Egyéb vizsgálatok

Spermavizsgálat

Mi az a spermavizsgálat?

A spermavizsgálattal a férfiak fertilitási státuszát lehet meghatározni. Ilyen vizsgálatot leggyakrabban akkor végeznek, amikor a meddőségi kivizsgálás során a férfi nemzőképességéről akarnak tájékozódni. Ez ma már a folyamat természetes része: nem igazán fordul elő, hogy gyermekvállalást tervező párok férfi tagjainál ne történjen spermavizsgálat.

Mikor van szükség spermavizsgálatra?

A herének két funkciója van: az egyik a férfi nemi hormonok, a másik pedig a hímivarsejtek megtermelése. Spermavizsgálatra akkor van szükség, ha utóbbiról akarnak tájékozódni. Erre általában a meddőség kivizsgálásakor kerül sor olyan esetekben, ha egy párnak egy éves próbálkozás után sem sikerül a gyerekvállalás. A vizsgálat fontosságát mutatja, hogy a meddőség hátterében az esetek 40 százalékában a nő problémája, 40 százalékban a férfi problémája húzódik meg, 20 százalékban pedig mindkettőé.
Emellett akkor is szükség lehet spermavizsgálatra, ha bizonyos gyógyszerek ártalmait akarják megítélni, vagy műtétek után kíváncsiak a herefunkció megtartottságának mértékére. Ugyancsak szükség lehet ilyen vizsgálatra fertőzések gyanújakor.

Mit diagnosztizálnak vele?

A spermavizsgálat ma már két különböző vizsgálatot jelent, ezek közül az egyik a férfi nemzőképességi fokának megállapítását célozza. Például elképzelhető, hogy az ondóban egyáltalán nincs spermium, emiatt egyértelműen meddőségről beszélünk. A különböző nemzőképességi szinteket különböző diagnózisnevekkel jelölik, mindegyik különböző kezelési formát igényel. A nagyon szerény kvalitású ondónál csak a lombikos megtermékenyítés különböző formái jöhetnek szóba, kicsit jobb adottságok mellett történhet inszemináció, illetve ha minden rendben van, akkor elég lehet az együttlétek időpontját az ovulációhoz igazítani (persze, csak ha a nőnél nincs komolyabb probléma).
A másik diagnosztikus lehetőség az ondó mikrobiológiai vizsgálata, amely annak kimutatására képes, hogy valamilyen kórokozó (a leggyakrabban valamilyen baktérium, de lehet vírus is) jelen van-e az ondóban. Ezzel lehet megállapítani, hogy egy adott gyulladást (Európában a nemzőképes férfiak 12 százaléka valamilyen krónikus alsó ondóúti gyulladással, tehát prosztata-, mellékhere- vagy húgycsőgyulladással él) konkrétan mi okoz, és milyen gyógyszerrel kezelhető. Ezáltal a beteg sokkal könnyebben gyógyítható, mintha vaktában gyógyszerelnék.

Hogyan végzik a spermavizsgálatot?

A spermavizsgálatnak három alapvető feltétele van. Az első, hogy a biológiai anyagot 5 napos önmegtartóztatás után kell begyűjteni. Magát az ondót steril vagy nagyon tisztára mosott üvegedényben kell felfogni, óvszer használata tilos. A harmadik feltétel, hogy a vizsgálatot a biológiai anyag kinyerése után egy órán belül meg kell kezdeni. Ezt azért kell külön kiemelni, mert a beteg otthonról is hozhatja a mintát, nem feltétlenül kell az egészségügyi intézményben produkálnia. Ha ott történik, akkor ezt külön erre a célra kialakított, nyugodt és megfelelően izolált mintavételi helyiségekben lehet megtenni.
Az ondót laborban vizsgálják - kétféleképpen. Egyrészt nézik makroszkóposan, ami tulajdonképpen az ejakulátum megtekintését jelenti. Ennek során mennyiségi, szín- és állagbeli tulajdonságokat néznek. Utóbbi azért fontos, mert a spermiumok számára az ondó olyan közeg, amelynek sűrűsége, nyákossága nagyon fontos, hatással van a hímivarsejtek mozgási lehetőségére. A színbeli eltérés, például a vörösesség pedig arra utalhat, hogy az ondóban vér lehet, míg a sárgásság gennyre, tehát fertőzésre enged következtetni.
Maga a spermavizsgálat többféleképpen történhet. A legegyszerűbb és legklasszikusabb módja a fénymikroszkóppal végzett megtekintés, amelynek során három alapparamétert néznek. Az első az egy milliliter ondóban lévő spermiumok száma, a második a sejtek mozgásképessége, ami az életképességre utal, a harmadik pedig a sejtek alaki épsége, más néven morfológiája. Ezeket az értékeket a WHO által meghatározott normálértékekhez hasonlítják: e szerint a normális spermiumszám alsó határa 15 millió, amelyből 40 százaléknak mozgónak kell lennie, 38 százaléknak úgynevezett progresszív mozgást kell végeznie, és legalább 4 százalékuknak alakilag épnek kell lenniük. Ha a 4 százalékos arány nincs meg, kizárólag lombikos megtermékenyítés jöhet szóba.
Nagyon fontos a progresszív mozgás is, ami azt jelenti, hogy a spermium mozgása háromkomponensű. Az első a rotatív komponens, ami azt jelenti, hogy a spermium a saját tengelye körül forog, a második a periodicitás, amely egy hullámmozgás, a harmadik pedig a leglényegesebb, a célirányosság, amely azt jelenti, hogy sejtig mozog. Ez a progresszív mozgásforma azért kivitelezhető, mert a sejt nagyon áramvonalas, mozgása leginkább egy tengeralattjáróéhoz hasonlítható.
A vizsgálatot nemcsak fénymikroszkóppal végezhetik, hanem automatizált formában is. Ehhez léteznek félautomata spermaanalizátorok, de már Magyarországon is elérhető az úgynevezett casa (komputer-asszisztált spermaanalízis) technika, amely ma a legmodernebb.
Előfordul, hogy szükség van további vizsgálatokra is. Ezek általában festéssel történnek, segítségükkel pedig a spermiumok finomabb szerkezetét lehet vizsgálni. Ma már vannak olyan vizsgálatok is, amelyekkel a spermiumokat nemcsak kívülről lehet nézni, hanem beléjük is lehet tekinteni. Ezeket akkor végzik el, ha fiatal férfiak teljesen normális küllemű, átlag paraméterekkel rendelkező spermiumánál kíváncsiak arra, hogy mi lehet velük a probléma. Ezek közül a leglényegesebb vizsgálat az úgynevezett DNS-fragmentáció, amely a DNS idő előtti - tehát a szokásosnál fiatalabb korban történő - töredezettségét képes kimutatni. Ilyen esetekben a töredezettség mértékétől függően más és más lehetőségek vannak az orvosok kezében.

Mennyi időt vesz igénybe?

A spermavizsgálat betegelőjegyzés alapján történik, a spermát vagy helyben kell produkálni (ennek időigénye esetenként változik), vagy otthonról kell egy órán belül bevinni. Az alapvizsgálatok másfél-két órán belül elkészülnek, az eredményről pedig még aznap vagy legkésőbb másnap beszélnek a betegekkel az orvosok. A vizsgálat teljes időigénye attól függ, hogy szükség van-e egyéb kiegészítő vizsgálatra.

Hogyan kell készülni a spermavizsgálatra?

A spermavizsgálat alapfeltétele, hogy a férfi a mintavételre ötnapos önmegtartóztatás után érkezzen. A vizsgálatot megelőző öt napban tehát nem távozhat ondó a heréjéből. Ha a férfi a mintát otthonról viszi, akkor figyelnie kell a gyors leadásra, a vizsgálatnak ugyanis a levételt követő egy órán belül meg kell kezdődnie. A diagnosztikai jellegű mikrobiológiai vizsgálat miatt a mintaadás előtt nagyon alapos altáji tisztálkodásra van szükség.

Jár vele fájdalom?

Teljesen fájdalmatlan a spermavizsgálat, hiszen csak a sperma leadására van szükség hozzá. Egyetlen probléma szokott lenni vele: ha a férfiak mintaadási célra nehezebben tudnak ondót produkálni. Ennek pszichés oka van, az érintettek 10 százaléka küzd miatta spermaadási nehézséggel.

Milyen szakorvos végzi?

A spermavizsgálatról andrológusok döntenek, akik önálló szakorvosi vizsgával rendelkező orvosok. Ez az ág Magyarországon az urológia talaján fejlődött ki, míg Amerikában inkább a nőgyógyászatból nőtt ki, míg német nyelvterületeken a bőrgyógyászatból, az olaszoknál pedig az endokrinológiából. Ausztráliában az anatómusok és a morfológusok kezdtek mélyrehatóbban foglalkozni a témával. Magát a spermavizsgálatot végezhetik andrológusok, de újabban inkább reprodukciós biológusok foglalkoznak vele. A laboratóriumi diagnózist ők állítják fel, és ennek alapján hozzák meg döntéseiket az andrológusok. A spermavizsgálatban andrológiai asszisztensek is részt vesznek, akik szintén speciálisan képzettek.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Papp György andrológusnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat, dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüthet a nap. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható eső, zápor. A levonuló csapadékzóna mögött kevés helyen előfordulhat zápor, délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél melegebb is lehet az idő. Késő este 5, 11 fok közötti értéket mérhetünk. Időjárási frontok csütörtökön sem okoznak majd kellemetlenséget.