Emésztőrendszeri megbetegedések

Táplálkozásunk igen összetett és bonyolult életfunkció. Feladata a szervezet minden sejtjének ellátása energiával és egyéb tápanyagokkal, amelyeket azok anyagcseréjük során használnak fel. Az emésztőrendszer megbetegedései gyakoriak, és az alapbetegségen túl általában további súlyos szövődményekhez is vezethetnek, a tápanyagok felszívódásának zavara vagy hiánya miatt. A fertőzéseken kívül életvitelünk - például nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód vagy az alkoholizmus - következménye is lehet ilyen megbetegedés. Jelenleg az emésztőrendszeri megbetegedések hazánkban az ötödik leggyakoribb haláloknak számítanak.

Alkoholos májkárosodás (zsírmáj, májgyulladás, májzsugor) tünetei és kezelése

Mi az alkoholos májkárosodás?

Az alkoholos májkárosodás nem egységes kórkép. Mindazon májbetegségeket értjük alatta, amelyek az alkohol túlzott mértékű fogyasztására vezethetők vissza. A betegség súlyossága az alkoholfogyasztás mértékétől és az iszákos életmód években mérhető tartamától függ, jóllehet a jelentős mennyiségű alkoholt elfogyasztóknak csak kisebb hányadában alakul ki jelentős károsodás.

Tünetek

A alkoholos májkárosodás előfordulása

Bár Magyarországon a nyilvántartott alkoholisták a teljes népesség 10 százalékát teszik ki, az alkoholfüggőség és iszákosság valódi gyakorisága ennek többszöröse, jogosan feltételezhető, hogy az alkoholos májkárosodás valódi gyakorisága milliós nagyságrendű. Mivel az alkoholfogyasztás az esetek többségében "magánügy", vagy legalábbis a "családon belül marad", a májkárosodás enyhe, tünetszegény formáit általában nem ismerik fel, és inkább boncoláskor, mint "melléklelet" derül ki, a májkárosodás gyakorisága ezért nehezen becsülhető fel. Annyi nagyjából bizonyos, hogy Magyarországon, évente kb. 12000 haláleset okozója a májzsugorodás.

Az alkoholos májkárosodás okai

10 gramm alkoholt tartalmaz 30 ml 40 százalékos whisky, 100 ml 12 százalékos bor, vagy 250 ml 5 százalékos sör. Nőknél évek alatt, rendszeres fogyasztás mellett már napi 20 gramm, férfiaknál napi 60 gramm alkohol májkárosodást okoz. 150-200 gramm alkohol naponta történő fogyasztása, egyébként egészséges egyéneknél is zsírmáj kialakulásához vezethet.
Alkoholos májgyulladáshoz átlagosan napi 80 gramm alkohol 10 évig tartó fogyasztása vezet. Az alkoholos májzsugorodás átlagos határértéke napi 160 gramm alkohol fogyasztása 8-10 éven keresztül. A kalóriaszegény táplálkozás a gyomor-bél-rendszer és a hasnyálmirigy idült gyulladása révén fokozódó felszívódási zavar sietteti a májkárosodás kialakulását.
Alkoholos májkárosodáshoz vezet a tartós és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás
Alkoholos májkárosodáshoz vezet a tartós és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás
Az alkohollal szembeni érzékenység egyénileg igen változó. Az idült alkoholistáknak csak 10-15 százalékánál alakul ki májzsugorodás. A nők érzékenysége fokozott, melyet tovább súlyosbít kisebb testtömegük. Az alkoholos májkárosodás családi halmozódása is gyakori. Mindez az alkoholista életforma példaként való továbbadásán túl genetikai tényezők hatására is utal.

Az alkoholos májkárosodás tünetei

Az alkoholos májkárosodás még a cirrózis kezdeti szakaszában is tünetszegény. Az alkoholos májkárosodásnak három karakteres formáját különíthetjük el, de számos esetben mutatható ki átfedés, a betegségek egyidejű fennállása.
A máj zsíros elfajulása (alkoholos zsírmáj, szteatózis) a májkárosodás kezdeti szakaszára jellemző. A máj megnagyobbodik, mirigyállományára rámetszve sárga a sejteken belül felhalmozódó zsíroktól. A zsír egyrészt a táplálékból, másrészt a szervezet zsírpárnáiból felszabaduló zsírsavakból, továbbá a májban szintetizálódó zsírokból származik. A zsír cseppek formájában akár az egész sejtet elfoglalhatja. A mirigyállomány azonban regenerációra képes, ilyenkor a zsírt az anyagcsere-folyamatok elbontják és eltűnik a sejtekből.
Az elpusztult sejtek helyén is képződhetnek újak. A máj mirigyállománya mindaddig képes regenerálódni, amíg a szövetek regenerációs rosthálózatának sejtjei ("argirofil rostok") épek maradnak. Mivel ezek alkohol hatására csak későn sérülnek, az alkoholos májzsugorodás prognózisa jobb, mint pl. a súlyos szövetelhalásokat okozó vírusos májgyulladások esetében. A regeneráció alapfeltétele természetesen az alkoholfogyasztás teljes abbahagyása.
Alkoholos májgyulladás esetében a sejteken belül jelen vannak a zsírcseppek, de emellett kifejezett gyulladásos sejtes beszűrődés, gócokban elhalás és a cirrózis első jelei is mutatkozhatnak. A betegség kezdetben nem különbözik a heveny májgyulladástól, a laboratóriumi vizsgálat azonban tisztázza a betegség eredetét. A betegség során vérzékenység alakulhat ki a máj véralvadási faktorokat termelő funkciójának kiesése miatt. Ha ez K-vitamin injekcióval nem rendezhető, a betegség végzetes lehet. Kezelésében a szteroid gyulladásgátlók játsszák a főszerepet.
Alkoholos májzsugorodás májgyulladás nélkül is kialakulhat. A betegség részleteivel a Májzsugorodás címszó alatt foglalkozunk. Az alkoholfogyasztás teljes abbahagyása esetén a májban a kötőszövetes elfajulás lelassul, meg is állhat, a megmaradt májszövet-részekből regenerációs folyamatok indulnak ki.

Az alkoholos májkárosodás diagnózisa

A tapintható máj, laboratóriumi és ultrahang-vizsgálat, célzott biopszia (szövettani mintavétel), és az ezt követő szövettani vizsgálat általában elegendő a diagnózis felállításához. Komolyabb eszközökre (izotópos vizsgálat, számítógépes rétegvizsgálat, mágnesrezonancia vizsgálat) a betegség súlyosságának megítélésében, a gyakorta társuló májrák kizárásban lehetnek hasznosak.

Az alkoholos májkárosodás kezelése

Az alkoholfogyasztás abbahagyásával a nem fibrotikus májkárosodás rendszerint meggyógyul, az alkoholos májgyulladásban és májzsugorodásban szenvedők életkilátásai jelentősen javulnak. Testi függőség esetén az alkoholmegvonás nem egyszerű orvosi feladat, sok esetben kórházi ápolást, pszichés támogatást igényel. Fontos a mennyiségileg és minőségileg is igényes táplálkozás, a vitaminok és a nyomelemek pótlása.

Az alkoholos májkárosodás megelőzése

Az alkoholos májkárosodás természetesen a túlzott és étkezéstől független alkoholfogyasztás kerülésével előzhető meg. A napi 1 dl - étkezés mellé fogyasztott, jó minőségű - bornak fontos és kedvező élettani hatásai vannak az emésztésben és a zsíranyagcsere szabályozásában. A valódi probléma az étkezéstől független, majd a kényszeressé váló alkoholfogyasztással kezdődik.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.