Egyéb vizsgálatok

Csípővizsgálat

Célja

A csípőízület rendellenességének kiszűrése.

Leírás

A csípő vizsgálata általában 2-3 hónapos kor között a gyermekorvos és a gyermek-ortopéd szakorvos feladata. Ennek ellenére, ha a családban előfordult csípőficam vagy más mozgászavar, figyeljük meg az újszülött csecsemő mozgását a pelenka kibontásakor, hason fekve és fürdetéskor a kádban. Az első kérdés, hogy mindkét láb egyformán mozog-e, hasra fektetve kezd-e kúszni, mászni, nem marad-e el valamelyik oldal a mozgásban. Érdemes azt is megfigyelni, - főleg hason fekve ún. békapózban -, egyforma nagyságú-e a két farpofa és a fenék melletti ráncok mindkét oldalon egyforma számban megtalálhatók-e. Ha kétségeink támadnak, hogy normálisan fejlődik-e a csípőízület, akkor a szakorvos úgy vizsgája meg a csecsemőt, hogy közben megmozgatja a csípőízületet, és hajlítgatja, forgatja a végtagokat. Ez a csecsemőnek nem fáj, de szokatlan neki, ezért előfordul, hogy sírva fakad. Nem kell azonban megijedni, maga a vizsgálat biztosan fájdalmatlan és veszélytelen. Kétséges esetben ellenőrző vizsgálatra vagy egyéb kiegészítő vizsgálatra is sor kerülhet, pl. csípő-ultrahangra, ill. röntgenre. Ilyenkor természetesen gondoskodunk a megfelelő sugárvédelem alkalmazásáról.

Jó, ha tudja

A csecsemőknél előfordulhat éretlen csípő, ilyenkor a csípőízületi porc még nem elég fejlett, vagy kórosan alakul, ezért az ortopéd szakorvos speciális pelenkanadrág vagy más segédeszköz alkalmazását rendelheti el. Ennek segítségével a csípőízületi kórképek nagy része a korai szakban gyógyítható.

Veszélye

Nincs.

Fájdalom

A vizsgálat a csecsemőnek nem fáj, de szokatlan neki, ezért előfordul, hogy sírva fakad. Nem kell azonban megijedni, maga a vizsgálat biztosan fájdalmatlan és veszélytelen.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult, párás idő várható, délutántól a nyugati részeken szakadozgathat a felhőzet. A csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, estére a keleti határszélről is levonul. Az Északi-középhegység térségében végig, de a főváros, illetve az Észak-Alföld környezetében is tartós havazás lesz a jellemző, másutt már inkább havas esőre, esőre számíthatunk. Kora délelőttig ónos eső is előfordulhat, főként a délnyugati tájakon. A szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg helyenként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja a friss havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő, Sopronban akár +7 fokig is felmelegedhet a levegő. Késő este -5, +2 fok valószínű. A következő front vasárnap érkezik, így addig nem kell fronthatástól tartani.