Egyéb vizsgálatok

Csípővizsgálat

Célja

A csípőízület rendellenességének kiszűrése.

Leírás

A csípő vizsgálata általában 2-3 hónapos kor között a gyermekorvos és a gyermek-ortopéd szakorvos feladata. Ennek ellenére, ha a családban előfordult csípőficam vagy más mozgászavar, figyeljük meg az újszülött csecsemő mozgását a pelenka kibontásakor, hason fekve és fürdetéskor a kádban. Az első kérdés, hogy mindkét láb egyformán mozog-e, hasra fektetve kezd-e kúszni, mászni, nem marad-e el valamelyik oldal a mozgásban. Érdemes azt is megfigyelni, - főleg hason fekve ún. békapózban -, egyforma nagyságú-e a két farpofa és a fenék melletti ráncok mindkét oldalon egyforma számban megtalálhatók-e. Ha kétségeink támadnak, hogy normálisan fejlődik-e a csípőízület, akkor a szakorvos úgy vizsgája meg a csecsemőt, hogy közben megmozgatja a csípőízületet, és hajlítgatja, forgatja a végtagokat. Ez a csecsemőnek nem fáj, de szokatlan neki, ezért előfordul, hogy sírva fakad. Nem kell azonban megijedni, maga a vizsgálat biztosan fájdalmatlan és veszélytelen. Kétséges esetben ellenőrző vizsgálatra vagy egyéb kiegészítő vizsgálatra is sor kerülhet, pl. csípő-ultrahangra, ill. röntgenre. Ilyenkor természetesen gondoskodunk a megfelelő sugárvédelem alkalmazásáról.

Jó, ha tudja

A csecsemőknél előfordulhat éretlen csípő, ilyenkor a csípőízületi porc még nem elég fejlett, vagy kórosan alakul, ezért az ortopéd szakorvos speciális pelenkanadrág vagy más segédeszköz alkalmazását rendelheti el. Ennek segítségével a csípőízületi kórképek nagy része a korai szakban gyógyítható.

Veszélye

Nincs.

Fájdalom

A vizsgálat a csecsemőnek nem fáj, de szokatlan neki, ezért előfordul, hogy sírva fakad. Nem kell azonban megijedni, maga a vizsgálat biztosan fájdalmatlan és veszélytelen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció