Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

A kéz gennyesedései (panaritiumok) tünetei és kezelése

Mik a panaritiumok?

Panaritiumok alatt a kéz ujjainak és magának a kéznek a gyulladásos folyamatait értjük. Ez a kifejezés tulajdonképpen a kéz és az ujjak gennyesedését, tályogját jelenti.

Tünetek

A panaritiumok előfordulása

Elég gyakran alakulnak ki panaritiumok, itthon a nagyobb kórházak sebészeti ellátó centrumait naponta keresik fel betegek ilyen panaszokkal. Azok lesznek gyakrabban érintettek, akiknek gyenge az immunrendszere, így szervezete nem tud megfelelően védekezni a kéz sérülésein keresztül bejutó kórokozók ellen. Cukorbetegeknél is gyakrabban alakul ki panaritium, és azoknál is, akik nem figyelnek kellőképpen a higiéniára.

A panaritiumok okai

Az esetek 99 százalékában kívülről bejutott kórokozó miatt alakulnak ki panaritiumok. Azért, mert valaki megszúrja, megvágja a kezét, vagy valamilyen sérülés keletkezik rajta. A sérülés nem kell jelentős legyen, elég lehet egy tűszúrás, horgászat közben egy halszálka okozta szúrás, de akár egy csirkecsont is okozhat ilyen sérülést. Előfordulhat, hogy a problémát okozó fertőzés műtétet követően jön létre. Az, hogy a sérülésbe bejutó kórokozó okoz-e panaritiumot, attól függ, milyen állapotban van az érintett immunrendszere, illetve hogy a szervezetbe bejutó kórokozó milyen erős.

A kéz gennyedéseinek (panaritikumok) tünetei

A panaritiumok kialakulását mindig megelőzi valamilyen sérülés, azt követően pedig a sérült részen gyulladásos tünetek jelentkeznek. (Ritkán, de előfordul, hogy a páciens nem emlékszik a sérülésre.)
A gyulladás tünete az, hogy a kéz duzzad, az ujj megdagad, virsliszerű és piros lesz, fájni és lüktetni kezd, meleggé válik. A tünetek éjszaka annyira erősek, hogy a páciens aludni sem tud tőlük. Az érintetteknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk, amint a sebfájdalom a megszokottól eltér, helye bepirosodik, éjszaka lüktetni kezd.

A panaritiumok diagnózisa

A diagnózis alapja a klinikai vizsgálat, lévén a kézsebészek már szemrevételezés alapján meg tudják állapítani, ha panaritiummal van dolguk. A kézgennyesedésnek különböző mélységig terjedő formái vannak. Vannak bőr alatti panaritiumok, ízületre, csontra és ínhüvelyre terjedők. A csontra terjedőt röntgennel lehet csak kimutatni, a többit klinikai vizsgálattal.

A panaritiumok kórlefolyása

Ha a panaritiumot nem kezelik, akkor annyira fájdalmas lesz, hogy a beteg egyáltalán nem tud aludni, 39-40 fokos láza lesz, nagyon duzzadttá válik a keze, használni sem tudja. A kéztől elindulhat az a "piros csík" is, ami tulajdonképpen a nyirokerek gyulladása. A nyirokcsomók megdagadhatnak a hónaljban, és bár ritkán, de kialakulhat általános gennyes, szeptikus állapot is, egyfajta vérmérgezés. Az erős gyulladás hatására az ujjak ereiben a vér meg is alvadhat, emiatt pedig részben vagy teljesen elhalhatnak az ujjak.

A panaritiumok kezelése

A kezelés minden esetben sebészi. Ez alól egyetlen kivétel az lehet, ha a beteg akkor jut el orvoshoz, amikor a panaritium még nagyon kezdeti fázisban van. Ekkor meg lehet próbálkozni úgynevezett abortív (visszafejlesztő) kezeléssel. Ez azt jelenti, hogy a kezet és az ujjakat nyugalomba helyezik, hűtik és jegelik annak érdekében, hogy ez csökkentse a gyulladást. A páciens antibiotikumot is kap, de nem kenőcsöt, hanem vagy szájon át szedett gyógyszert, vagy vénába, izomba adott injekciót. Ez a kezelés akár elegendő is lehet, de komoly gond vele az, hogy sokszor csak átmeneti javulást eredményez, becsapja az orvost és a beteget is. Ez azért van így, mert az antibiotikum hatására sokszor csak úgy tűnik, hogy a panaritium gyógyulni kezd, viszont valójában csak a felületes tünetek enyhülnek, rejtett folyamatok viszont ettől függetlenül elindulnak. A mélybe, a csontba vagy az ízületbe a gyulladás tovaterjed, úgynevezett csontgennyesedést okoz. Ez gyakran vezet a kéz ujjainak amputációjához is. Emiatt nem szerencsés, ha ezt a problémát háziorvos és nem sebész vagy kézsebész kezeli.
Ha a panaritium már nem kezdeti fázisban van, mindenképp sebészi feltárásra van szükség. Ilyenkor fel kell vágni a kezet és az ujjakat, amit csak sebész, ideális esetben készsebész végezhet (sajnos sok olyan kisebb kórház van, ahol nincsen kézsebész). Utóbbi azért fontos, mert ennél a beavatkozásnál az anatómiai ismeretek elengedhetetlenek, csak így kerülhető el, hogy az ereket, idegeket, inakat elvágják. A kézsebésznek ki kell takarítania a gennyet az ujjakból, abból mintát kell vennie és tenyésztésre kell küldenie. Ennek eredménye három-négy nap alatt elkészül, és segít annak meghatározásában, hogy a problémát milyen baktérium okozta, a betegnek milyen antibiotikumra van szüksége. Innentől kezdve a páciens célzottan kaphat gyógyszert. Antibiotikumra persze az első pillanattól kezdve szükség van, de a tenyésztési eredmény elkészültéig csak általános, széles spektrumú készítmény adható.
Mivel gennyes folyamatról van szó, a felvágott sebeket a sebészek nem varrják össze, nyitva kezelik. Emiatt a betegeknek gyakran, naponta-kétnaponta kötözésre kell járnia a kórházba. A teljes gyógyuláshoz két-három hétre is szükség lehet.

A panaritiumok gyógyulási esélyei

Az, hogy a gyógyulás mennyire tökéletes, minden esetben attól függ, mennyire volt előrehaladott a gennyesedés, illetve milyen állapotban van az érintett immunrendszere. Ha a kezelést idejében megkezdik, teljes gyógyulás várható , ha viszont nem, mozgásbeszűkülés és érzéskiesés maradhat vissza, attól függően, milyen struktúrát - inakat, ízületeket, csontokat, ér és ideg képleteket - érintett a gennyesedés.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szabó Zsolt kézsebész főorvosnak, a Kézsebészeti Centum intézetvezető főorvosának, aMagyar Kézsebész Társaság elnökének. A főorvos egyben az Európai Kézsebész Társaság vezetője, az európai kézsebészeti szakvizsga bizottság volt elnöke, a Kézsebészeti Világtársaság megválasztott elnöke.

A panaritiumok megelőzése

Gennyesedés egészen kis sérülések miatt is kialakulhat, ezért nagyon fontos, hogy az ilyesmit az érintettek fertőtlenítsék, ügyeljenek a higiéniás szabályok betartására. Ha a sérülést követően gyanús tünetek jelentkeznek, az érintett terület lüktetni kezd, azonnal orvoshoz kell fordulni. A sérült kezet nem szabad otthon házi praktikákkal kezelgetni, hanem szakrendelőbe kell menni. Itt a sebet kitisztítják, megnézik, nem jött-e létre kezdődő panaritium.

A panaritiumok szövődményei

A legsúlyosabb szövődmény az általános vérmérgezés. Ez akkor jön létre, ha a kórokozó és annak mérgező anyagai bekerülnek a vérkeringésbe. A szepszis érintheti a vesét és a szív belhártyáját is, okozhat vese- vagy szívbelhártya-gyulladást. Megtámadhatja az ízületeket is, emiatt ízületi gyulladások alakulhatnak ki. Helyi következmény lehet az ujj elvesztése és csonkolódása, a mozgás beszűkülése.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +37 °C
Minimum: +21 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Az eleinte déli, délkeleti, majd az északi, északnyugati irányba forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk; az abszolút melegrekord is megdőlhet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.