Szemészeti vizsgálatok

Szemfenékvizsgálat

Rövid leírás

A szemfenék vizsgálata minden szemorvosi vizsgálatnak része, a szemész ugyanúgy megtekinti ezt a területet, ahogyan a szem elülső részét is. Maga a szemfenék a szem belsejének hátsó része, hátsó kétharmada. Ez a rész a szemlencse mögött van, ide érkeznek a pupillán át bejutó fénysugarak. Itt helyezkedik el a retina (látóhártya), amelynek központi része a sárgafolt (makula lutea, az éleslátásért és a színlátásért felelős központi terület). A látóhártya idegrostjai a látóidegfőnél (papilla) összegyűlve látóideggé egyesülnek. A szemfenékvizsgálat előbbiekből adódóan a látóidegfőről, az erekről, illetve a látóhártyán az éleslátás és a perifériás látás területéről ad információt.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség?

A szemfenékvizsgálat alapvetően része minden szemészeti vizsgálatnak, de a beteg panaszaitól függően eltérő részletességgel lehet rá szükség.

Mit diagnosztizálnak vele?

Több problémát is föl lehet ismerni a szemfenék vizsgálatával. Ilyenek lehetnek a látóidegfő szerzett (például zöld hályog) és veleszületett betegségei. A szemfenéki erek kóros eltérései nem csak a szem állapota miatt fontosak, utalhatnak más erek betegségeire is (például magas vérnyomás okozta változásokra, érelmeszesedésre).
Az éleslátás területét nézve az orvosok észrevehetik azokat a degenerációkat ("szemfenéki meszesedéseket") és disztrófiákat, amelyek akadályozzák az éleslátást. Ez azért fontos, mert ha ott valamilyen probléma van, akkor hiába tiszta a fény útja egészen a szemfenékig, a képi földolgozás mégsem lesz megfelelő, a kép nem lesz éles. Ez például az időskori makuladegeneráció egyik alapproblémája.
A retina perifériáján is lehetnek kóros eltérések (ilyenek például a látóhártya-szakadások és -leválások, öröklődő eltérések), a szemfenékvizsgálat ezekre is fölhívhatja a figyelmet.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

Bár bizonyos információk szűk pupilla mellett is nyerhetők, a szemfenékvizsgálatot ideális esetben pupillatágítás után végzik. Erre azért van szükség, mert az orvosnak át kell néznie a pupillán, hogy láthassa a mögötte lévő területet. A tágítással tulajdonképpen az a kulcslyuk tehető nagyobbá, amelyen át az orvos betekint, így nagyobb részletességgel, és nagyobb területet tud vizsgálni.
A pupillát pupillatágító szemcseppel tágítják, kivéve azokat az eseteket, amikor ez ellenjavallott. Ilyen helyzet az, ha valakinek sekély a szemcsarnoka, ha ugyanis ilyenkor tágítják a pupillát, a szemnyomás túlzottan megugrik, zöld hályogos roham alakulhat ki. Emiatt előzetesen mindig megnézik a beteg szemét, és szükség esetén a beteg vagy szemnyomás-csökkentő gyógyszert kap, vagy lézeres kezelést végeznek a szivárványhártyán. Utóbbi hosszabb távon megelőzi a glaukómás rohamot.
Ha a pupillát kitágították, megkérik a beteget, hogy állát és homlokát támassza a réslámpa (tulajdonképpen egy vizsgáló mikroszkóp) fejtartójához. Az orvos ezen a vizsgálóeszközön és egy előtétlencsén keresztül nézi meg a szemfeneket. A vizsgálat közben a szembe belevilágítanak, de hozzá általában nem érnek. Közben a beteget megkérik arra is, hogy tekintsen különféle irányokba.
Elvben a fentihez hasonló módszer az indirekt binokuláris oftalmoszkópia (ennél a fényforrást és a nagyítót tartalmazó eszközt az orvos egy fejpánton viseli, az előtétlencsét kartávolságban tartja). Ez a módszer fekvőbetegeknél, csecsemőknél, illetve műtéti körülmények között is használható. Egyes esetekben (például fekvőbetegeknél) hagyományos szemtükörrel szokták megvizsgálni a szemfeneket.

Mennyi időt vesz igénybe?

A szemfenékvizsgálat előtt 15-20 perc kell a pupillatágításra, a szemcseppek ennyi idő alatt váltják ki hatásukat, a pupilla ekkorra tágul ki rendesen. Maga a szemfenékvizsgálat része a réslámpás vizsgálatnak, és általában nem tart tovább 5 percnél.

Milyen szakorvos végzi?

Teljes szemfenékvizsgálatot szemész szakorvos végez. A látóidegfő vizsgálatát alkalmanként más szakorvosok (pl. neurológus, sürgősségi orvos) is végzik.

Hogyan kell rá készülni?

Nem kell készülni a szemfenék-vizsgálatra, annak, illetve a tágításnak általában még a kontaktlencse sem akadálya (utóbbinak kivételét ennek ellenére kérni szokták, mert a vizsgálat egyéb részeit - például a szemnyomás mérését -akadályozza).

Mire kell utána figyelni?

A pupillatágítás miatt a látás homályosabbá válhat, így közvetlenül a vizsgálat után nem szabad autót vezetni, illetve veszélyes munkát végezni (szerszámgépek, magasban végzett munka, stb.). A szem a pupillatágítás miatt fényérzékenyebb is lehet, így a vizsgálatot követően nem szerencsés napszemüveg nélkül kilépni a szikrázó napsütésbe. A pupilla néhány óra után visszaszűkül, és a homályos látás is megszűnik.

Jár vele fájdalom?

Nem jár fájdalommal a szemfenékvizsgálat, de a hozzá használt fény erősnek, kellemetlennek tűnhet. A pupillatágítás miatt az olvasás átmenetileg nehezebb lehet.

Kinél nem végezhető?

Ha a szem fénytörő közegei nem átláthatóak (nagyon érett szürke hályog, szemen belüli vérzés, stb.), akkor a szemfenék optikai vizsgálata sem lehetséges.

Milyen szövődményei lehetnek?

A vizsgálatot ellenjavallatok (például sekély a szemcsarnok) ellenére pupillatágítás mellett végzik, zöld hályogos roham alakulhat ki. Ha a vizsgálat során olyan lencsét használnak, ami a szemhez hozzáér (például a távoli periféria vizsgálata, vagy a lézerkezelés során), akkor ritkán horzsolás keletkezhet a szemfelszínen. A fény zavaró lehet, de a vizsgálat rövid ideje alatt a szemet nem károsítja.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Barcsay György PhD szemész szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.