Emésztőrendszeri megbetegedések

Táplálkozásunk igen összetett és bonyolult életfunkció. Feladata a szervezet minden sejtjének ellátása energiával és egyéb tápanyagokkal, amelyeket azok anyagcseréjük során használnak fel. Az emésztőrendszer megbetegedései gyakoriak, és az alapbetegségen túl általában további súlyos szövődményekhez is vezethetnek, a tápanyagok felszívódásának zavara vagy hiánya miatt. A fertőzéseken kívül életvitelünk - például nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód vagy az alkoholizmus - következménye is lehet ilyen megbetegedés. Jelenleg az emésztőrendszeri megbetegedések hazánkban az ötödik leggyakoribb haláloknak számítanak.

Gyomorrontás tünetei és kezelése

Mi a gyomorrontás?

Gyomorrontásnak nevezzük a túlzott mennyiségű vagy romlott étel fogyasztása miatt kialakuló, illetve vírus- vagy baktériumfertőzés esetén létrejövő heveny gyomornyálkahártya-gyulladást . Alapvetően nem önálló betegségről van szó, hanem egy olyan tünetegyüttesről, amely a kiváltó októl függően ugyan többféle lehet, de mindig a gyomor érintettségével jár. Nem csak emésztőszervi betegségeknél fordul elő, hanem kísérőjelensége lehet egyéb kórképeknek is.

Tünetek

A gyomorrontás előfordulása

Pontos adatok nincsenek a gyomorrontás előfordulásáról, de élete során egyszer vagy többször mindenki átesik rajta. Tavasszal és ősszel a fertőzéses eredetű gyomorrontás gyakoribb, az egyéb típusok jelentkezése nem köthető évszakokhoz. A gyomorrontás előfordulása nem változik korosztályonként, de a kisgyerekek és az idősek a szövődmények miatt veszélyeztetettebbek.

A gyomorrontás okai

Gyomorrontást több dolog is okozhat, de a leggyakrabban túlzott mennyiségű vagy romlott étel fogyasztása váltja ki, illetve okozhatja vírus- vagy baktériumfertőzés is. Télen főleg vírusok, nyáron pedig baktériumok okoznak gyomorrontást. A romlott étel fogyasztása miatt kialakuló gyomorrontás a táplálékban túlszaporodott kórokozókra vezethető vissza.
Nagyobb eséllyel lesz gyomorrontása annak, akinek krónikus emésztőrendszeri betegsége van. Ilyen például az éppen fennálló Helicobacter pylori-fertőzés, amely védtelenebbé teszi a gyomrot más kórokozó szemben, vagy éppen a krónikus bélgyulladás, amelynél a fennálló felszívódási zavarok növelik a fogékonyságot. Hasonló a helyzet akkor is, ha valakinek eleve gyenge az immunrendszere. A túl sok, túl nehéz, túl zsíros vagy túl csípős, túl fűszeres ételek a nyálkahártya irritálása révén okoznak nyálkahártya-gyulladást, majd gyomorrontást, melyet súlyosbíthat, ha az érintettek alkoholt is fogyasztanak. Túlevésnél az ok az, hogy valaki hirtelen eszik nagy mennyiséget, a nagyra tágult gyomor a feszülés következtében szinte megbénul, képtelenné válik megemészteni a táplálékot, majd továbbjuttatni a belek felé.
Nem fertőzéses eredetű gyomorrontás gyomorbetegségek miatt is kialakulhat, okozhat ilyet egyebek mellett olyan krónikus betegség is, mint a gyomorfekély, de jelentkezhetnek gyomorrontásra emlékeztető tünetek gyomordaganat esetén is. Felszívódási zavarok, ételintolerancia és bélgyulladás esetén is kialakulhatnak hasonló tünetek.
A gyomorrontást leggyakrabban túlzott mennyiségű vagy romlott étel fogyasztása váltja ki
A gyomorrontást leggyakrabban túlzott mennyiségű vagy romlott étel fogyasztása váltja ki
A gyomorrontás nem emésztőszervi betegségeknek - például valamilyen felső légúti fertőzésnek - is lehet kísérőjelensége, aminek oka az, hogy a gyulladt gyomornyálkahártya sokkal sérülékenyebbé, védetlenebbé válik.

A gyomorrontás tünetei

A gyomorrontás rossz közérzettel, majd hányingerrel, hányással, gyomortáji fájdalommal jár. Gyakran kapcsolódik hozzá hasmenés is, de általában mindig gyomortünetekkel kezdődik. Szívós gyomrú betegeknél előfordul, hogy hányás nem jelentkezik, csak gyomorfájás és émelygés, rossz közérzet és hasmenés alakul ki. A hányás és hasmenés miatt gyengeség, elesettség is jelentkezik.

A gyomorrontás diagnózisa

A diagnózis általában klinikai tünetek alapján állítható fel. Kiegészítő vizsgálatokra csak akkor van szükség, ha valamilyen szövődmény jelentkezik, a gyomorrontás nem múlik el pár napon belül, nem gyógyul spontán módon. Ez esetben a kiegészítő vizsgálat elsősorban gasztroenterológiai kivizsgálást jelent (melynek tünetektől függően része lehet gyomortükrözés is). Ha a gyomorrontás lezajlása után gyomorpanaszok, illetve egyéb tünetek maradnak fenn, teljes körű kivizsgálás válhat szükségessé.

A gyomorrontás kórlefolyása

A gyomorrontás rövid lefolyású, pár napnál tovább ritkán gyötri az érintetteket. Visszaesésre akkor van esély, ha hátterében valamilyen krónikus hajlamosító ok - például egy krónikus gyomorfertőzés - húzódott meg. panasz az idősebbeket és a gyerekeket jobban veszélyezteti, mert esetükben nagyobb az esélye a hányás, hasmenés miatti esetleges kiszáradásnak.

A gyomorrontás kezelése

A kezelés elsősorban tüneti, első lépése a folyadékveszteség, illetve az elvesztett sók és ionok pótlása. Fontos, hogy a folyadékpótlás lassan és folyamatosan történjen, így kerülhető el, hogy esetleg az is irritálja a gyomornyálkahártyát, hányást vagy hasmenést okozzon. Ezzel párhuzamosan különböző elektrolitpótló készítményekkel pótolni kell a sókat és ionokat is. Ezek használatakor a betegségek lefolyása sokkal gyorsabb, könnyebb a felépülés.
Ha hasmenés is jelentkezik, akkor nagyon fontos olyan élelmiszerek és készítmények fogyasztása, amelyek a gyomorrontás során keletkező toxinokat megkötik. Ezek általában olyan hasfogók, amelyek nem kémiai úton állítják meg a hasmenést, hanem bizonyos toxinmegkötő vegyületeket tartalmaznak. Ezek mellett hatékony lehet a reszelt alma és a főtt répa is, amelyeknek pektintartalmát a baktériumok olyan vegyületekké bontják, amelyek képesek bevonni a bélnyálkahártya felületét, segítve annak rehabilitációját. Emellett a pektin megköti a toxikus anyagokat is, így nagyon jótékonyan hat a gyomorra. Bakteriális fertőzések esetén szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, melyet a kórokozó kimutatását követően van mód megejteni.
Gyomorrontásnál fontos figyelni a diétára is, főleg annak második szakaszában, amikor a folyadékpótláson túl már az energiabevitel is fontos. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy az érintettek kímélő ételeket fogyasszanak, például puhára főzött rizst, rizsnyákot, rántott levest, burgonyapürét vagy főtt, párolt fehér húsokat. Sokat segítenek a ropik és a sós kekszek is. Fontos, hogy a betegek a panaszok elmúlta után is tartsák még pár napig a kímélő, könnyű és zsírszegény diétát, ne egyék rögtön azt, amit kívánnak, mert ha ezt nem tartják be, könnyebben visszaeshetnek.
Nagyon súlyos esetekben, ha folyadékpótlás nem megoldható, kórházi infúziós kezelésre is szükség lehet. Erre főleg időseknél lehet szükség.

A gyomorrontás gyógyulási esélyei

A gyomorrontás pár nap alatt magától gyógyul, kockázatok csak akkor lehetnek, ha valakinek valamilyen alapbetegsége is van. Csecsemő és idős korban szintén nehezebb a gyógyulás, akkor ugyanis nem tökéletes a szervezet önszabályozó képessége. Csecsemők például még nem ismerik fel a szomjúságérzést, az idősek pedig eleve kevesebbet isznak, ilyenkor pedig még kevésbé tudnak elegendő folyadékot fogyasztani.

A gyomorrontás megelőzése

A higiéniás szabályok betartására mindig figyelni kell, azokat az élelmiszerek készítésénél és fogyasztásánál is szem előtt kell tartani. Nem szerencsés, ha beteg ember másoknak főz, velük közös evőeszközöket használ. Járványos időszakban érdemes meggondolni azt is, mit és hol eszünk, étkezés előtt pedig kezet kell mosni

A gyomorrontás szövődményei

A gyomorrontás szövődménye a kiszáradás lehet.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Harasta Edit sebész, gasztroenterológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -7 °C

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon már szakadozik, átmenetileg csökken a felhőzet. Az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyar és a főváros tágabb térségében, valamint az Északi-középhegyégben előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. A délkeleti szél az Észak-Dunántúlon továbbra is élénk, néhol erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -1 fok között alakul, de az északkeleti fagyzugokban, valamint havas tájakon ennél hidegebb lehet. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.