Scoliosis

A scoliosis, közönséges nevén: gerincferdülés, valójában a gerinc oldalirányú görbölete. Nagy többségében gyerekeknél kimutatható jóindulatú elváltozás, ami kezelést nem igényel. Gondot okozhat viszont a háti gerinc deformációja, a szerkezeti scoliosis.

A gerinc oldalirányú görbülete, a scoliosis gyakori betegség. Szűrővizsgálatok során a gyerekek 10-15 százalékában mutatható ki a gerincen kisebb-nagyobb elváltozás. Ezek döntő többsége azonban jóindulatú, kezelést nem igényel. A gerincen szerkezeti eltérés nem mutatható ki, s a rendellenes tartást a gyermek bármikor korrigálni tudja.

Gondot a lényegesen ritkábban előforduló (0.5 %) strukturális, szerkezeti scoliosis okoz, amely nem csupán a gerinc oldalirányú elgörbülését jelenti, hanem ezzel egyidőben elcsavarodását is. Legtöbbször a háti gerinc deformálódik, de megváltozik az egész mellkas alakja is. A görbület oldalán a bordák előemelkednek, kialakul a bordapúp.

A strukturális scoliosis bármely korban kialakulhat, leggyakrabban szerencsére serdülőkorban jelentkezik, amikor is a csontnövekedés hamarosan befejeződik, és ezért (hacsak nem nagyon súlyos a görbület) további rosszabbodás már nem várható. A gerincferdülésnek azonban sajnos vannak korai életkorban kialakuló, rosszindulatú formái is, amelyek nemcsak esztétikai gondot jelentenek, hanem zavarják a belső szervek, a szív, a tüdő működését is.

A szerkezeti scoliosis 80 százaléka ismeretlen eredetű, s elsősorban a lányok betegsége. Mivel a betegség okát legtöbbször nem ismerjük, így kialakulását sem tudjuk megakadályozni. A kezelés alapja ma is a korai felismerés, amit a szűrővizsgálatok általános bevezetésével teremthetünk meg.

A vizsgálat könnyen kivitelezhető. A derékig levetkőzött gyermek hátát előrehajló helyzetben megvizsgáljuk, és amennyiben a hát egyik oldala megemelkedett, bordapúpot észlelünk, javasolt a szakorvosi vizsgálat, és kétirányú, álló helyzetben történő röntgenfelvételek készítése.

Ha a szerkezeti gerincferdülés jelen van, szükséges a rendszeresen végzett gyógytorna és a gyógyfűzők használata. Néhány éve még csak az úgynevezett Milwaukee fűzőt hordták a kamaszok, amely az álltartója miatt kilátszott a ruhából, és ez sok lelki problémát okozott nekik. Gyakran emiatt nem is hordták a fűzőt, inkább hagyták elferdülni a gerincüket. A ma használatos fűzők könnyűek, kellemesen viselhetők, higiénikusak, rejtve maradnak a ruha alatt, hordásuk teljesen normális életvitelt biztosít. Ez fontos szempont, hisz általában hosszú évekig kell éjjel-nappal viselni (persze fürdéshez, tornához azért levehetők).

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire felhős időben lesz részünk, de időszakosan szakadozhat a felhőzet, és egyes részeken hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán további jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra