedésének iránya nagy valószínűséggel kimutatható.
A hipofízis adenómákat képalkotó vizsgálatokkal diagnosztizálják

A hipofízis adenómákat képalkotó vizsgálatokkal diagnosztizálják


3. Szemészeti vizsgálat: A látótér vizsgálatával a kétoldali oldalsó ("temporális") látótérkiesés igazolható. A szemféki vizsgálat alkalmas a koponyaűri nyomásfokozódás, a daganat agykamrákra való terjedésének igazolására.

4. Laboratóriumi vizsgálatok: A csak fokozott hormontermelésben megnyilvánuló mikroadenómák a vér hormonszintjeinek mérésével mutathatók ki. Daganat esetén jellemző az élettani napi ("diurnális") hormonszint-változások megszűnése, és a normálisnál magasabb, illetve alacsonyabb hormonszintek. Terheléses próbák segítségével a hipofízis eredetű és a perifériás mirigytúltengés esetei különíthetők el egymástól (Cushing-szindróma).

A kapott eredmények alapján határozható meg a legcélravezetőbb kezelési mód.

A hipofízis adenómák kórlefolyása

A kórlefolyást mindig a daganat terjedése, illetve a tumor által okozott hormonbetegség progressziója szabja meg. Valamennyi állapot súlyos, hosszabb távon életveszélyes rendellenesség még "jóindulatú" szövettan mellett is. Kezeletlen esetben a halált az agyi térszűkítő folyamat vagy a hormonális egyensúlyzavar szövődményei okozzák.

A hipofízis adenómák kezelése

1. Sebészi kezelés: A műtét célja lehet életmentés (fokozott koponyaűri nyomás esetén), a látás javítása, az adenómák eltávolításával a hormontúltermelés gyógyítása, és az elnyomott hormontermelés normalizálása. A daganat eltávolítása többféle koponyafeltárásból lehetséges. A legkisebb megterheléssel az orrüregen és az ékcsonton keresztül történő (transzszfenoidális) műtét jár. Ez a beavatkozás természetesen nem alkalmas a látóidegre, illetve az agy más területeire ráterjedő daganatok eltávolítására és a koponyaűri nyomás normalizálására. A hormonálisan inaktív (kromofób) adenómák, Cushing-kór, akromegália eseteiben a műtéti beavatkozásnak gyakorlatilag nincs alternatívája, mert a nem műtéti ("konzervatív") kezelés lehetőségei még igen szűkösek.

2. Sugárkezelés: Irradiációs (besugárzásos) kezelés nagyméretű daganatok esetében jöhet szóba. Besugárzást alkalmazunk akkor is, ha a műtét során nem sikerült a daganat egészét eltávolítani. Mikroadenómák esetén is a sugárkezelésnek jut a főszerep. Sugárkezelés lehetséges kobaltágyú vagy hagyományos röntgenterápiás eszközökkel. Az egyszeri nagydózisú besugárzásról is kedvezőek a tapasztalatok

3. Gyógyszeres kezelés: A prolaktint termelő acidofil adenómák 80-90%-a bromokriptin kezelésre is jól reagál. A gyógyszer hatására nemcsak a prolaktin vagy a növekedési hormontermelés csökken, de az adenóma is visszafejlődhet.

A hipofízis adenómák gyógyulási esélyei

A látás műtéttel az esetek 75%-ában javul vagy normalizálódik. 20%-ban a romlás megállítható és a látásromlást csak az esetek 5%-ában nem sikerül eredményesen gyógyítani. Kisebb daganatoknál a műtét halálozási aránya 1% alatt van, nagyobb tumorok esetén 3% körüli. A további túlélési esélyek kevésbé függenek az életkortól. Sokkal inkább a már kialakult szövődmények határozzák meg a végleges gyógyulási esélyeket. Cushing-kór esetén például a túlélési esélyek függenek a kór szövődményeinek (magas vérnyomás, cukorbaj, érelmeszesedés, koszorúér-betegség, kardiomiopátia, stb.) stádiumától.

Hasznos tudnivalók

A leggyakoribb hipofízis-adenóma a prolaktint termelő daganat (prolaktinóma), mely vérzéskimaradással kezdődik. Az 1-3 évente ajánlott nőgyógyászati ellenőrző vizsgálatnak ki kellene terjednie a menstruációs problémák diagnosztizálására is. Sajnos ez ma még nem rutin gyakorlat.

Bazofil adenómák gyanúja rendszeres rutin orvosi ellenőrzéssel, a pulzus, a testhőmérséklet és a vérnyomás mérésével, vércukor-ellenőrzéssel, vérkémiai vizsgálatokkal is felvethető. Ezért célszerű a rendszeres orvosi vizsgálat, mint a másodlagos megelőzés leghatékonyabb eszköze. Vélhetően a közönséges magasvérnyomás-betegségek jelentős részének hátterében hormonális probléma is meghúzódhat. A hipofízis adenómák gyakorisága túlzottan magas ahhoz, hogy magas vércukorérték, magas vérnyomás, testsúly-növekedés esetén ne gondoljunk rá.

Akromegália első tünete, hogy a felnőtt beteg gyorsan kinövi az addig megszokott méretű cipőjét, kesztyűjét. A hormonális rendellenességet felvető orvos számára igen nagy segítség egy sok évvel korábban készült portréfotó, mert az arc megváltozásai igen jellemzőek a hormonbetegségek többségére.

Kategória: Hormonbetegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Hipofízis adenómák kezelésére! További kérdésem van Hipofízis adenómák témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Elek Csabanőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt eleinte a legtöbb helyen erősen felhős lesz az ég, majd nyugat felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag