Mindennapi csoda

Ahhoz, hogy a megtermékenyítés létrejöjjön, rengeteg apróbb és nagyobb biológiai, élettani folyamatnak kell hibátlanul és megfelelő időben működnie. Csoda, hogy megtörténik.

Ahhoz, hogy a megtermékenyítés létrejöjjön, rengeteg apróbb és nagyobb biológiai, élettani folyamatnak kell hibátlanul és megfelelő időben működnie. Ha mindezt lépésről lépésre végigkövetjük, rá kell jönnünk, csoda, hogy egyáltalán megtörténik a megtermékenyítés.

Tekintsük át, hogyan zajlik le ez a folyamat a férfiaknál? A spermiumok termelődése a herében a korai serdülőkortól a halálig tart, ám az idő előrehaladtával a spermiumok száma csökken, mozgásuk lelassul. A spermiumokat a here termeli. Az emberben a spermiumok kifejlődése kb. 74 napig tart. A spermiumok herecsatornákon haladnak végig, bekerülnek a mellékherébe, majd egy idő után, felfelé haladva a spermavezetéken, megérkeznek az ondóhólyagba. Magömléskor (ejakuláció) az ondóhólyag összehúzódik és a benne lévő sperma az ejakulációs vezetéken át a prosztataállományon áthaladva, annak mirigyes váladékával keveredve a hátsó húgycsőbe kerül. Ekkor a hátsó húgycső ütemes összehúzódásai következtében végighalad a húgycsövön és a húgycsőnyíláson át a szabadba lövell. A sperma tartalmazza az érett spermiumokat, a mellékhere, az ondóhólyag és a prosztata váladékát. Térfogata 2-6 köbcentiméter között változik. Az egészséges sperma nyákos jellegű és kb. 30-40 perc múlva fokozatosan elfolyósodik. A spermiumok száma milliliterenként 20-60 millió között van, 80 százalékuk életképes.

Ha végignézzük a spermiumok fejlődését és útját a herétől a külvilágig, úgy látható, hogy ez egy soklépcsős folyamat, melynek bármely szakaszon bekövetkező zavara férfimeddőséghez vezethet.

A meddőség okai három részre oszthatók.

  • Here előtti okok:
  • hormonális tényezők hatása.
  • Hereeredetű okok:
  • sorvadt, nem kifejlődött, vagy gyengén fejlett here. Ide tartozik a le nem szállt here, a különböző fejlődéstani kromoszóma-rendellenességek, hegesedéssel járó heregyulladás, sérülés vagy daganat miatt eltávolított here, herevisszérsérv.
  • Here utáni okok:
  • a spermiumok mozgási útvonalán bekövetkezett akadályok, ill. elzáródások, hegesedések állnak a háttérben.

Lehetnek fejlődéstani hiányosságok is, a spermavezeték veleszületett hiánya, vagy a medencei beidegzés műtéti vagy baleseti sérülése. A kezelésnek mindig arra a problémára kell irányulnia, amely kiváltotta a terméketlenséget. A kezelést soklépcsős kivizsgálás előzi meg, melyhez hozzátartozik a spermavizsgálat, a hormonszintmérés, különféle biokémiai, immunológiai vizsgálatok, röntgen- és más képalkotó vizsgálatok is, de sor kerülhet a hereállományból történő szövettani mintavételre is.

A termékenységgel, annak zavaraival és kezelésével foglalkozó szakterület az andrológiai, mely az urológia egyik ága. Lendületesen fejlődő tudományág, ezért arra biztatok mindenkit, hogy gond esetén bátran keresse fel urológusát, ill. andrológusát. IX. évf. / 4. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő