Szív- és érrendszeri betegségek

A magyarországi halálozások több mint a fele szív- és érrendszeri betegségeknek tulajdonítható, ezek közül is a koszorúér-betegség a legfőbb halálok. A statisztikai adatok jelzik, hogy még mindig nem figyelünk eléggé a kockázati tényezőkre, amelyek a betegség kialakulásához vezetnek. Ezek közül a legfontosabb a dohányzás, a helytelen táplálkozás (nem megfelelő összetételű, telített zsírokban gazdag illetve túlzott mennyiségű zsiradék, sok cukor, kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása), a mozgásszegény életmód, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a cukorbetegség, a stressz, valamint az örökletes tényezők is szerepet játszanak.

Pitvarfibrilláció tünetei és kezelése

Mi a pitvarfibrilláció?

Szívünk két pitvarból és két kamrából áll. Ha nem a szokásos úton jut el az ingerület a jobb pitvarban lévő sinus csomóból a kamrák felé, akkor különböző ritmuszavarok alakulhatnak ki. Ennek egy speciális formája a pitvarfibrilláció, amikor a pitvarokon belül több szabálytalan ingerületfront kering, és mivel mindig talál olyan területet, mely éppen ingerelhető állapotban van, a sok kis mikro-körforgás alakjukat állandóan változtató ördögi körökként folyamatosan fenntarthatják a ritmuszavart. Ez az ingerületkáosz a pitvarban 350-600/perc körüli összehúzódási gyakoriságot eredményez. Az ilyen gyors, szabálytalan mozgás leginkább remegéshez hasonlít, ezért is hívják a ritmuszavart más néven pitvari remegésnek.

Tünetek

Szerencsére a pitvar-kamrai ingerület átvezetés természetes fékként csak 100-150/perc frekvenciájú ingerületet enged a kamrákra vezetődni, így nem alakulhat ki az igen súlyos, gyakran végzetes kimenetelű kamrafibrilláció, vagy kamrai remegés. De a szabálytalan ritmus így is jelentősen csökkenti a keringés hatékonyságát, mivel a pitvarfibrilláció során a pitvarok nem képesek hatékony összehúzódásra, így a vér, mintegy passzívan áramlik rajtuk keresztül.

A pitvarfibrilláció előfordulása

A nem kamrai eredetű, gyors szívveréssel járó szívritmuszavarok leggyakoribb formája. A felnőtt lakosság 0.4-0.5 százalékát érinti, de előfordulási valószínűsége a kor előrehaladtával emelkedik. Így például 70 év fölött minden 10. embernél előfordul.

A pitvarfibrilláció okai

Az esetek 15%-ban szervi eltérés nélkül alakul ki, ilyenkor a pontos ok nem állapítható meg. A szív eredetű okoknál a kéthegyű (mitrális) billentyű betegségével kapcsolatban fordulhat elő (fiatalok pitvarfibrillációjakor ez a leggyakoribb ok). Koszorúér betegségben, szívinfarktusban, szívizom, ill. -burok gyulladásakor, szívműtétet követően, beteg sinus csomónál szintén előfordulhat a ritmuszavar. Nem szíveredetű okok között a magas vérnyomás, tüdőembólia, pajzsmirigy túlműködés szerepelhet, de pitvarfibrillációt kiválthat túlzott koffein, és alkoholfogyasztás, gyógyszermérgezés, illetve egyéb mérgező gázok, a fűtési szezonban gyakori szén-monoxid mérgezés is.

A pitvarfibrilláció tünetei

Szapora, rendszertelen szívdobogásérzés, szédülés, légszomj, jelentősen lecsökkent fizikai terhelhetőség, hirtelen nagy mennyiségű vizelet ürítése, szorongás, félelemérzés a legjellemzőbb tünetek. De nem ritkán előfordul, hogy rögtön a szövődmények hívják fel a figyelmet a ritmuszavarra, pl. agyi embólia.

A pitvarfibrilláció diagnózisa

A beteg panaszai, a tapintható szabálytalan, gyors pulzus és az EKG-n látható típusos kép alapján a ritmuszavar diagnózisa viszonylag egyszerű. Azonban a kiváltó okok tisztázására javasolt további vizsgálatok (laboratóriumi vizsgálat, szívultrahang, mellkas rtg, ill. egyéb kiegészítő vizsgálatok például pajzsmirigyhormon-szint ellenőrzés) elvégzése.

A pitvarfibrilláció kezelése

Ha ismert a kiváltó ok, ezek kezelése a leghatékonyabb. Azonban ezzel együtt - az általában túl szaporán összehúzódó- kamrák frekvenciáját minél hamarabb csökkenteni kell. Lehetséges gyógyszerek: verapamil, mely a roham kialakulásakor vénásan, majd szájon keresztül adagolható, béta-receptorblokkoló, mely pajzsmirigy túlműködés esetén kialakult ritmuszavarban elsőként választandó szer. A fenti két gyógyszer kombinációja a pitvar-kamrai csomó teljes blokádja miatt nem javasolt. Digoxin is hatékonyan csökkenti pitvarfibrillációban a kamra frekvenciát.
Természetesen ideális esetben a szabályos sinus ritmus helyreállítása a cél, azonban ennek valószínűsége csökken, ha a pitvarfibrillációt kiváltó okot nem szüntetjük meg, ha a bal pitvar átmérője nagyobb 45 mm-nél, illetve, ha a pitvarfibrilláció hosszú ideje fennáll. Ha a pitvarfibrilláció több mint két napja tart, már előfordulhat, hogy a pitvarokban vérrögök képződtek, ezért a sinus ritmus visszaállítása előtt és után 4-4 hétig véralvadásgátló kezeléssel meg kell előzni, hogy ezek a vérrögök esetlegesen a keringésbe sodródva agyembóliát, vagy más verőéren elzáródást okozzanak. Ha nyelőcsőn keresztül levezetett szívultrahang segítségével biztosan kizárható a vérrögök jelenléte, a sinus ritmus helyreállítása előtt a hosszú véralvadásgátló kezeléstől el lehet tekinteni. A sinus ritmus helyreállítható gyógyszeresen és elektromosan is.
Gyógyszeresen propafenon, vagy amiodaron adásával lehetséges, mindezt digitálissal ki lehet egészíteni. Elektromos kezelés előtt a pácienst rövid vénás altatásban részesítjük, majd a mellkasára helyezett külső elektródák segítségével 100-160 J energia leadással a szívritmust megpróbáljuk helyreállítani. Újabban elektrofiziológiai laborokban, a pitvar, vagy a tüdővénák bizonyos részeinek katéter segítségével történő rádiófrekvenciás égetése szintén hatásos lehet.

A pitvarfibrilláció gyógyulási esélyei

Gyógyszerrel megkísérelt sinus ritmus visszaállításnál a hatékonyság a fennállás idejével fordítottan arányos. 2 napnál rövidebb ideig fennálló ritmuszavar esetén 35-90%-ban visszaáll a normális sinus ritmus, 1-2 hétnél hosszabb ideig tartó ritmuszavarnál a siker 20-65%-os.
Elektromos beavatkozáskor magasabb a sikerarány: 70-90%, de ebben az esetben, a betegek 1/3-a 1 héten belül 2/3-a 1 év után ismét pitvarfibrillálni kezd. A visszaesési arány javítható antiarritmiás szerek szájon keresztüli tartós szedésével. Ez azonban a gyógyszerek önmagukban hordozott aritmiát kiváltó képességénél fogva nem mindig javasolt.
A sinus ritmus helyreállítása és tartós fenntartása a betegek egy részénél nem lehetséges vagy igen nehéz. Ezekben az esetekben elsősorban a szövődmények megelőzése szükséges a megfelelő véralvadás gátló, szívritmus szabályozó gyógyszerek és rendszeres orvosi ellenőrzés segítségével.

A pitvarfibrilláció megelőzése

A pitvarfibrillációra hajlamosító betegségek karbantartása, gyógyítása megelőzheti a ritmuszavar kialakulását. Ha már korábban kialakult ilyen ritmuszavar, szintén a lehetséges okok felkutatása és az alapbetegség kezelése a cél, de ilyenkor a páciensnek érdemes a koffein, és az alkoholfogyasztást kerülnie, mivel nagyon gyakran ezek az élvezeti szerek provokálhatják a ritmuszavar megjelenését az arra hajlamos egyéneknél.
Amikor a pitvarfibrillációval kapcsolatban megelőzésről beszélünk gondolnunk kell a ritmuszavar okozta nem kívánt állapotok megelőzésére is. Ez alatt elsősorban a thromboembóliák elkerülését értjük. Azaz, hogy a nagyvérkörben a pitvarból kisodródó vérrögök valahol elzáródást okoznak. Az agyi verőerek ilyen jellegű elzáródása a legtragikusabb esemény, ami a pitvarfibrillációval kapcsolatba hozható. Az elzárt ér által ellátott terület nagyságától és helyétől függően halálos kimenetel, illetve a tartós rokkantság sem ritka. 65 év alatti pitvarfibrillálók esetében, ha nincs thromboemboliára hajlamosító tényező, mint pl. (korábbi agyi infarktus, vagy máshol thromboemboliás esemény, szívelégtelenség, magas vérnyomás, cukorbetegség, koszorúér betegség, mitrális billentyű szűkülete stb.) akkor elegendő napi 100-300 mg acetilszalicilsav szedése, ellenkező esetben és az ennél idősebb korosztálynál kumarin származékok adása javasolt. A kumarin származékok szedése során rendszeresen vérvétellel kell ellenőrizni a gyógyszer véralvadásgátló hatásának erősségét és az eredménytől függően időnként dózismódosítás is szükséges lehet.
Természetesen itt is, mint mindenhol mérlegelni kell a véralvadás gátlás veszélyeit, ugyanis bizonyos társbetegségek esetén, vagy ha a páciens szociális, vagy mentális okokból nem alkalmas a szoros véralvadás kontrollra, illetve a gyógyszerdózisok pontos bevételére a vérzéses szövődményekkel nagyobb kárt tehetünk, mint mikor a véralvadás gátlás elmarad. Így időnként (különösen a 75 év feletti korosztálynál) egyéni elbírálás szükséges, hogy a kumarin kezelés bevezetésre kerüljön, vagy sem.

Pitvarfibrilláció esetén, akkor is, ha később spontán szűnt, mindig javasolt kardiológiai kivizsgálás!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.