Szemészeti vizsgálatok

Szemfenékvizsgálat

Rövid leírás

A szemfenék vizsgálata minden szemorvosi vizsgálatnak része, a szemész ugyanúgy megtekinti ezt a területet, ahogyan a szem elülső részét is. Maga a szemfenék a szem belsejének hátsó része, hátsó kétharmada. Ez a rész a szemlencse mögött van, ide érkeznek a pupillán át bejutó fénysugarak. Itt helyezkedik el a retina (látóhártya), amelynek központi része a sárgafolt (makula lutea, az éleslátásért és a színlátásért felelős központi terület). A látóhártya idegrostjai a látóidegfőnél (papilla) összegyűlve látóideggé egyesülnek. A szemfenékvizsgálat előbbiekből adódóan a látóidegfőről, az erekről, illetve a látóhártyán az éleslátás és a perifériás látás területéről ad információt.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség?

A szemfenékvizsgálat alapvetően része minden szemészeti vizsgálatnak, de a beteg panaszaitól függően eltérő részletességgel lehet rá szükség.

Mit diagnosztizálnak vele?

Több problémát is föl lehet ismerni a szemfenék vizsgálatával. Ilyenek lehetnek a látóidegfő szerzett (például zöld hályog) és veleszületett betegségei. A szemfenéki erek kóros eltérései nem csak a szem állapota miatt fontosak, utalhatnak más erek betegségeire is (például magas vérnyomás okozta változásokra, érelmeszesedésre).
Az éleslátás területét nézve az orvosok észrevehetik azokat a degenerációkat ("szemfenéki meszesedéseket") és disztrófiákat, amelyek akadályozzák az éleslátást. Ez azért fontos, mert ha ott valamilyen probléma van, akkor hiába tiszta a fény útja egészen a szemfenékig, a képi földolgozás mégsem lesz megfelelő, a kép nem lesz éles. Ez például az időskori makuladegeneráció egyik alapproblémája.
A retina perifériáján is lehetnek kóros eltérések (ilyenek például a látóhártya-szakadások és -leválások, öröklődő eltérések), a szemfenékvizsgálat ezekre is fölhívhatja a figyelmet.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

Bár bizonyos információk szűk pupilla mellett is nyerhetők, a szemfenékvizsgálatot ideális esetben pupillatágítás után végzik. Erre azért van szükség, mert az orvosnak át kell néznie a pupillán, hogy láthassa a mögötte lévő területet. A tágítással tulajdonképpen az a kulcslyuk tehető nagyobbá, amelyen át az orvos betekint, így nagyobb részletességgel, és nagyobb területet tud vizsgálni.
A pupillát pupillatágító szemcseppel tágítják, kivéve azokat az eseteket, amikor ez ellenjavallott. Ilyen helyzet az, ha valakinek sekély a szemcsarnoka, ha ugyanis ilyenkor tágítják a pupillát, a szemnyomás túlzottan megugrik, zöld hályogos roham alakulhat ki. Emiatt előzetesen mindig megnézik a beteg szemét, és szükség esetén a beteg vagy szemnyomás-csökkentő gyógyszert kap, vagy lézeres kezelést végeznek a szivárványhártyán. Utóbbi hosszabb távon megelőzi a glaukómás rohamot.
Ha a pupillát kitágították, megkérik a beteget, hogy állát és homlokát támassza a réslámpa (tulajdonképpen egy vizsgáló mikroszkóp) fejtartójához. Az orvos ezen a vizsgálóeszközön és egy előtétlencsén keresztül nézi meg a szemfeneket. A vizsgálat közben a szembe belevilágítanak, de hozzá általában nem érnek. Közben a beteget megkérik arra is, hogy tekintsen különféle irányokba.
Elvben a fentihez hasonló módszer az indirekt binokuláris oftalmoszkópia (ennél a fényforrást és a nagyítót tartalmazó eszközt az orvos egy fejpánton viseli, az előtétlencsét kartávolságban tartja). Ez a módszer fekvőbetegeknél, csecsemőknél, illetve műtéti körülmények között is használható. Egyes esetekben (például fekvőbetegeknél) hagyományos szemtükörrel szokták megvizsgálni a szemfeneket.

Mennyi időt vesz igénybe?

A szemfenékvizsgálat előtt 15-20 perc kell a pupillatágításra, a szemcseppek ennyi idő alatt váltják ki hatásukat, a pupilla ekkorra tágul ki rendesen. Maga a szemfenékvizsgálat része a réslámpás vizsgálatnak, és általában nem tart tovább 5 percnél.

Milyen szakorvos végzi?

Teljes szemfenékvizsgálatot szemész szakorvos végez. A látóidegfő vizsgálatát alkalmanként más szakorvosok (pl. neurológus, sürgősségi orvos) is végzik.

Hogyan kell rá készülni?

Nem kell készülni a szemfenék-vizsgálatra, annak, illetve a tágításnak általában még a kontaktlencse sem akadálya (utóbbinak kivételét ennek ellenére kérni szokták, mert a vizsgálat egyéb részeit - például a szemnyomás mérését -akadályozza).

Mire kell utána figyelni?

A pupillatágítás miatt a látás homályosabbá válhat, így közvetlenül a vizsgálat után nem szabad autót vezetni, illetve veszélyes munkát végezni (szerszámgépek, magasban végzett munka, stb.). A szem a pupillatágítás miatt fényérzékenyebb is lehet, így a vizsgálatot követően nem szerencsés napszemüveg nélkül kilépni a szikrázó napsütésbe. A pupilla néhány óra után visszaszűkül, és a homályos látás is megszűnik.

Jár vele fájdalom?

Nem jár fájdalommal a szemfenékvizsgálat, de a hozzá használt fény erősnek, kellemetlennek tűnhet. A pupillatágítás miatt az olvasás átmenetileg nehezebb lehet.

Kinél nem végezhető?

Ha a szem fénytörő közegei nem átláthatóak (nagyon érett szürke hályog, szemen belüli vérzés, stb.), akkor a szemfenék optikai vizsgálata sem lehetséges.

Milyen szövődményei lehetnek?

A vizsgálatot ellenjavallatok (például sekély a szemcsarnok) ellenére pupillatágítás mellett végzik, zöld hályogos roham alakulhat ki. Ha a vizsgálat során olyan lencsét használnak, ami a szemhez hozzáér (például a távoli periféria vizsgálata, vagy a lézerkezelés során), akkor ritkán horzsolás keletkezhet a szemfelszínen. A fény zavaró lehet, de a vizsgálat rövid ideje alatt a szemet nem károsítja.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Barcsay György PhD szemész szakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció