Szemészeti vizsgálatok

Fluoreszcein angiográfia

Célja

Az ideghártya vérkeringésének vizsgálata.

Leírás

A beteg pupilláit a vizsgálat előtt szemcseppel a lehető legnagyobbra megtágítják. Mintegy félórányi várakozás után a szemfenékről speciális szemfenék vizsgáló-kamerával fényképet készítenek. Ezt követően a könyökhajlati vénába 5 ml fluoreszcein oldatot adnak be, ami a beadás után 10-13 másodperc múlva megjelenik a szemfenéki erekben. Ekkor 1-2 másodpercenként ismét sorozatfelvételeket készítenek. Szükség lehet arra, hogy mintegy 20 perces várakozás után vagy egy későbbi időpontban újabb felvételeket készítsenek.

Előkészítés

Különösebb előkészítést nem igényel. A vizsgálat pupillatágítást tesz szükségessé. A szemészeti vizsgálatok előtt tanácsos a kontaktlencséket és a sminket eltávolítani. A vizsgálatok egy része sminkelt szemen, illetve kontaktlencse használata mellett is elvégezhető ugyan, de nem lehet előre tudni, hogy pontosan melyik (milyen) beavatkozás elvégzése válik még szükségessé. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a páciens kifejezetten a kontaktlencse ellenőrzése miatt keresi fel a szemorvost, azonban ilyenkor is legyen felkészülve arra, hogy a kontaktlencséjét átmenetileg ki kell vennie. A vénásan beadott anyag ritkán hányingert, émelygést okozhat, ezért a vizsgálat tervezett ideje előtt 2-3 órával már nem tanácsos enni, inni.

Figyelem!

A pupilla fényreakciója és a szem közeli-távoli alkalmazkodása egymással kapcsolt reflexek, ezért a pupillaműködés kiiktatásának idején a páciens homályosan fog látni. Ez a cseppentés után 2-3 órával megszűnik. A tágított pupilla mellett fellépő fokozott fényérzékenység is elmúlik a szemcsepp hatásának elmúltával. Ha a betegnek zöldhályogja van (glaukóma), akkor a pupillatágítás előtt erre feltétlenül fel kell hívnia a szemorvos figyelmét! Az orvosnak tudnia kell, ha a vizsgált személynek gyógyszerérzékenysége van, valamint azt is, hogy milyen gyógyszereket szed. A pupillatágítás következtében kialakuló homályos látás és fényérzékenység miatt ilyenkor nem tanácsos vezetni, sőt ha a beteg mozgása bizonytalan, szédülésre hajlamos vagy idősebb, akkor helyes, ha a vizsgálat után valaki hazakíséri. Kevésbé bántja a szemet a fény, ha a vizsgálat után napszemüveget visel. Bizonyos gyógyszerek, például pupillaszűkítő szemcseppek használata kerülendő, az ezekkel kapcsolatos kérdéseket meg kell beszélni a szemorvossal.

Jó, ha tudja

1961-ben vezették be a szemfenéki megbetegedések diagnosztikájában. A pupillatágítás tulajdonképpen a szem fényre bekövetkező spontán reakciójának átmeneti időre történő bénítása, felfüggesztése. Ezáltal megnő a szembe bejutó fény mennyisége és az átlátható terület nagysága. Az e célra kifejlesztett szemcsepp adása után 15-25 perc alatt fejlődik ki a kívánt hatás. A fényképezéshez speciális készülékre, ún. szemfenék-vizsgáló (fundus)-kamerára van szükség. Az exponálással egybehangolt, rövid idejű és nagy intenzitású villanófényt használnak, hogy megelőzzék a szem reflexes mozgását. A precíz kivitelezéshez elengedhetetlen a pupilla erőteljes tágítása.

Veszélye

Veszélytelen vizsgálat. A festékre adott allergiás reakció ritka, de előfordulhat.

Fájdalom

Nem fájdalmas vizsgálat. A vénás injekció beadása egyéb tűszúrásokhoz hasonló fájdalommal jár. A tűszúrás helyén bőrbevérzés alakulhat ki. A vénásan beadott anyag ritkán hányingert, émelygést okozhat. Előfordulhat szájszárazság, vagy éppen fokozott nyálelválasztás, de fémes ízérzés is.

Lelet

Az ideghártya hajszálerei normálisan nem engedik át a festéket, szivárgás csak kóros körülmények között fordul elő.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.