Egyéb vizsgálatok

Lingvális fogszabályozás

Lingvális fogszabályozás alatt a nyelv felőli multiband (a beragasztott fogszabályozó egyik típusa) kezelést értik. Ez olyan kezelést jelent, amelynél a fogszabályozót a teljes fogívre a nyelv, illetve a szájpadlás felől rögzítik. A készülék kívülről nem látszik, ezért nevezik a laikusok láthatatlan fogszabályzónak.

Mikor alkalmazzák, mikor van rá szükség?

Általánosságban az mondható el, hogy a lingvális multiband készüléket fogszabályozási céllal alkalmazzák azokban az esetekben, amikor a páciens esztétikai okokból nem vállalja a hagyományos multiband kezelést. A módszer minden olyan esetben alkalmazható, amikor multiband, tehát teljes fogívre rögzített kezelésre van szükség.

Mit kezelnek vele?

A lingvális fogszabályozás fogazati eltérések kezelésére alkalmas eljárás, vele a fogak egymáshoz viszonyított helyzetét lehet pontosan beállítani. Szükség lehet rá fogpótlás vagy implantátum beültetése kapcsán is, ha nélküle nem lenne elég hely a fogpótlás elkészítéséhez. Ha súlyos eltérésről van szó, a módszer önmagában nem alkalmas az állkapcsok egymáshoz viszonyított helyzetével kapcsolatos problémák kezelésére.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A lingvális fogszabályozás első lépése - hasonlóan bármely teljes fogsorra rögzített kezeléshez -, hogy az orvos többirányú arc- és szájfotót, panoráma- és teleröntgen-felvételt készít, illetve lenyomatot vesz a páciens fogsoráról. Ezeket az alapinformációkat szükség szerint kiegészítheti más eljárás, például CT-felvétel is. A fogorvos az előbbiek alapján pontosan megtervezi a kezelést, majd egy speciális fogtechnikai laborban elkészítteti az adott páciens fogaira egyedileg gyártott brackettsort (a brackettek a fogra helyezett fém tappancsok). Ezeket a fémből készült eszközöket általában indirekt eljárással, azaz egy egyedileg készített sablon segítségével ragasztják fel a fogakra. A pácienst körülbelül 4-6 hetenként kontrollálják, a fogorvos olyankor állítja a készüléket a változásoknak megfelelően. A fogakat a készülék folyamatos igazításával mozgatják végső helyükre.

Mennyi időt vesz igénybe?

Változó, hogy mennyi idő alatt ér véget a lingvális kezelés, időtartamára több tényezőnek is hatása van. Számít például a páciens fogazati eltérésének súlyossága, és szempont a fogágy állapota is. Számít az is, hogy a fogszabályozás célja a fogazat teljes egészének kezelése, vagy csak úgynevezett social 6 kezelésről van szó. Utóbbinak a lényege, hogy csak a hat-hat frontfogat kezelik (szemfogtól-szemfogig) esztétikai céllal, legtöbbször enyhe torlódás esetén. Előbbiekből is látszik, hogy az aktív kezelés időtartama mindig széles skálán változik, pár hónaptól két-három évig is terjedhet.

Milyen szakorvos végzi?

A lingvális fogszabályozó-kezelést fogszabályozó szakorvos tervezi és kivitelezi.

Hogyan kell rá készülni?

A kezelés tervezése és a fogszabályozó felhelyezése a páciens részéről nem igényel előkészületet.

Mire kell utána figyelni?

  • A fogszabályozó felragasztása után a szájhigiénia az átlagosnál fontosabbá válik, hiszen a készülék elhelyezkedéséből adódóan a fogtisztítás nehezebb, mint egy hagyományos, kívülre ragasztott szabályozónál.
  • A páciensnek a fogkefén kívüli kiegészítő eszközöket - például fogköztisztító keféket - is alkalmaznia kell, azok használatáról fogorvos vagy dentálhigiénikus ad felvilágosítást.
  • Az első napokban a hagyományos készülékekhez hasonlóan jelentkezhet kellemetlenség és fájdalom is, ami aztán fokozatosan megszűnik.
  • Belülről felhelyezett készüléknél a nyelv tere beszűkül, így a készülék átmenetileg beszédproblémákat is okozhat, miatta a nyelv esetlegesen kisebesedhet. Erre érdemes felkészülni.
  • A készülék felhelyezése után nem szerencsés kemény ételekbe harapni, mert a lingvális fogszabályozó legfontosabb elemei, a fogakra helyezett brackettek leválhatnak a fogról. Újraragasztásuk a kezelési idő meghosszabbodásával járhat.
  • A készülék levétele után fontos figyelni az úgynevezett retenciós készülék hordására. Ez a készülék lehet kivehető, például sín vagy lemez, illetve beragasztott. Utóbbi egy olyan vékony drót, amit a szájüreg felől szemfogtól szemfogig egyesével a fogakhoz rögzítenek ragasztóval. A készülék minden esetben a lingvális kezelés tartósságáért felel. Kivehető eszköz esetében a hordás elhanyagolása, ragasztott típusnál pedig a ragasztó leválása, az ív törése a fogak visszarendeződéséhez (úgynevezett recidíva) vezethet.

Milyen veszélyei lehetnek?

A lingvális fogszabályozás veszélyei hasonlóak a hagyományos multiband készülékekéhez. Ilyen például az irritáció, a nyelv kisebesedése, az esetleges fémallergia, a levált készülékdarabok lenyelése vagy félrenyelése. Jelentkezhetnek állkapocs-ízületi fájdalmak, a fogak átmenetileg érzékennyé válhatnak, mozgathatók lehetnek. Nem megfelelő szájhigiénia mellett a fogak elszíneződhetnek, ínygyulladás, fogszuvasodás alakulhat ki.

Jár vele fájdalom?

A készülék felhelyezése utáni napokban mindenképpen érzékennyé, akár kis mértékben mozgathatóvá is válnak a fogak. Ez az érzékenység aztán elmúlik. Ugyan az érzet az állításokat követően felerősödhet, de már nem olyan mértékben, mint a ragasztás utáni pár napban.

Kinél nem végezhető?

A kezelés minden olyan esetben végezhető, amikor a beragasztott készülék használata nem ellenjavallott. Ellenjavallt lehet például fogágybetegség vagy gyökérfelszívódás esetén.

Milyen szövődményei lehetnek?

A lingvális fogszabályozás szövődményei szintén hasonlóak lehetnek a hagyományos multiband készülékekéhez. Az ízületi fájdalmak és panaszok mellett történhet gyökérfelszívódás a gyökér csúcsi részén, de ritkán a fogak úgynevezett ankylosisa is bekövetkezhet a kezelés folyamán. Utóbbi azt jelenti, hogy egy fog gyökerének legkülső rétege, a cement fuzionál a fogat körülvevő csonttal, és emiatt a fog mozgathatatlanná válik. Ezek az állapotok legtöbbször nem előreláthatóak. Leggyakoribb szövődmény a fogak helyzetének visszarendeződése, amit legtöbbször a retenciós készülék hordásával meg lehet akadályozni.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kozma Eszter Réka fogszabályozó szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.