Az emésztőrendszer

A táplálék átalakítása, feldolgozása az emésztőrendszerben történik. Míg áthalad a tápcsatornán az étel, különböző biokémiai reakciók során kis molekuláris egységekre bomlik, majd felhasználódik, illetve raktározódik.

Az első lépés a szájban, a fogakkal történő aprítás. A nyál kezdi meg a táplálék lebontását, amiláz nevű enzimje, a keményítő elbontását végzi. A nyállal keveredett táplálék a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül, amely az emésztési folyamat egyik főhelyszíne. A nyelőcső végén lévő izomgyűrű erőteljes bezáródása biztosítja, hogy a gyomornedv ne juthasson be a nyelőcső alsó részébe. Ha ez mégis megtörténik, kellemetlen égő érzést okoz. Amennyiben a gyomortartalom gyakran kerül vissza a nyelőcsőbe ez gyulladást, esetleg nyelőcsőfekélyt is okozhat.

A gyomor funkciói

A gyomornak több funkciója is van: emészti, raktározza, keveri és adagolja a táplálékot további feldolgozásra. A sósav tartalmú gyomornedv és a gyomor erőteljes izommozgása kezdi meg a táplálék alkotóelemeire való bontását.

A gyomornedv az alábbi alkotóelemeket bontja: fehérjék, zsírok, olajok, szénhidrátok (cukor, keményítő), vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek.

A gyomorból a vékonybélbe kerül a táplálék, itt folytatódik az emésztés az epe, a hasnyálmirigy enzimjei és a bélnedvek segítségével. A vékonybél három fő szakaszból áll: patkóbél (duodenum), éhbél (jejunum), csípőbél (ileum). Ezekből szívódnak fel és kerülnek a máj méregtelenítő rendszerén keresztül a véráramba a táplálék lebontott alkotóelemei.

Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű táplálék tudjon felszívódni, igen nagy felületre van szükség. Ezt egyrészt a bélcsatorna hosszúsága (kb.: 6 méter a vékonybél), másrészt a bél belső felszínén található bélbolyhok biztosítják. A táplálék felszívódása kb.: 250 négyzetméter nagyságú felületen történik.

Hasznos baktériumok

A vastagbélbe azok a táplálékmaradványok jutnak, melyek a szervezet számára nem hasznosíthatók. A vastagbélben képződött széklet kb.: egyharmada baktérium, a kétharmadát lelökődött hámsejtek, emésztetlen rostok, felesleges emésztőenzimek és epe alkotja. A bélbaktériumok a bél valamennyi részében megtalálhatóak. Védekezőrendszert is biztosítanak, s nem engedik elszaporodni a betegségeket okozó kórokozó baktériumokat. Ez a normál bélflóra azonban könnyen károsodhat, főleg antibiotikum-kezelés hatására, és ekkor helyüket más mikroorganizmusok foglalják el, gombák vagy káros baktériumok. A bélflóra "karbantartását" megfelelő táplálkozással lehet biztosítani.

A tápcsatorna utolsó szakasza a végbél, ami mindössze 5 cm hosszúságú. A széklet ezen keresztül távozik a szervezetből.

Helyes életmód

Az emésztési problémák eredhetnek helytelen táplálkozási szokásokból, pszichés, idegi eredetű panaszokból és szervi elváltozásokból. A panaszok egy részét étrendi és életmódbeli változtatásokkal meg lehet szüntetni, más részüknél gyógyszeres kezelés szükséges. Az emésztőrendszer egyes szakaszainak betegségeiről és ezek kezelésének módjáról az Anyák Lapja következő számaiban olvashatnak. VII. évf. / 3. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet és az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. Addig kevés gomolyfelhő lesz felettünk, melyekből csapadék nem alakul ki. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. Késő este általában 17 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra