"Ritka, hogy valakinek nem lehet gyermeke"

Csalódott, hogy a kormány nem tekinti szövetségesének őt, a meddő párok segítőjét, de elszánt, és küldetését nem adja fel, mondja a Kaáli Intézet alapítója.

Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász professzor, a Kaáli Intézet alapítója 1943 januárjában született egy orvoscsaládba. A diploma megszerzése után, 1969-ben Amerikába disszidált öccsével és New Yorkban rezidensként a Cornell Egyetem szülészetére került - írja Kaáli Nagy Gézáról készült portréjában a hvg.hu.

1977-ben a Columbia Egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájára, később az Albert Einstein Egyetemre kapott meghívást, miközben megalapította saját magánklinikáját a New Yorkhoz közeli DobbsFerryben. A Kaáli Intézetet - amelyet a köztudattal ellentétben nem magáról, hanem apjáról nevezett el - 1992-ben hozta létre.

Amerikai abortuszellenes mozgalmak

Kaáli Nagy Géza az interjúban a többi között arról is mesélt, milyen volt átélni Amerikában a

hatvenes-hetvenes években abortuszellenes és abortuszpárti mozgalmak összecsapásának időszakát. Elmondta, hogy bár a fanatikusok nem riadtak vissza az orvosgyilkosságtól sem, neki és családjának szerencsére soha semmi bántódásuk nem esett. Azt azonban szomorúnak tartja, hogy a vallási fanatikusok a lombikbébi-kezeléseket is az abortusszal veszik egy kalap alá.

Nem tartom szerencsésnek, ha a betegek szabad választását bárhogy befolyásolják
"Nem tartom szerencsésnek, ha a betegek szabad választását bárhogy befolyásolják."

Feminista nézeteket vall

A szakember mindig is lendületesen harcolt a nők jogaiért, ami egyrészt annak köszönhető, hogy hatottak rá a progresszív amerikai feminista mozgalmak, másrészt viszont annak, hogy ő maga is mindig úgy gondolta, hogy minden nőnek joga van a reprodukcióval kapcsolatos döntéseket külső befolyástól mentesen, szabadon meghozni.

"Persze extrém esetek is előfordulnak: az USA-ban volt egyszer egy páciens, akinél tizennégyszer végeztek lombikbébi-kezelést, mire végre teherbe esett. Majd a terhesség hetedik hetében meggondolta magát, úgy döntött, hogy abortuszt szeretne. Óriási dilemma, hogy mit tegyen, mit tehet ilyenkor a kezelőorvos. Tiszteletben kell-e tartani ilyen esetekben is a nők döntési jogát? Véleményem szerint igen."

Nemcsak párok, hanem egyedülálló nők is részt vehetnek "asszisztált reprodukciós eljárásban", azaz lombikbébi programban. Vajon az egyszemélyes változatnál milyen feltételei vannak a kezelésnek, és hogyan történik a beavatkozás? További információért kattintson !

Amikor nem jön a baba

Kaáli Nagy Géza tapasztalatai szerint rendkívül ritkán fordul elő az, hogy egy párnak biztosan nem lehet gyermeke. Ha mégis, akkor úgy gondolja, minden ember megérdemli az őszinteséget, azt vallja ugyanis, hogy az orvosoknak soha nem szabad visszaélniük egy kiszolgáltatott páciens gyermek iránti vágyával. Majd hozzátette, hogy szerencsére a betegek túlnyomó többségét belátható időn belül gyermekhez tudják juttatni.

A teljes interjút itt olvashatja el.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: