Reumatológiai megbetegedések

Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek fájdalmával, mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával járó, az ízületeket, csontokat és porcokat, illetve az izomzatot érintő betegségeket nevezzük. Jellemző tüneteik az ízületi fájdalom, a derékfájás, a nyakfájdalom és a fájdalmas mozgás, melyet többek között ízületi sérülés, kopás, csontritkulás, ízületi gyulladás , porckorongsérv, gerincsérv vagy reumathoid arthritis okozhat.

Burzitisz tünetei és kezelése

Mi a burzitisz?

A burza kifejezés nyáktömlőt jelent, és jellemzően olyan helyen jön létre, ahol két szövet között jelentős az elmozdulás. A bőr és a csont között leginkább a könyöknél vagy a térdnél történik meg, de jellemző izmok közt is, például a vállízületben. Ezeken a területeken a nyálkahártya-kettőzet elsiklik, elcsúszik egymáson, ami megkönnyíti a mozgást. Kórossá úgy válhat, hogy valamilyen sérülés, trauma vagy fertőzés éri. Ilyenkor folyadék jelenik meg benne, a nyálkahártya-kettőzet pedig tömlőformát vesz fel. Tömlőről tehát kizárólag kóros esetben beszélhetünk. A tömlő gyulladt állapota a burzitisz.

Tünetek

A burzitisz előfordulása

Burzitisz bármely életkorban jelentkezhet. Fiatalabb korban jellemzően sportolóknál fordul elő, de 20 éves kor előtt igen ritka. Leginkább a 30-50 éves korosztály érintett. Ötvenéves kor fölött a burzitisz előfordulása ismét csökkenő arányt mutat. A férfiak és a nők érintettsége nagyjából egyforma.

A burzitisz okai

Burzitisz kialakulhat valamilyen sérülés miatt, például mert valaki ráesik a könyökére vagy a térdére, de állhat a hátterében krónikus, folyamatos túlterhelés, állandó jellegű, túlzottan intenzív sportolás, ízületkörnyéki kopás is. A túlsúly is jelenthet olyan folyamatos túlterhelést, amely burzitisz kialakulását eredményezi. Általános szabály, hogy a panasz nem egyszeri túlterheléstől, hanem krónikus túlterhelés miatt alakul ki.
Ha a terült bőrhöz közeli, például a könyöknél vagy a térdnél van, akkor egy mélyebb horzsolás vagy szúrás, illetve a nyomában megtörténő bakteriális befertőződés is okozhat burzitiszt. Bakteriális fertőzés nemcsak kívülről történhet, hanem akár a véren keresztül is. Ilyenkor a szervezetben jelen lévő egyéb gyulladás terjed át az érintett hártyákra, és így alakul ki a gyulladt nyáktömlő.

A burzitisz tünetei

Főtünet, hogy az érintett terület nagyon duzzadt lesz, a bőr pedig jellemzően pirossá is válik, ami a gyulladást jelzi. Emellett a bőr meleggé is válhat, és nagyon intenzív, lüktető fájdalom is jelentkezhet. Utóbbi sok esetben nyugalomban is érezhető, tehát az érintettek hiába pihentetik tagjaikat, a panaszokat akkor is komolyan érzik.

A burzitisz diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a fizikális vizsgálat, amelynek során az orvos megnézi, hol van panasz, és hogy néz ki az érintett terület: pirosabb-e, melegebb-e a kérdéses bőrfelület; a beteget pedig kifaggatja a fájdalmak jellegéről. Ezt kiegészítő vizsgálatok, egyebek mellett röntgen, ultrahang vagy akár MRI is követheti, hogy a diagnózis 100 százalékossá váljon.
A burzitisz akár valamilyen sérülés nyomán is kialakulhat
A burzitisz akár valamilyen sérülés nyomán is kialakulhat

A burzitisz kezelése

A burzitisz kezelése mindig a kiváltó októl függ, illetve attól, hogy mely terület érintett. Például ha bakteriális fertőzésről van szó, amely a vér közvetítésével alakult ki, akkor olyan műtéti beavatkozásra van szükség, amelynek során a nyáktömlőt kitisztítják, mellette pedig antibiotikus kezelést alkalmaznak. Mivel a nyáktömlők jellemzően a bőr közelében helyezkednek el, a műtétek általában kevés komplikációval, gyorsan gyógyulnak. Az operáció általában nyitott, bár a váll esetében artroszkóppal is végezhető. Ha a panasz kopott ízületeknél jelentkezik, akkor a kezelést fizikoterápiával is lehet kezdeni a műtét helyett.

A burzitisz rehabilitációja

Gyógytorna minden mozgásszervi műtét után javasolt, így hasznos lehet akkor is, ha burzitisz miatt kerül sor operációra.

A burzitisz gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek mindig a kiváltó októl függnek. Például, ha egy fiatalabb beteg bakteriális fertőzés miatt kialakuló burzitiszét műtéttel kezelik, majd antibiotikus kezelést alkalmaznak, akkor a gyógyulás pár hét alatt is megtörténhet. Viszont ha a burzitisz idősebb ember kopott csípőízülete fölött helyezkedik el, akkor hosszú hónapokig is szükség lehet fizikoterápiára. A burzitisz ki is újulhat, főleg, ha trauma miatt alakult ki. Jó példa erre, ha valaki ráesik a könyökére. Ilyenkor egy kis hegesedés keletkezhet az ízületben, és ugyan a gyulladás idővel megnyugszik, ha a könyök intenzívebben vagy a szokottnál többet mozog, akkor a benne lévő parányi heg újra beindíthatja a gyulladásos folyamatot, ami miatt a burzitisz kiújulhat.

A burzitisz megelőzése

A burzitisz kialakulását biztosan megelőzni nem lehet, de a sérüléseket, illetve az izmok, ízületek túlterhelését érdemes kerülni. Fontos a megfelelő bemelegítés, illetve a testmozgás után a nyújtás is.

A burzitisz szövődményei

Szövődmények akkor alakulhatnak ki, ha valaki a burzitiszt nem kezelteti, csak fájdalomcsillapítóval elnyomja, vagy folyamatosan jegeli. Ha ilyenkor a gyulladás fertőzés miatt alakult ki, akkor ráterjedhet a környező szövetekre vagy akár az ízületre is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Magyar Mátyás ortopéd traumatológus, mozgásszervi sebész szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.