Szemészeti vizsgálatok

Szürkehályog-műtét

Mi ez a beavatkozás?

A szürkehályog-műtét a szürke hályog műtéti kezelését jelenti, ami alatt a gyakorlatban az elszürkült szemlencse cseréjét kell érteni. Az erre szolgáló mikrosebészeti műtét speciális technikát, műszerezettséget és tapasztalatot igényel.

Mikor van szükség rá?

Szürkehályog-műtétre szürke hályog esetén van szükség, amelynek operációját máskor végzik felnőtteknél és gyerekeknél. Maga a betegség minden esetben a szemlencse elszürkülését jelenti, ami egyrészt megakadályozza a fény szembe jutását, másrészt a megfelelő helyre fókuszálást. Különböző stádiumai vannak: idősebb korban azzal kezdődik, hogy a szemlencse vastagszik és nő a törőereje. Ilyenkor a fénytörés a rövidlátás irányába tolódik el, ami miatt az érintettek jobban tudnak olvasni, távoli látásuk viszont romlik. A betegség előrehaladtával a szemlencse színe sötétedik, ami miatt a betegek már sem közelre, sem távolra nem látnak élesen. Az operációt ebben a stádiumban lehet elvégezni.
Fokozatok persze vannak, a beavatkozás időpontja pedig változott az elmúlt évtizedekben: 20 éve csak akkor műtöttek, amikor a szemlencse már teljesen elszürkült, a beteg pedig már egyáltalán nem boldogult az olvasótáblával, csak fényérzése volt. Ma már sokkal hamarabb operálnak: abban a stádiumban, amikor a látás 50-60 százalékos. Az előrelépést a műtéti technika megváltozása – a lézersebészet fejlődése – tette lehetővé, aminek köszönhetően már sokkal kisebb seben veszik ki a szemlencsét.
A gyerekek veleszületett szürke hályogát pár hónapos korban meg kell operálni. Ha ezt nem teszik, akkor nem jut be elegendő fény a szembe, a kicsik pedig tompalátóvá válnak. Ilyenkor a későbbi műtét után sem tudják rendesen végigolvasni a látótáblát, függetlenül attól, hogy szemüknek az operációt követően anatómiailag már semmi baja. Azért van így, mert ilyen esetben az agy nyakszirti lebenyében lévő látóközpontja pici korban nem tanul meg látni, ezért a szem nem tud megfelelően működni.

Mit kezelnek vele?

A szürkehályog-műtéttel a szürke hályog időskori és veleszületett formáját is kezelhetik. Kezelhető vele olyan szürke hályog is, amely dohányzás és szteroidszedés miatt vagy üvegfúvóknál munkahelyi ártalomként alakult ki. Megfelel akkor is, ha a probléma sérülések miatt jött létre, például, mert a szemet ütés vagy áramütés érte. Akkor is alkalmazható a módszer, ha a szürke hályog hátterében vitaminhiány (főképp a D-vitamin és a szelén hiánya) vagy vitamintúladagolás áll.
A szürkehályog-műtét során alkalmazott lencsecsere elvégezhető tiszta lencsénél is olyan esetekben, amikor nagy a fénytörési hiba. Ez a gyakorlatban 10-12 dioptria feletti rövidlátást vagy 5-6 dioptria feletti távollátást jelent. Ilyenkor a beavatkozásnak csak refraktív célja van, vagyis csak a fénytörést javítják vele. Metódusa viszont ugyanaz, mint a szürkehályog-műtété.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A szürkehályog-műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, amelynek két formája van. Az egyik a cseppes, a másik az injekciós érzéstelenítés. Utóbbinál a szem köré adnak injekciót. A betegek többsége a cseppérzéstelenítést szereti, viszont hátránya lehet, hogy az érintett az erős fényt ugyanúgy látja, és tudja mozgatni a szemét is. Emiatt ha a beteg nem megfelelően kooperál, a műtét nehezebb. Ha az érintett jó együttműködő, akkor ez az érzéstelenítési mód is megfelelő. Fontos tudni azt is, hogy a cseppes érzéstelenítés nem kapcsolja ki a mélynyomást érzékelő receptorokat, így minimális fájdalmat érezhet a beteg. Az injekciós érzéstelenítés a mélyebb receptorokat is kikapcsolja, így az érintett nem tudja mozgatni a szemét, és a műtétből sem érez semmit. Ha a beteg még gyerek vagy értelmileg sérült, akkor a beavatkozás altatásban történik.
A szürkehályog-műtétet operációs mikroszkóppal végzik. A beavatkozás során egy nagyjából 2,5 milliméteres sebet vágnak a szaruhártya szélén, a szemet pedig – injekciós kanül segítségével – olyan kocsonyaszerű anyaggal töltik fel, amely stabilizálja az elülső csarnokát. Ezt követően az elülső tokon készítenek egy nyílást, majd azon keresztül – ultrahangos darabolás segítségével – pici részekre aprítják a szemlencsét. Ha ez megvan, egy szívó-öblítő vég segítségével eltávolítják a szemből. Utána a szemet ismét kocsonyaszerű anyaggal töltik fel, majd a tokzsákba beültetik az összehajtható műlencsét. Ennek becsúsztatása szintén a 2,5 milliméteres műtéti nyíláson keresztül történik.
Ha a szürke hályog már nagyon előrehaladott, a szemlencse nagyon megkeményedik, kőkeménnyé válik. Ilyenkor fekete magja is lehet. Ilyen esetekben technikailag nem feltétlenül kivitelezhető a kis sebbel járó műtét, hanem szükség lehet rá, hogy visszanyúljanak a régebbi, nagyobb sebbel járó operációhoz.
Az eltávolított lencse helyére kerülő műlencse dioptriája olyan, hogy pótolja az eltávolított szemlencse plusz 20 törőerős dioptriáját. Ezt műlencse formájában 20-23 dioptriás törőerővel lehet pótolni. A legmodernebb műlencsék már nemcsak a fénytörési hibákat tudják kompenzálni, hanem a szaruhártya-egyenetlenségeket (asztigmiát) is. Létezik olyan multifokális műlencse is, amely a közeli és a távoli látásélességet is javítja. Emiatt egy 70 éves szürke hályogos beteg ma már visszakaphatja azt a látást, amellyel 20-25 éves korában rendelkezett.

Mennyi időt vesz igénybe?

A szürkehályog-műtét kész lehet 15 perc alatt, de fél-háromnegyed órára is szükség lehet hozzá. A pontos időtartam az orvos gyakorlottságától, a hályog típusától (amely függ a lencse keménységétől), az esetleges egyéb szemészeti betegségektől, illetve a beteg kooperációjától is függ. Nagy Zoltán professzor 2018 végéig például mintegy 15 ezer szürkehályog-műtétet végzett, de ő is kiemeli, hogy nincs két egyforma eset. Maga a beavatkozás általában egynapos sebészeti ellátás keretében történik, a beteg a műtét után pár órával haza is mehet.

Hogyan kell készülni rá?

A műtét előtt a beteg általános kivizsgáláson esik át. Készül laborvizsgálat és EKG, ha pedig a beteg véralvadásgátlót szed, akkor annak adagját a műtét alatti vérzésveszély miatt csökkenteni kell. Ha magas a vérnyomása és a vércukorszintje, akkor azokat az operáció előtt rendezni kell.

Mire kell figyelni utána?

A műtét után 10-14 napig szemcseppet kell használni. Emellett pár napig nem tanácsos az operált oldalra feküdni, nehogy véletlenül megnyomjuk a szemen lévő kis sebet. A betegek hamar jól látnak, de szemükre egy ideig még figyelniük kell, mert a baktériumok kisebbek a sebnél, így ha a szemet megnyomják, vagy folyadék kerül bele, akkor befertőződhet. Emiatt a műtét utáni héten nem szabad hajat mosni, és figyelni kell arra, hogy víz legalább egy hétig, szappan és sampon pedig inkább 2-3 hétig ne érje a szemet. Az uszodát, szaunát, izzadással járó sportokat szintén célszerű kerülni pár hétig. Ha a műtét nyáron történik, ajánlott pár hétig napszemüveget viselni. Ennek oka, hogy a szürke hályogos lencse eltávolítása után sokkal több fény jut be a szembe, így a szem az első időkben fényérzékenyebb lehet. A betegeket a műtét után egy héttel, egy hónappal és fél évvel később vissza szokták hívni kontrollra.

Jár vele fájdalom?

A műtét az érzéstelenítés miatt nem jár fájdalommal, de ha nem injekciósan, hanem szemcseppel végzik, akkor a mélynyomást érzékelő receptorokat nem kapcsolják ki. Emiatt a beteg éles vagy szúró fájdalmat ugyan nem érez, de azt igen, hogy „valami történik” a szeme körül.

Milyen szakorvos végzi?

Szürkehályog-műtétet szemész szakorvos végezhet. Ez a szakvizsga az általános orvosi diplomára épül, plusz 5 éves képzést jelent. A szürkehályog-műtétet a szakorvosjelöltek nagyjából a 3. évben kezdik tanulni, felügyelet nélkül viszont csak a szakvizsga letétele után operálhatnak. A gyakorlat megszerzése még ezt követően is időt igényel: a technikát kórházakban, klinikákon, egyetemi oktatóhelyeken tudják mélyebben elsajátítani a szakorvosok.

Kinél nem végezhető?

Ma a lencseműtétnek nincs kizáró oka.

Milyen szövődményei lehetnek?

Szövődmények fertőzésből adódhatnak, a műtét után emiatt kell jobban figyelni a szemre, annak védelmére. A műtét alatt jellemzően csak akkor jelentkezhet vérzés, ha valakinek nincs rendezve a vérnyomása, vércukra. Ha ilyenkor egy nagyobb ér megreped, akkor ez megemelheti a látóhártyát, ami a nyomásnövekedés miatt lehetetlenné teszi a műtét befejezését. Ez a szövődmény nagyon ritka, megelőzését pedig segíti az alapbetegségek terápiájának beállítása. Az éleslátás helyén kialakulhat még ödéma, amely non-szteroid gyulladáscsökkentőkkel jól kezelhető.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanárnak, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán működő Szemészeti Klinika igazgatójának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

A ködfoltok feloszlását követően napos idő várható kevés fátyolfelhővel. Csapadék nem lesz. A keleties szél időnként megélénkülhet. A hőmérséklet csúcsértéke 23 és 29 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a nap folyamán kettős fronthatás érvényesül, ez pedig sokak szervezetét megviselheti.