Férfi egészségügyi problémák

A férfi egészségügyi problémák régebben nem kaptak megfelelő hangsúlyt. Az elmúlt évtizedek egyik nagy változása, hogy ezek a betegségek kiléptek a tabu tárgyköréből, és nyíltan beszélnek róluk nemcsak az egészségügyi szakma képviselői, hanem az ezekben szenvedő férfiak és partnereik is. A legfontosabb közülük az erektilis diszfunkció, amelyről egyre többször hallhatunk is. A fokozott figyelmet nemcsak az őszintébbé váló, nyitottabb légkörnek köszönheti, hanem az elmúlt évtizedek felgyorsult, folyamatosan változó életmódja miatt valóban egyre több esetben fordul elő.

Heresorvadás tünetei és kezelése

Mi a heresorvadás?

Heresorvadásnál a here mérete csökken, összezsugorodik, ezáltal funkciója is romlik. A jelenségnek több oka lehet: kiválthatják betegségek, ugyanakkor az életkor előrehaladtával természetesen is előfordul.

Tünetek

A heresorvadás előfordulása

A herezsugorodás az idősebbeknél természetes módon jelentkezik, egyéb esetekben kialakulása a kiváltó októl függ. A jelenség például a testépítők körében gyakoribb, mivel az anabolikus szteroidok szedése gyakran okozhat ilyen panaszt. Ugyanez igaz a prosztatarákos betegekre, akiknél az antiandrogén hatású kezelés mellékhatása lehet a herezsugorodás.

A heresorvadás okai

A heresorvadás leggyakoribb oka valamilyen gyulladás, főként bakteriális, de lehet vírusos is. Hátterében az áll, hogy a here a gyulladás után krónikusan átalakulhat, hegesedik, időnként sorvad is. A fertőzések közül a mumpsz viszonylag gyakran okoz herezsugorodást. Ilyenkor a gyerekek heréje összezsugorodik, atrofizál, nem tud továbbfejlődni. Ez mumpsznál felnőttkorban is megtörténhet, de gyerekkorban a gyakoribb. Szexuális úton terjedő fertőzések szintén okozhatnak olyan gyulladást, amely heresorvadáshoz vezet. Ilyen lehet például a chlamydia vagy a mikoplazma okozta fertőzés. A testépítők által tartósan, nagy dózisban szedett anabolikus szteroidok ugyancsak gyakran vezetnek heresorvadáshoz. Ennek oka, hogy a here így reagál a túlzottan nagy dózisú tesztoszteronra.
Szintén eredményezhet heresorvadást, ha a here keringése valamilyen beavatkozás során sérül. Például a lágyéksérv operációja után viszonylag gyakori ez a panasz, ugyanis ha a sérvkaput nagyon beszűkítik vagy az ondóvezeték megtörik, romlik vagy megszűnik a here keringése, úgy a here elhalhat, azt követően pedig elsorvadhat.
Okozhat heresorvadást gyógyszermellékhatás is, például a prosztatadaganatnál alkalmazott tesztoszterontermelést gátló kezelés is kiválthatja ezt a problémát. A here az életkor előrehaladtával is változó mértékben kisebbedik, sorvad, sokszor már 60-70 éves korban, sőt, néha előbb is, a férfiklimax során. Ez utóbbi oka az, hogy ha a folyamat beindul, akkor hormonhiányos állapot állhat elő.

A heresorvadás tünetei

A tünet elég látványos, hiszen a here szó szerint összezsugorodik. Ha kiváltó oka gyulladás, akkor a probléma fájdalommal együtt is jelentkezhet. Ilyenkor a here először megnő, megduzzad, csak ezt követően zsugorodik. A sorvadás sokszor lassú folyamat, több hétig, több hónapig is eltarthat. Amennyiben prosztatatumor kezeléséről van szó, akkor a folyamat 1-2 év alatt alakul ki.
Testépítéshez nagy dózisban szedett anabolikus szteroidok is kiválthatnak heresorvadást
Testépítéshez nagy dózisban szedett anabolikus szteroidok is kiválthatnak heresorvadást

A heresorvadás diagnózisa

A diagnózis első lépése a fizikális vizsgálat, egyéb vizsgálatot csak az okok keresése végett végeznek. Szükséges az anamnézis, tehát a korelőzmény ismerete is, abból már eleve lehet következtetni az okra. Végezhetnek ondótenyésztést is a fertőzések kimutatása céljából. Emellett szükség lehet a here ultrahangos vizsgálatára is.

A heresorvadás kezelése, gyógyulási esélyei

A kezelés mindig célzott, azaz nem a heresorvadást, hanem a kiváltó okot kell kezelni. Ha a herezsugorodást bakteriális fertőzés váltja ki, akkor antibiotikus kezelésre van szükség, amit gyulladáscsökkentővel is kiegészítenek. Ha azonban a heresorvadás már megtörtént, akkor a folyamat nem lesz visszafordítható, csak megállítható.
A korral járó heresorvadást az egészséges életmód és a dohányzás kerülése lassíthatja. Ennek oka, hogy ilyenkor a keringés jobb állapotban marad. Idősödő korban orvosi ellenőrzés mellett adott tesztoszteron lassíthatja vagy megállíthatja a herezsugorodást. Ha a gyerekeknek mumpsz miatt lesz heresorvadása, akkor az kihathat a felnőttkori nemzőképességre is.

A heresorvadás megelőzése

Mivel a mumpsz ellen védelmet jelent az MMR oltás, az általa kiváltott herezsugorodás is megelőzhető a vakcinázással. Ezt az oltást 15 hónapos és 11 éves korukban kapják meg a gyermekek. A testépítők az anabolikus szteroidok mellőzésével kerülhetik el a herezsugorodást. A heresorvadást olyan fertőzések is okozhatják, amelyek nemi úton terjednek, ezért is fontos tehát odafigyelni a megfelelő védekezésre. Ugyancsak fontos, hogy a heregyulladás, herezsugorodáskor jeleinek észlelésekor azonnal orvoshoz forduljanak a férfiak.

A heresorvadás szövődményei

Mivel a here funkciójának csökkenése meddőséghez vezet, a meddőség a heresorvadás egyik első következménye. Később a tesztoszteron hiánya merevedési zavarhoz is vezet, illetve lesznek egyéb egészségügyi vonatkozások is. Könnyebben alakul ki például metabolikus szindróma, amelynek kedvez a tesztoszteron hiánya. Ugyanez igaz az elhízásra, izomerő csökkenésére, magas vérnyomásra is.
Ha a heresorvadást gyulladás okozza, akkor heretályog is lehet a szövődménye, a kezelésre nem reagáló fertőzés miatt a herét időnként el is kell távolítani. A gyulladt here a szervezetben gócot is képezhet, gócbetegségeknek is lehet kiinduló pontja.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Albert István andrológus, urológus, klinikai onkológus szakorvosnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: