Légszomj, fulladás: az asztma

Asztmás roham bármilyen életkorban bekövetkezhet. A rohamok súlyossága a légszomjtól az életet veszélyeztető légzésképtelenségig terjedhet.

Asztmás roham bármilyen életkorban bekövetkezhet. A rohamok súlyossága a légszomjtól az életet veszélyeztető légzésképtelenségig terjedhet.

Rohamokban jelentkező fulladásos köhögés, nehézlégzés, amely többnyire allergiás eredetű. Az asztmának fokozatai vannak. Először - az allergiás reakció következtében - a légutak túlérzékenyekké válnak és begyulladnak. Később az allergiás beteg a körülötte lévő számos inger valamelyikére fokozottabban reagál, a gyulladás még hevesebb lesz, ami azt eredményezi, hogy a légutak vértolulást és zihálást okozva összehúzódnak.

A betegnél, ahányszor csak kapcsolatba kerül az őt irritáló anyaggal, mindig ugyanaz a védekező mechanizmus indul be, és újabb asztmás roham jelentkezik. Ha a légutak egyszer már túlérzékenyekké váltak, előfordul, hogy egy sor más ingerlő tényezőre is fokozott érzékenységgel reagálnak. Ilyen ingerlő lehet a hideg levegő, a kipufogógáz, a testmozgás, a stressz és a hormonális változások is. A rohamok okai nagyon változóak. Okozhatja a lakásban lévő por épp-úgy, mint a virágpor, a házi poratka (a háztartásban előforduló parányi rovar), a dohányfüst, különböző vegyszerek (például a szagtalanító szerek), esetleg ételek.

Az asztmát csaknem mindig allergia előzi meg. A hajlam gyakran már gyermekkorban észlelhető, első jele az ekcéma. Az asztma ritkán fordul elő egyévesnél fiatalabb babáknál, mert időbe telik, míg a légutak túlérzékenységi reakciója kialakul. Az asztmás megbetegedések száma folyamatosan növekszik. Magyarországon egyes becslések szerint az 1990-es évek közepén a lakosságnak csaknem 60%-a szenved az allergiától, 25%-uknál már kialakult az asztma. A nyilvántartott asztmások száma 107000. A kezeléseknek köszönhetően az asztmás betegek kilátásai jók. A gyerekek jó része a serdülőkor után kinövi a betegséget.

Természetes gyógymód
Enyhítsük a tüneteket
A légzési technikák, a jóga, a természetes gyógymódok mind hasznosak lehetnek az asztmás rohamok számának és erősségének csökkentésében. Ennek ellenére mindig ki kell kérni orvos tanácsát. A felírt gyógyszerek szedését soha nem szabad abbahagyni. A következő két gyógymód szintén hasznosnak bizonyulhat.
Az akupresszúra
A legkönnyebben kitapintható akupresszúrás pontok a kulcs-csont alatt helyezkednek el. Két öklünket helyezzük a mellkasunkra úgy, hogy a hüvelykujjunk felfelé mutasson. Járassuk végig a két hüvelykujjunkat a vállunk felé, majd közvetlenül a kulcs-csont alatt tapintsuk ki a két, kissé érzékeny pontot. Mind a kettőt határozottan tartsuk nyomva két percig a hüvelykujjunk begyével. Közben lélegezzünk mélyen, egyenletesen.
A gyógynövények
A gyógynövényekkel való önkezelés nem ajánlott, noha egyes természetgyógyászok elértek bizonyos sikereket az asztma kezelésében. A kínai természetgyógyászok kombinálják a gyógynövényeket és az akupunktúrát. A kamillatea mindenesetre csillapító hatású lehet a roham elött.

Kezelés
Tünetek
Köhögés, zihálás, légszomj. A beteg nehéznek találja a légzést. Inkább a levegő kifújása okoz nehézséget, mint a belélegzés. A kitartó, száraz köhögés újra meg újra visszatér. Ez főleg lefekvéskor tapasztalható, ezért a beteg pihenni sem tud. A mellkasban általános nyomásérzés áll fenn.
Kezelés
Az asztmára nincs gyógymód. A kezelés megelőzésből és a tünetek enyhítéséből áll. Viszont léteznek hatékony gyógyszerek, amelyeket a beteg saját magának ad be, és amelyekkel a tüdőfunkciókat a lehető legoptimálisabb állapotba lehet hozni. Sokszor a gyógyszert belélegeztetik, így az aktív alkotóelem azonnal a légutakba jut.
A gyógyszerek gyulladásgátlók, csökkentik a hörgőnyálkahártya duzzanatát és a nyáktermelést, a roham idején pedig a kellemetlen tüneteket. Több olyan szer van forgalomban, amelynek az alapanyaga adrenalin. Ez a stresszhormon abban segít, hogy a légutak megnyíljanak. Ezek a gyógyszerek körülbelül négy órán át hatnak Az orvos által előírt gyógyszereket az asztmás beteg minden eshetőségre felkészülve tartsa magánál. Megnyugtató tudni, hogy az asztmát becslések szerint a gyerekeknek körülbelül nyolcvanöt százaléka huszonegy éves korára kinövi, bár idősebb korukban még újra előjöhet. Az évek múlásával a maradék tizenöt százaléknál is enyhülhet a rohamok súlyossága.
Az asztmát csak az orvos és a beteg szoros együttmŚködése képes legyőzni, ezért az asztmás beteg:
  • próbálja kideríteni, hogy milyen körülmények között lépnek fel a tünetek, s ezeket igyekezzék elkerülni (pl. allergia).
  • Hagyja abba a dohányzást!
  • Kerülje a dohányfüstös helyiségeket!
  • Óvakodjék az ingerlő szagoktól, konyhagőztől, vegyi anyagoktól.
  • Sportoljon, legelőnyösebb az úszás.
  • Hideg időben a szabadban takarja el a száját és az orrát sállal.

1. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.