Kilenc év után kilenc gyönyörű hónap

Sikeres terhesség immunglobulin kezelést követően

Rozina egyszerűen gyönyörű. Csendesen, csillogó szemekkel csodálkozik rá a világra, melynek egy picinyke pontján most ő a legfontosabb. Kilenc évre született - mondja immár boldogan édesanyja, dr. Sárközi Andrea, érzékeltetve, hogy férjével ennyit vártak első gyermekükre. Többszöri sikertelen terhesség után az immunglobulin kezelésnek köszönhetően ma már ő is édesanya. Az immunglobulin intravénásan alkalmazható, hőkezeléssel vírusmentesített, fagyasztással tartósított, vérplazmából nyert készítmény, amely megszünteti az ellenanyag-hiányos állapotot és közvetlen immunológiai hatást fejt ki. Ez a készítmény járult hozzá Herendi Rozina olyannyira várt megszületéséhez.

- Az elmúlt nyolc esztendőben több terhességem is volt, melyek egyre rövidebb ideig tartottak - idézi a gyermekvárás folyamatos időszakát dr. Sárközi Andrea. - A sikertelen terhességek rendkívüli módon megviseltek lelkileg, de egyetlen percre sem adtuk fel a reményt.

- Mikor derült ki, hogy valamilyen rendellenesség miatt következhetnek be e sajnálatos vetélések?

- Az első után még nem gondoltunk semmilyen rendellenességre. Különböző szakrendelésekre jelentkeztem, tudni akartuk a történtek okát. Jártam belgyógyásznál, vizsgálták a hormonháztartásomat, a méh esetleges eltéréseit, de soha nem találtak semmit, ami veszélyeztette volna terhességeimet. Még immunológiai vizsgálaton is voltam - a férjemmel együtt -, feltételezhető okokra ezúttal sem bukkantak. Mindig minden negatív volt. Az évek teltek, s miután a terhességek egyre rövidebb ideig tartottak, azt gondoltuk, nagyon komoly rendellenességről lehet szó, ami akadályozza a terhesség kihordását.

- Mit lehetett még tenni ebben a helyzetben?

- Újra elkezdeni a különböző vizsgálatokat: hormon, HSG és így tovább. A megismételt immunológiai vizsgálat végre fényt derített mindarra, ami miatt több mint hét évig nem ismerhettem meg az anyaság érzését. A terhes nő szervezetében bizonyos esetekben megjelenhetnek olyan ellenanyagok, melyek a magzat kilökődését okozzák. Nálunk is így történt. A terhességet gátló antitestekről van szó, nem pedig immunhiányról. Ekkor már az is kiderült, hogy a hatásos ellenszer az immunglobulin terápia, melynek elkezdését a következő terhesség legelejétől javasolták. Amikor az ötödik héten kiderült, hogy állapotos vagyok, már a hatodik héttől elkezdődött az immunglobulin terápia.

- Hogyan zajlott ez a terápia?

- Háromhetente egy napon keresztül infúziós kezelést kaptam. Ez terhességem harminckettedik hetéig kilenc kezelést jelentett. Mindegyik után immunológiai ellenőrzés következett. Ezek a kezelés vége felé egyre kedvezőbb képet mutattak: mintha a szervezetem észbe kapott volna... 1999. december 27-én pedig megszületett kislányunk, Herendi Rozina, 51 centiméterrel és 2700 grammal Csodálatos pillanat volt, és nagyon boldogok vagyunk, hogy annyi év után végre sikerült. Nem csupán a hosszú gyermektelenség, de a rendkívül sok vizsgálat miatt is megszenvedtem ezt az időszakot, melynek az immunglobulin terápia vetett véget és segített hozzá engem is ahhoz a csodálatos érzéshez, amit az anyaság jelent számomra is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet és az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. Addig kevés gomolyfelhő lesz felettünk, melyekből csapadék nem alakul ki. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. Késő este általában 17 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra