Férfi egészségügyi problémák

A férfi egészségügyi problémák régebben nem kaptak megfelelő hangsúlyt. Az elmúlt évtizedek egyik nagy változása, hogy ezek a betegségek kiléptek a tabu tárgyköréből, és nyíltan beszélnek róluk nemcsak az egészségügyi szakma képviselői, hanem az ezekben szenvedő férfiak és partnereik is. A legfontosabb közülük az erektilis diszfunkció, amelyről egyre többször hallhatunk is. A fokozott figyelmet nemcsak az őszintébbé váló, nyitottabb légkörnek köszönheti, hanem az elmúlt évtizedek felgyorsult, folyamatosan változó életmódja miatt valóban egyre több esetben fordul elő.

Heresorvadás tünetei és kezelése

Mi a heresorvadás?

Heresorvadásnál a here mérete csökken, összezsugorodik, ezáltal funkciója is romlik. A jelenségnek több oka lehet: kiválthatják betegségek, ugyanakkor az életkor előrehaladtával természetesen is előfordul.

Tünetek

A heresorvadás előfordulása

A herezsugorodás az idősebbeknél természetes módon jelentkezik, egyéb esetekben kialakulása a kiváltó októl függ. A jelenség például a testépítők körében gyakoribb, mivel az anabolikus szteroidok szedése gyakran okozhat ilyen panaszt. Ugyanez igaz a prosztatarákos betegekre, akiknél az antiandrogén hatású kezelés mellékhatása lehet a herezsugorodás.

A heresorvadás okai

A heresorvadás leggyakoribb oka valamilyen gyulladás, főként bakteriális, de lehet vírusos is. Hátterében az áll, hogy a here a gyulladás után krónikusan átalakulhat, hegesedik, időnként sorvad is. A fertőzések közül a mumpsz viszonylag gyakran okoz herezsugorodást. Ilyenkor a gyerekek heréje összezsugorodik, atrofizál, nem tud továbbfejlődni. Ez mumpsznál felnőttkorban is megtörténhet, de gyerekkorban a gyakoribb. Szexuális úton terjedő fertőzések szintén okozhatnak olyan gyulladást, amely heresorvadáshoz vezet. Ilyen lehet például a chlamydia vagy a mikoplazma okozta fertőzés. A testépítők által tartósan, nagy dózisban szedett anabolikus szteroidok ugyancsak gyakran vezetnek heresorvadáshoz. Ennek oka, hogy a here így reagál a túlzottan nagy dózisú tesztoszteronra.
Szintén eredményezhet heresorvadást, ha a here keringése valamilyen beavatkozás során sérül. Például a lágyéksérv operációja után viszonylag gyakori ez a panasz, ugyanis ha a sérvkaput nagyon beszűkítik vagy az ondóvezeték megtörik, romlik vagy megszűnik a here keringése, úgy a here elhalhat, azt követően pedig elsorvadhat.
Okozhat heresorvadást gyógyszermellékhatás is, például a prosztatadaganatnál alkalmazott tesztoszterontermelést gátló kezelés is kiválthatja ezt a problémát. A here az életkor előrehaladtával is változó mértékben kisebbedik, sorvad, sokszor már 60-70 éves korban, sőt, néha előbb is, a férfiklimax során. Ez utóbbi oka az, hogy ha a folyamat beindul, akkor hormonhiányos állapot állhat elő.

A heresorvadás tünetei

A tünet elég látványos, hiszen a here szó szerint összezsugorodik. Ha kiváltó oka gyulladás, akkor a probléma fájdalommal együtt is jelentkezhet. Ilyenkor a here először megnő, megduzzad, csak ezt követően zsugorodik. A sorvadás sokszor lassú folyamat, több hétig, több hónapig is eltarthat. Amennyiben prosztatatumor kezeléséről van szó, akkor a folyamat 1-2 év alatt alakul ki.
Testépítéshez nagy dózisban szedett anabolikus szteroidok is kiválthatnak heresorvadást
Testépítéshez nagy dózisban szedett anabolikus szteroidok is kiválthatnak heresorvadást

A heresorvadás diagnózisa

A diagnózis első lépése a fizikális vizsgálat, egyéb vizsgálatot csak az okok keresése végett végeznek. Szükséges az anamnézis, tehát a korelőzmény ismerete is, abból már eleve lehet következtetni az okra. Végezhetnek ondótenyésztést is a fertőzések kimutatása céljából. Emellett szükség lehet a here ultrahangos vizsgálatára is.

A heresorvadás kezelése, gyógyulási esélyei

A kezelés mindig célzott, azaz nem a heresorvadást, hanem a kiváltó okot kell kezelni. Ha a herezsugorodást bakteriális fertőzés váltja ki, akkor antibiotikus kezelésre van szükség, amit gyulladáscsökkentővel is kiegészítenek. Ha azonban a heresorvadás már megtörtént, akkor a folyamat nem lesz visszafordítható, csak megállítható.
A korral járó heresorvadást az egészséges életmód és a dohányzás kerülése lassíthatja. Ennek oka, hogy ilyenkor a keringés jobb állapotban marad. Idősödő korban orvosi ellenőrzés mellett adott tesztoszteron lassíthatja vagy megállíthatja a herezsugorodást. Ha a gyerekeknek mumpsz miatt lesz heresorvadása, akkor az kihathat a felnőttkori nemzőképességre is.

A heresorvadás megelőzése

Mivel a mumpsz ellen védelmet jelent az MMR oltás, az általa kiváltott herezsugorodás is megelőzhető a vakcinázással. Ezt az oltást 15 hónapos és 11 éves korukban kapják meg a gyermekek. A testépítők az anabolikus szteroidok mellőzésével kerülhetik el a herezsugorodást. A heresorvadást olyan fertőzések is okozhatják, amelyek nemi úton terjednek, ezért is fontos tehát odafigyelni a megfelelő védekezésre. Ugyancsak fontos, hogy a heregyulladás, herezsugorodáskor jeleinek észlelésekor azonnal orvoshoz forduljanak a férfiak.

A heresorvadás szövődményei

Mivel a here funkciójának csökkenése meddőséghez vezet, a meddőség a heresorvadás egyik első következménye. Később a tesztoszteron hiánya merevedési zavarhoz is vezet, illetve lesznek egyéb egészségügyi vonatkozások is. Könnyebben alakul ki például metabolikus szindróma, amelynek kedvez a tesztoszteron hiánya. Ugyanez igaz az elhízásra, izomerő csökkenésére, magas vérnyomásra is.
Ha a heresorvadást gyulladás okozza, akkor heretályog is lehet a szövődménye, a kezelésre nem reagáló fertőzés miatt a herét időnként el is kell távolítani. A gyulladt here a szervezetben gócot is képezhet, gócbetegségeknek is lehet kiinduló pontja.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Albert István andrológus, urológus, klinikai onkológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.