Aterotrombózis tünetei és kezelése

2016.07.20. 15:02

 Szabó Emese

 dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvos

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Mi az aterotrombózis?

Aterotrombózis alatt azt értjük, amikor vérrög keletkezik egy elmeszesedett érben, majd elzárja azt. Tehát egy érelmeszesedés talaján kialakult érelzáródásról (trombózisról) van szó. A probléma jellemzően verőérben, tehát artériában alakul ki, nem keverendő össze a mélyvénás trombózissal. Ilyen érelzáródás bárhol létrejöhet, de tünetei a megjelenési helytől függnek: ha az agyban alakul ki, akkor agyi történést, agytrombózist okoz, ha a szívben, akkor pedig infarktust. A dohányosoknál a lábban is gyakran kialakul ilyen elváltozás, ami gyakran amputációt is szükségessé tesz.

Az aterotrombózis előfordulása

A termékeny korú nőket a nemi hormonok valamilyen szinten védik az aterotrombózistól, viszont a későbbiekben, a menopauza után a kockázat már náluk is eléri a férfiakét, az arányok kiegyenlítődnek. Sőt ha a szívinfarktusokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy a nők veszélyeztetettsége idősebb életkorban meg is nő. A pontos gyakoriság nem ismert, lévén külön az aterotrombózis előfordulását nem tartják nyilván, de a probléma rengeteg embert érint: a szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb haláloknak számítanak, ezeknek döntő többsége pedig aterotrombózis, tehát elmeszesedett ér talaján alakul ki. A szívinfarktus szinte mindig emiatt jön létre, ahogyan a stroke, tehát az agytrombózis is. A harmadik főbb előfordulási helye a láb.

Az aterotrombózis okai

Az aterotrombózis úgy alakul ki, hogy az érben van egy elmeszesedett terület, egy úgynevezett plakk, amely megreped, majd rajta a vér alakos elemeiből - a vérlemezkékből, a vörösvérsejtekből és egyéb anyagokból - vérrög képződik, majd az elzárja az eret. Mindez a verőérben szokott kialakulni, nem pedig a vénában.

A trombus a verőérben okoz elzáródást, így alakul ki az aterotrombózis

A trombus a verőérben okoz elzáródást, így alakul ki az aterotrombózis

Az aterotrombózis diagnózisa

A diagnózist mindig attól függően állítják fel, hogy az aterotrombózis mit okoz. Tehát nem konkrétan az aterotrombózist állapítják meg, hanem az általa okozott problémáét. A vérrög elakadását jellemzően a nagyon tipikus tünetek alapján ismerik fel, majd speciális módszerekkel, angio-CT és angio-MR vizsgálatokkal nézik meg az ereket. A periférián, tehát az alsó végtagokon lévő ereket ultrahanggal is lehet vizsgálni. A szív ereit katéterrel nézik meg, angiográfiás, érfestéses vizsgálattal, ha pedig a vérrög olyan helyen van, hogy ki lehet szedni, akkor a vizsgálat során ki is szedik. Ilyen beavatkozást ma már agyi területeken is tudnak végezni.

Az aterotrombózis kezdeti jeleit is meg lehet keresni: ennek egyik legegyszerűbb formája, ha Doppler-vizsgálattal megnézik a nyaki erek állapotát. Sorra kell venni a hajlamosító tényezőket is, tehát hogy magas-e az érintettek vérzsírértéke, koleszterin és triglicerid szintje, húgysav és vércukor értéke. Ezek mind olyan anyagcsere-betegségeket jeleznek, amelyek az aterotrombózisnak hajlamosító tényezői. Meg kell nézni, hogy a beteg vérnyomása magas-e, elhízott-e, dohányzik-e, mozgásszegény életmódot folytat-e, lévén ezek szintén emelik a kockázatot. Annak rizikóját, hogy az elkövetkezendő 10 évben kinél okoz panaszt aterotrombózis, az orvosok ezen paraméterek, valamint az életkor alapján tudják meghatározni.

Az aterotrombózis tünetei, kórlefolyása

Maguk a tünetek attól függnek, hogy az aterotrombózis hol alakul ki: ha az agyban, akkor miatta jellemzően féloldalas panaszok jelentkeznek - amikor az érintett ér jobboldali, akkor a problémák baloldaliak, amikor baloldali, akkor jobboldaliak. Általában érzéskiesésről és mozgáskiesésről van szó, lévén a trombózis az érző és mozgató idegkör károsodását egyaránt okozhatja. Miatta lehet a kéz gyengébb, de lehet a láb is, attól függően, melyik agyi terület érintett. Ha a trombózis nagyon pici, okozhat pusztán annyit is, hogy a kéz egy picit zsibbadni kezd - emögött szintén állhat stroke. Jelentkezhet beszédzavar, látászavar is.

Ha az alsó végtagi artériák az érintettek, akkor az első jel a fájdalom, ami kezdetben csak mozgás hatására jelentkezik. Ilyen esetekben az orvosok úgynevezett diszbáziás távolságot is mérnek: ez azt jelenti, hogy az érintett hány métert tud megtenni anélkül, hogy fájdalma jelentkezne. Ez általában a vádliban jelentkező görcsös fájdalmat jelent.

Hasonló tünet a szív aterotrombózisánál is jelentkezik: ilyenkor az infarktus első jele a szív tájékán jelentkező fájdalom, amely első körben csak mozgáskor, terheléskor jön elő. Később, súlyosabb érelmeszesedésnél ezek a panaszok nyugalomban is jelentkezhetnek. Infarktusnál a fájdalom mellett verejtékezés és nehézlégzés is kialakulhat.

A probléma elvétve, de más artériákon, például hasiakon is kialakulhat, ilyenkor hasi fájdalom jelentkezik. Azt azonban ki kell emelni, hogy ezeken a területeken aterotrombózis csak nagyon ritkán fordul elő, az esetek többségében az agyban, a nyaki erekben, a szívben és a lábakon alakul ki ez az elváltozás.

Az aterotrombózis kezelése

Nagyon fontos, hogy a panaszok jelentkezésekor az érintettek mihamarabb orvoshoz forduljanak: egyből, amint zsibbadni kezd a kéz vagy a láb, illetve bármilyen idegrendszeri eltérés jelentkezik, negyed óránál hosszabb ideig fennálló mellkasi fájdalom vagy légszomj alakul ki. Ugyanez a teendő, ha a láb elfehéredik és nagyon fáj. Ilyen esetekben azonnal mentőt kell hívni, hogy a beteget olyan helyre tudják szállítani, ahol az akut elzáródásokat akár műszeresen is kezelni tudják. Ha műszeres beavatkozásra nincs lehetőség, akkor vérhígító eljárásokat alkalmaznak, a vérrögöt oldani próbálják. Viszont ezt is fontos mihamarabb megkezdeni.

A gyors beavatkozás azért elengedhetetlen, mert ha a szív koszorús ereinek elzáródását hat órán belül katéterrel, érfestéssel vizsgálni tudják, akkor az eret egyben meg is tágítják, a benne lévő vérrögöt ki tudják szívni. Ezzel egy időben a kérdéses területre behelyeznek egy csövecskét, egy úgynevezett sztentet, amivel az ér tartósan kitágítható, a keringés újra megindítható. Az agyi ereket szintén gyakran ki lehet tágítani, sztent azokba is kerülhet, adott esetben pedig a vérrög ki is szívható. Ezeket a módszereket tehát ma már a neurológiai problémáknál, agyi érkatasztrófáknál is tudják alkalmazni, segítségükkel meg lehet nyitni az elzáródott eret, és ezzel minimálisra lehet csökkenteni az idegrendszeri károsodás esélyét. Ezeket a beavatkozásokat idegsebészeteken, stroke centrumokban végzik.

A módszer a perifériás erekben is alkalmazható, de csak akkor, ha az ér megfelelő nagyságú: lenti, keskenyebb erekben ez a megoldás már nem kivitelezhető, ezekbe katéterrel nem lehet behatolni. Ilyen esetekben már olyan infúzióval adott vérhígító, vérrögoldó eljárásokra van szükség, amelyekkel a vérrögöt próbálják oldani. Ezeknél a keringés azáltal áll helyre, hogy a vérrög feloldódik.

Az aterotrombózis megelőzése

A aterotrombózis megelőzését a szív- és érrendszeri szűrővizsgálatok elvégeztetése segíti: ezeknél azt nézik, hogy jó-e a lábban a keringés, nézik a vérnyomást és a vérzsírértékeket, vércukorszinteket. Ezek alapján a betegeknek már lehet olyan életmódbeli tanácsokat adni, amelyek segíthetnek megelőzni a problémák kialakulását, rosszabbodását.

Szövődmények

A szív- és érrendszeri betegségek túlnyomó többsége aterotrombózis talaján alakul ki, így ezek számítanak a legsúlyosabb szövődménynek: a szívinfarktus szinte mindig emiatt jön létre, ahogyan a stroke is. A nyaki verőér aterotrombózisa agyembóliát is okozhat.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvosnak.

Kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Aterotrombózis kezelésére! További kérdésem van Aterotrombózis témában

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+4, +9 °C

Hazánkban kedden délelőtt eleinte változóan felhős lesz az ég és a nap is kisüt, majd egyre több felhő érkezik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag