Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Gázgangréna tünetei és kezelése

Mi a gázgangréna?

Gázgangréna alatt szűkebb értelemben a Clostridium perfringens nevű anaerob baktérium által okozott fertőzést, tágabb értelemben azonban a kiterjedt szövetelhalással, szövetek közti gázképződéssel járó fertőzést értjük.

Tünetek

A gázgangréna előfordulása és okai

Nem túl gyakori fertőzésről van szó, viszont ha megjelenik, akkor gyors lefolyása miatt nagy odafigyelést, sürgős beavatkozást igényel. Kiváltó kórokozója típusosan a Clostridium perfringens nevű tokos, anaerob baktérium, amely legtöbbször sárral, földdel szennyezett seben keresztül jut be a szervezetbe. A fertőzés veszélye különösen akkor áll fent, ha nagyobb, roncsolt sebekről van szó. A háborúk idején ez a betegség különösen rettegett volt, a harctéren fekvő sebesülteket rendszeresen tizedelte ez a fertőzés.
Mivel a Clostridium család több tagja a bélflóra része lehet, arra is van esély, hogy valaki nem jó higiéniás körülmények között spórákkal fertőzött kezével "oltsa be" a sebét. Az általános immunrendszeri gyengeséget okozó krónikus betegségekben, immunhiányos betegségben és cukorbetegségben szenvedők mindenképp veszélyeztetettebbek, de a fertőzés bárkit érinthet, kortól függetlenül.

A gázgangréna diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a beteg megtekintése és fizikális vizsgálata. A jellegzetes bűz (odor), a szürkés küllem, a tapintással érezhető sercegés és a jellegzetes kórelőzmény (a seb földdel való érintkezése) nem teszi túl nehézzé a diagnózist. Szükség lehet a kórokozó kitenyésztésére is, de mivel ez hosszú napokat igényel, az adekvát terápia eddig nem késlekedhet.
Emiatt jellemzően a feltárt sebváladékból készítenek kenetet, azt vizsgálják mikroszkóppal: ebből a spórák jellegzetes elrendeződése miatt a mikrobiológus meg tudja állapítani, hogy a kérdéses kórokozóról van-e szó.

A gázgangréna tünetei és kórlefolyása

A kezdeti tünetek szegényesek, ami árulkodó lehet, az a szövetelhalás és a sercegő üszkök megjelenése. (A gangréna szó tulajdonképpen üszköt jelent, alatta az elliluló, elfeketedő, jellegzetes dögbűzt árasztó szöveteket értjük.) A gyorsan szaporodó baktériumok toxinokat termelnek, magát a roncsolást és a szövetemésztést azok végzik. A gyulladás klasszikus tünetei sokszor hiányoznak, mert a gyors terjedés miatt bőrpír kialakulására sokszor nincs idő.
Jellemzően a fertőzés után 6-8 órával már komoly máj- és vesefunkciós eltérések is jelentkeznek, elkezd emésztődni az izomzat, az izomfehérjék bekerülnek a vérbe. Ez a veseelégtelenséget tovább rontja. A betegek adekvát beavatkozás nélkül az esetek nagy százalékában 24-48 órán belül meghalnak. Természetesen a betegség lefolyása a bekerült baktériumok csíraszámától, a szervezet védekezőképességétől, és az alkalmazott kezeléstől egyaránt függ.

A gázgangréna kezelése

A gázgangréna kezelésének első lépése sebészi, ami a fertőzött, beteg terület radikális feltárását, kimetszését jelenti, és sokszor végtag amputációt is szükségessé tehet.
A sebészi kezelést intenzív osztályos ellátás követi, a beteg széles spektrumú antibiotikumot kap. Mivel a kísérő vérmérgezés jelentős fokú, sokszervi elégtelenség alakulhat ki, mely tartós lélegeztetést, vese és májpótló kezelést tehet szükségessé. Ezt követően, ha a fertőzést leküzdötte a beteg szervezete, már lehet az elvesztett szövegetek visszaépítésével, helyreállításával foglalkozni.
Mivel a betegség jellemzően nagy defektusokkal gyógyul, plasztikai sebészeti, gyakran többlépcsős beavatkozásra van szükség.
Gázgangréna esetén a beteg széles spektrumú antibiotikumot kap
Gázgangréna esetén a beteg széles spektrumú antibiotikumot kap

A gázgangréna gyógyulási esélyei

Nem jók a gyógyulási esélyek, a betegek jelentős része nem éli túl a fertőzést.

A gázgangréna megelőzése

Mivel a fertőzést jellemzően az okozza, hogy a sárral, földdel fertőzött sebeket nem fertőtlenítik, nem tisztítják ki, nagyon fontos, hogy erre az emberek figyeljenek. Bár jellemzően nagyobb, roncsolt sebeken keresztül jut be a baktérium a szervezetbe, a fertőződés egy kisebb, szúrt seben, vágáson keresztül is létrejöhet. Emiatt ezeket a sebeket is fontos kimosni, fertőtleníteni, nyitva tartani. Utóbbinak azért van nagy jelentősége, mert az anaerob baktérium csak oxigéntől elzárva tud szaporodni.
Szükség van arra is, hogy egy seb környékén bármely gyanús tünet észlelésekor - például sebkörnyéki sercegéskor - időben orvoshoz, sebészhez, baleseti sebészhez forduljanak. Ez nem csak friss sérüléseknél fontos, hanem például akkor is, ha az otthon kezelt cukorbetegnél jelentkezik ilyesmi. Náluk kicsi az esélye annak, hogy fertőzött földdel érintkezzenek, viszont az megeshet, hogy a kezükön jelen vannak spórák, vagy egyéb baktériumok, és a cukorbeteg láb nem megfelelő kezelése során pedig "beolthatják" a sebet. Ilyenkor a betegség lefolyása természetesen lassabb.

A gázgangréna szövődményei

Szövődmény az amputáció, a máj- és veseelégtelenség, a szepszis és a halál lehet.

A betegség lefolyása nagyon hasonló a húsevő baktérium okozta fertőzéséhez, azzal a különbséggel, hogy míg utóbbi kórokozóra nem gondolnak egyből, addig a gázgangréna gyanúja hamarabb felmerül. Ennek oka az, hogy esetében szinte mindig egy földdel szennyezett sérülés a kiindulási pont, a kórokozó felismerését pedig kenet is segíti, azonosításához nem kell megvárni a tenyésztést.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Mersich Tamás sebész főorvosnak

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.