Mindennapi csoda

Ahhoz, hogy a megtermékenyítés létrejöjjön, rengeteg apróbb és nagyobb biológiai, élettani folyamatnak kell hibátlanul és megfelelő időben működnie. Csoda, hogy megtörténik.

Ahhoz, hogy a megtermékenyítés létrejöjjön, rengeteg apróbb és nagyobb biológiai, élettani folyamatnak kell hibátlanul és megfelelő időben működnie. Ha mindezt lépésről lépésre végigkövetjük, rá kell jönnünk, csoda, hogy egyáltalán megtörténik a megtermékenyítés.

Tekintsük át, hogyan zajlik le ez a folyamat a férfiaknál? A spermiumok termelődése a herében a korai serdülőkortól a halálig tart, ám az idő előrehaladtával a spermiumok száma csökken, mozgásuk lelassul. A spermiumokat a here termeli. Az emberben a spermiumok kifejlődése kb. 74 napig tart. A spermiumok herecsatornákon haladnak végig, bekerülnek a mellékherébe, majd egy idő után, felfelé haladva a spermavezetéken, megérkeznek az ondóhólyagba. Magömléskor (ejakuláció) az ondóhólyag összehúzódik és a benne lévő sperma az ejakulációs vezetéken át a prosztataállományon áthaladva, annak mirigyes váladékával keveredve a hátsó húgycsőbe kerül. Ekkor a hátsó húgycső ütemes összehúzódásai következtében végighalad a húgycsövön és a húgycsőnyíláson át a szabadba lövell. A sperma tartalmazza az érett spermiumokat, a mellékhere, az ondóhólyag és a prosztata váladékát. Térfogata 2-6 köbcentiméter között változik. Az egészséges sperma nyákos jellegű és kb. 30-40 perc múlva fokozatosan elfolyósodik. A spermiumok száma milliliterenként 20-60 millió között van, 80 százalékuk életképes.

Ha végignézzük a spermiumok fejlődését és útját a herétől a külvilágig, úgy látható, hogy ez egy soklépcsős folyamat, melynek bármely szakaszon bekövetkező zavara férfimeddőséghez vezethet.

A meddőség okai három részre oszthatók.

  • Here előtti okok:
  • hormonális tényezők hatása.
  • Hereeredetű okok:
  • sorvadt, nem kifejlődött, vagy gyengén fejlett here. Ide tartozik a le nem szállt here, a különböző fejlődéstani kromoszóma-rendellenességek, hegesedéssel járó heregyulladás, sérülés vagy daganat miatt eltávolított here, herevisszérsérv.
  • Here utáni okok:
  • a spermiumok mozgási útvonalán bekövetkezett akadályok, ill. elzáródások, hegesedések állnak a háttérben.

Lehetnek fejlődéstani hiányosságok is, a spermavezeték veleszületett hiánya, vagy a medencei beidegzés műtéti vagy baleseti sérülése. A kezelésnek mindig arra a problémára kell irányulnia, amely kiváltotta a terméketlenséget. A kezelést soklépcsős kivizsgálás előzi meg, melyhez hozzátartozik a spermavizsgálat, a hormonszintmérés, különféle biokémiai, immunológiai vizsgálatok, röntgen- és más képalkotó vizsgálatok is, de sor kerülhet a hereállományból történő szövettani mintavételre is.

A termékenységgel, annak zavaraival és kezelésével foglalkozó szakterület az andrológiai, mely az urológia egyik ága. Lendületesen fejlődő tudományág, ezért arra biztatok mindenkit, hogy gond esetén bátran keresse fel urológusát, ill. andrológusát. IX. évf. / 4. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső. Este keleten még lesznek felhősebb területek. A szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra