Scoliosis

A scoliosis, közönséges nevén: gerincferdülés, valójában a gerinc oldalirányú görbölete. Nagy többségében gyerekeknél kimutatható jóindulatú elváltozás, ami kezelést nem igényel. Gondot okozhat viszont a háti gerinc deformációja, a szerkezeti scoliosis.

A gerinc oldalirányú görbülete, a scoliosis gyakori betegség. Szűrővizsgálatok során a gyerekek 10-15 százalékában mutatható ki a gerincen kisebb-nagyobb elváltozás. Ezek döntő többsége azonban jóindulatú, kezelést nem igényel. A gerincen szerkezeti eltérés nem mutatható ki, s a rendellenes tartást a gyermek bármikor korrigálni tudja.

Gondot a lényegesen ritkábban előforduló (0.5 %) strukturális, szerkezeti scoliosis okoz, amely nem csupán a gerinc oldalirányú elgörbülését jelenti, hanem ezzel egyidőben elcsavarodását is. Legtöbbször a háti gerinc deformálódik, de megváltozik az egész mellkas alakja is. A görbület oldalán a bordák előemelkednek, kialakul a bordapúp.

A strukturális scoliosis bármely korban kialakulhat, leggyakrabban szerencsére serdülőkorban jelentkezik, amikor is a csontnövekedés hamarosan befejeződik, és ezért (hacsak nem nagyon súlyos a görbület) további rosszabbodás már nem várható. A gerincferdülésnek azonban sajnos vannak korai életkorban kialakuló, rosszindulatú formái is, amelyek nemcsak esztétikai gondot jelentenek, hanem zavarják a belső szervek, a szív, a tüdő működését is.

A szerkezeti scoliosis 80 százaléka ismeretlen eredetű, s elsősorban a lányok betegsége. Mivel a betegség okát legtöbbször nem ismerjük, így kialakulását sem tudjuk megakadályozni. A kezelés alapja ma is a korai felismerés, amit a szűrővizsgálatok általános bevezetésével teremthetünk meg.

A vizsgálat könnyen kivitelezhető. A derékig levetkőzött gyermek hátát előrehajló helyzetben megvizsgáljuk, és amennyiben a hát egyik oldala megemelkedett, bordapúpot észlelünk, javasolt a szakorvosi vizsgálat, és kétirányú, álló helyzetben történő röntgenfelvételek készítése.

Ha a szerkezeti gerincferdülés jelen van, szükséges a rendszeresen végzett gyógytorna és a gyógyfűzők használata. Néhány éve még csak az úgynevezett Milwaukee fűzőt hordták a kamaszok, amely az álltartója miatt kilátszott a ruhából, és ez sok lelki problémát okozott nekik. Gyakran emiatt nem is hordták a fűzőt, inkább hagyták elferdülni a gerincüket. A ma használatos fűzők könnyűek, kellemesen viselhetők, higiénikusak, rejtve maradnak a ruha alatt, hordásuk teljesen normális életvitelt biztosít. Ez fontos szempont, hisz általában hosszú évekig kell éjjel-nappal viselni (persze fürdéshez, tornához azért levehetők).

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: