Férfi egészségügyi problémák

A férfi egészségügyi problémák régebben nem kaptak megfelelő hangsúlyt. Az elmúlt évtizedek egyik nagy változása, hogy ezek a betegségek kiléptek a tabu tárgyköréből, és nyíltan beszélnek róluk nemcsak az egészségügyi szakma képviselői, hanem az ezekben szenvedő férfiak és partnereik is. A legfontosabb közülük az erektilis diszfunkció, amelyről egyre többször hallhatunk is. A fokozott figyelmet nemcsak az őszintébbé váló, nyitottabb légkörnek köszönheti, hanem az elmúlt évtizedek felgyorsult, folyamatosan változó életmódja miatt valóban egyre több esetben fordul elő.

Herefejlődési zavar tünetei és kezelése

Mi a herefejlődési zavar?

A herefejlődési zavar alapvetően gyerekkori kórkép, általában már csecsemőkorban kiderül. A probléma alatt rendszerint a here leszállási zavarát értik, olyasmi nem fordul elő, hogy maga a here fejlődik rosszul. A kórkép lényege, hogy a fiúgyerekek heréjének már születéskor a herezacskóban kellene elhelyezkednie, viszont ez mégsem történik így: ilyenkor egy- vagy kétoldali rejtett heréjűségről beszélünk.

Tünetek

A herefejlődési zavar előfordulása

A probléma gyakorisága attól függ, hogy egy- vagy kétoldali típusáról beszélünk-e. A kétoldali nagyon ritka, míg az egyoldali a csecsemők nagyjából 3 százalékát érinti, sőt koraszülötteknél gyakorisága elérheti a 30 százalékot is. Családon belüli halmozódást nem figyeltek meg.

A herefejlődési zavar okai

A magzat fejlődésekor a herék a vese magasságából szállnak le a herezacskóba, ez a folyamat pedig a születés időpontjára lezárul. A koraszülötteknél ez értelemszerűen még nem feltétlen történik meg, ez indokolja azt, hogy körükben gyakoribbak a herefejlődési zavarok. Az egyéb esetekben a konkrét kiváltó okot általában nem ismerik, de a feltételezések szerint hátterében hormonális okok, illetve más anatómiai struktúrák fejlődési rendellenességei, illetve sérv is állhat.

A herefejlődési zavar tünetei és diagnózisa

A tünet nagyon egyszerű: a here nem száll le a herezacskóba, ott nem tapintható. A szerv ilyenkor vagy a lágyékcsatornában, vagy a hasüregben található, ennek tisztázásához további vizsgálatok - ultrahang, vagy egyéb képalkotó eljárások, például CT - szükségesek. A rejtett heréjűség fájdalmat nem okoz, miatta egyéb panasz sem jelentkezik. A problémát a neonatológus vagy a szülészorvos rendszerint már születéskor, az első tapintásos vizsgálatnál fölfedezi. Ha mégsem, akkor később gyerekurológus vagy gyereksebész állítja föl a diagnózist.
A herefejlődési zavar a koraszülöttek esetében a leggyakoribb
A herefejlődési zavar a koraszülöttek esetében a leggyakoribb
Ha a herék gyerekkorban már leszálltak, akkor később sem alakul ki herefejlődési rendellenesség. Ilyenkor már csak ingaheréről beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy a here a herezacskóban nem rögzül megfelelően, időnként a lágyékcsatornáig is fölmegy. Viszont ez a probléma a kor előrehaladtával magától meg szokott oldódni, így nem számít herefejlődési zavarnak.

A herefejlődési zavar kezelése, gyógyulási esélyei

A kezelés vagy hormonálisan, tehát gyógyszeresen, vagy pedig sebészileg történik. A lényeg mindkét esetben az, hogy a heréket két éves korig le kell hozni a herezacskóba, ott pedig rögzíteni kell. Ez azért fontos, mert a herezacskóban más a hőmérséklet, mint a hasüregben, a minimális hőmérséklet-különbség pedig óriási jelentőséggel bír: ha a here nem kerül időben a helyére, akkor ivarérett korban egyrészt károsodhat a spermiumképződés, másrészt megnő a heredaganat kockázata. Emiatt kell a heréket 2 éves korig lehozni a herezacskóba.
Ha a problémát felfedezik és hormonokkal vagy sebészi úton kezelik, akkor jók a gyógyulási esélyek. Persze mindez attól függ, hogy a here hol található: például magasról, a hasüregből nem nagyon lehet lehozni, viszont a lágyékcsatornából általában leszállítható a herezacskóba. Ha a here a hasüregből nem hozható le, akkor általában el is kell távolítani, méghozzá azért, mert ez esetben önvizsgálata nem megoldható. Utóbbi miatt a daganatra utaló göbök nem tapinthatók ki benne, ami tovább súlyosbítja az amúgy is magasabb daganatrizikó jelentette veszélyt. Ha a probléma egyoldali, akkor mindez meddőséget nem jelent, ha viszont kétoldali, akkor már számolni kell ezzel a következménnyel is.

A herefejlődési zavar megelőzése

Mivel nem tudják a probléma pontos kiváltó okát, nincs mód a megelőzésére sem.

A herefejlődési zavar szövődményei

Ha a herefejlődési zavart gyerekkorban nem kezelik, akkor felnőttként károsodott lehet a spermiumképződés, illetve nő a heredaganat kialakulásának kockázata. Mivel a here hormontermelő szerv, ez a funkció is sérülhet a probléma miatt. Emiatt van az, hogy ha a herét 2 éves kor előtt nem szállítják le, akkor a panaszok már tinédzser korban is jelentkezhetnek. Felnőtt korban a nem megfelelő spermiumszám meddőséghez is vezethet.

A laikusok herefejlődési zavarnak nevezhetik a hydrocele néven emlegetett here vízsérvet is, de ez a probléma nem számít annak, lévén nem fejlődési zavart jelent, hanem azt, hogy a hereburkok között folyadék gyülemlett fel. Nem fejlődési rendellenesség a here-visszértágulat sem.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csicsenkov Péter urológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.