A tompalátásról

A gyermekekkel foglalkozó szemészek munkájában a legtöbb gondot, s egyben a legtöbb örömet is a tompalátás eredményes kezelése okozza.

A kórkép felismerése és gyógyítása igen fontos népegészségügyi feladat, s mivel Magyarországon nincsenek kötelező szemészeti szűrővizsgálatok, felfedezésük sokszor a szülők, óvónők vagy tanítónők figyelmességén múlik. Tompalátáson azt az állapotot értjük, amikor a szem látásteljesítménye szemüveggel nem javítható. Az ilyen szem anatómiailag teljesen ép.
A tompalátás kialakulásának legfőbb oka a kancsalság, különös tekintettel az egyik szemen jelentkező be-, ritkán kifelé térő kancsalságra. (A másik gyakori ok a két szem közötti fénytörésbeli eltérés.)
Hogyan alakul ki a kancsal szem tompalátása? Rendesen a fixált tárgy képe mindkét szemben az éleslátás helyére vetül az ideghártyán, melyet agyunk egyetlen képként dolgoz fel. A kancsalító szemben a tárgy képe távolabbi területre kerül, ahol az ideghártya felépítése nem teszi lehetővé a tökéletes leképezést, ezért a keletkező kép homályos. Ezt a hibás képet aztán agyunk kikapcsolja, a szemorvosok úgy mondják, "elnyomja", s csak a másik szemben keletkező kép jut érvényre. Ha az egyik szemben életlen kép keletkezik fénytörési hiba miatt, míg a másikban zavartalan a leképezés, úgy a homályosabb kép nem tud összeolvadni a hibátlannal, és emiatt csak a jól látó szemet használja az illető, s a másik működőképessége fokozatosan csökken, tompalátó lesz. E két mechanizmust kancsaloknál igen sokszor együttesen figyelhetjük meg. Tapasztalatunk szerint a váltakozva kancsalító szeműeknél a nagyobb fénytörésű hibával rendelkező szemen alakul ki a tompalátás (orvosi nevén amblyopia). Máskor pont azért alakul ki a kancsal szemállás, mert az adott szem fénytörési- (szemüveghibája) olyan mértékű, hogy az abban keletkező zavaró homályos képet csak a szem kancsal állásának segítségével tudja kiiktatni.
Képfelfogó rendszerünk. A két szemben keletkező kép összeolvasztása és a térlátás kialakulása fejlődés eredménye, mely az első életévekben alakul ki. Ez a bonyolult folyamat 5-6 éves korra zajlik le, amiből következik, hogy a hibás rendszerbe eddig lehet a legjobb eredménnyel beleavatkozni. Minél idősebb korban fedezzük fel az amblyopiát, annál reménytelenebb a kezelése, s leszögezhetjük, hogy 18 éves kor után gyógyíthatatlan.
A tompalátás felderítésének legfontosabb eszköze a látásélesség meghatározása. A 100 %-os teljesítménytől kevesebbet nyújtó szemen először megmérjük a fénytörési hibát. Ha a szem elé helyezett helyesen meghatározott szemüveggel nem, vagy csak kismértékben javítható a szem teljesítménye, úgy tompalátás valószínűsíthető. Súlyos esetben a tompalátó szem teljesítménye 10-20%. Ezen kívül más megfigyelésekből is lehet következtetni a tompalátás tényére. Ezekre a jelekre főleg 3 éves kor alatt van szükségünk, mert a kisebb gyermekeknél még nem lehet a látásélességet számtanilag meghatározni. Ilyenkor tompalátásra utalhat, ha a csecsemő egyik szemét igen, míg a másikat nem engedi eltakarni tenyerünkkel. Ugyanis ha a tompalátó szeme marad szabadon, akkor az elé táruló homályos kép tiltakozást vált ki belőle. Azt is megfigyelhetjük szemtükörrel, hogy az éleslátás központját használja-e valaki. Ha a szemtükörrel egy céltáblát utánzó képet vetítünk az ideghártyára, kiderül, hogy képes-e az adott szem a legideálisabb területtel fixálni, azaz bele tud-e nézni az ábra közepén lévő pontba.
A tompalátás gyógyításának alapelve, hogy a jól látó szemet kikapcsoljuk, s a rosszabbik szemet újra "munkába állítjuk". Ezt a jobbik szem teljes eltakarásával, és/vagy a szembe juttatott kép tökéletesítésével, azaz szemüveghordással érjük el. A jobbik szemben keletkező kép elnyomására még egyéb módszerek is rendelkezésre állnak, de ezeket a tompalátás enyhébb eseteiben, vagy a kezelés vége felé alkalmazzuk. A leghatékonyabb és legbiztosabb módszer a jól látó szem letakarása, szigorú zárása. Ennek kivitelezéséhez manapság gyógyszertárban és látszerészüzletekben kapható tapaszok állnak rendelkezésre, melyeket naponta lehet cserélni. Igen fontos a kezelésben a szülő és az orvos igen szoros együttműködése. Természetes reakció egy gyerek részéről, hogy erősen tiltakozik a takarás ellen, hiszen elvettük tőle a jó látás élményét. Mi, szemorvosok azt várjuk el a szülőtől, hogy nagy fegyelemmel és következetesen teljesítse a takarási előírásokat. Legtöbbször arról van szó, hogy - kortól függően - 1, 2, 3 hónapon át általában folyamatosan, reggeltől estig, ritkábban 1-2 napos szünetekkel takarják el szemtakaró tapasszal a gyermek jól látó, ún. vezérszemét. Nagyobbaknál a szemet igénybevevő gyakorlatok (apró gyöngyök felfűzése, kisbetűs szövegek olvastatása) segítik a javulást. A takarás helyes kivitelezése esetén várható a látásélesség fokozatos javulása. Ez annál hamarabb következik be, minél fiatalabb a gyermek. (Kisebbeknél néhány hónap, nagyobbaknál 1-2 év is lehet a takarásra fordított idő.) Az iskoláskorban kiderülő tompalátás kezelése nemcsak az életkor miatt nehezebb, hanem számolni kell azzal, hogy az igen rosszul látó szemmel eleinte nehezen, vagy nem is megy a tanulás. Nehéz ilyenkor a szülők és a pedagógusok helyett dönteni, hogy mi a fontosabb: a tanulás, vagy a két szem tökéletes látásteljesítménye. Természetesen mi, szemorvosok ez utóbbira szavazunk, és egyetlen esetet sem szoktunk reménytelennek nyilvánítani, mert iskoláskorúaknál is vannak javult, sőt gyógyult eseteink. Tapasztalatunk szerint eredményesebb a kezelés, ha folytatja az iskolát a páciens, mert többet gyakoroltatja, erőlteti a gyermek a tompalátó szemét, mint ha megszakítja az iskolát. A közeli látásteljesítmény egyébként gyorsabban javul, mint a távoli, így az iskolai teljesítmény visszaesésével csak néhány napig vagy hétig számolhatunk. Azt szeretnénk elérni, hogy minden szülő gondoljon arra, hogy vajon jól lát-e a gyermeke, és hozza el őt szemészeti vizsgálatra legalább a gyermek 3 éves kora körül még akkor is, ha semmi eltérést, gyanús jelet nem észlel, mert a kancsalság, a fénytörési (szemüveg)hiba és a tompalátás csak szakszerű vizsgálattal állapítható meg. Különösen fontos a vizsgálat, ha a családban előfordul kancsalság vagy tompalátás, mert ezek az állapotok öröklődhetnek.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag