Rubeola (rózsahimlő) tünetei és kezelése

 Dr. Szemerédy Viktória

 

 Dr. Szecsődy Ágnes

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a rubeola?

A rubeola egy jellegzetesen enyhe, gyermekkori kiütéses betegség, amelyet a rubeolavírus okoz. Különös jelentőségét a várandós nők megbetegedése adja, mivel a terhesség korai szakaszában történő fertőzés súlyos magzati károsodást okoz.

A rubeola előfordulása

A rubeola 1973 óta tartozik a bejelentésre kötelezett fertőzések közé, de a megbetegedések éves előfordulása a védőoltás általános bevezetése előtt jelentős ingadozást mutatott. A járványmentes években négyezer és ötvenezer közé tehető volt a rubeolás megbetegedések száma, míg járvány esetén a fertőzés előfordulása a százötvenezret is elérte.
A betegség szezonális előfordulása igen jellegzetes: a legtöbb eset a márciustól májusig tartó időszakban fordult elő, ez az éves előfordulás 50-60%-át ölelte fel.
A rubeola típusos gyermekbetegség: az esetek 90%-ában 15 éves kor alatt jelentkezik, a fertőzések 60%-a az óvodás és kisiskolás korú gyermekeknél zajlik le. A korspecifikus megbetegedés különösen magas a fogékony 3-5 évesek között.
A védőoltás (MMR) bevezetése óta a rubeola igen ritka fertőzéssé vált, 2003-ban például összesen 47 esetet regisztráltak, kongenitális rubeola szindróma pedig évek óta nem fordult elő Magyarországon, míg ugyanez a környező országokról távolról sem mondható el.

A rubeola okai

A rubeolavírus cseppfertőzéssel, közvetlen érintkezéssel, ritkábban a beteg váladékával frissen szennyezett tárgyak révén terjed, és az egyetlen fertőzőforrás az ember. A fogékonyság a rubeola iránt általános, de az esetek döntő többségében a hatásos fertőzés kialakulásához nem elég a "futó" kontaktus (Szignifikáns, azaz várhatóan fertőzést okozó érintkezésnek számít a zárt légtérben, pl. szobában öt percet meghaladó együttlét vagy közvetlen érintkezés).

A vírus a felső légutak nyálkahártyáján és a nyaki nyirokcsomókban szaporodik, ezért a fertőzés kezdetén ezek érintettsége észlelhető. A fertőzésre a szervezet védekezési reakcióval válaszol, és ellenanyagot termel; az ellenanyagok megjelenése a kiütés kialakulásával párhuzamos.

A vírus különleges képessége, hogy átjut a méhlepényen. A magzat fokozottan érzékeny a fertőzésekre, hiszen szervezete a 20. hét előtt nem termel ellenanyagot, és a gyorsan osztódó sejtek sokkal fogékonyabbak a vírusok megtelepedésére és szaporodására. Mégis, a terhességek csak 1/3 részében fertőződik a magzat is, az esetek kétharmad részében kizárólag a méhlepény érintett. A magzati fertőzéskor a vírus elszaporodik a szervekben, a sejtek vírushordozóvá válnak, aminek következtében az embrió fejlődése jelentősen lelassul. Születése után az újszülött hosszú ideig fertőzhet, mert szervezetéből vírus ürül.

A lappangási idő 14-21 nap, de a rubeolás beteg fertőzőképessége a kiütések megjelenése előtt 5 nappal kezdődik és a kiütések megjelenése után mindössze 5 napig tart. Kivételt képeznek a rubeolás fertőzéssel világra jött újszülöttek, akik hónapokig üríthetik a vírust, ezért nagyon fontos az oltatlan gyermekektől és a várandós nőktől való távoltartásuk.

A rubeolavírus

A rubeolavírus

A rubeola diagnózisa

A kizárólag klinikai alapon történő diagnózis szinte lehetetlen. A klasszikus tünetek szinte soha nem fordulnak elő együttesen. Gyakori az atípusos tünetek megjelenése, és további nehézséget okoz az allergiás kiütések rubeolához való hasonlatossága.

A biztos diagnózist víruslaboratóriumi módszerek segítségével lehet és kell felállítani, mert járványügyi szempontból fontos tisztázni minden gyanús esetet a magzati károsodás elkerülésére.

A vírusszerológia a fertőzés hatására a szervezetben lezajló immunológiai változásokat mutatja ki. Használata egyszerű és megbízható, ezért rutinszerűen alkalmazzák. A gyors diagnózis különösen fontos akkor, ha a kiütéses betegség várandós nőn vagy környezetében jelenik meg.

A rubeola tünetei, kórlefolyása

A kiütések megjelenése előtt 1-5 nappal enyhe, ún. prodromális - azaz bevezető - tünetek jelentkezhetnek, mint a gyengeség, a fejfájás és a hőemelkedés. A prodróma gyermekeknél ritkán fordul elő, de a felnőtteknél igen gyakori. A fül mögötti, a nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók megnagyobbodása általános jellemzője a rubeola bevezető tüneteinek, ez a kiütések megjelenése előtt 4-10 nappal észlelhető.
A kiütések kicsiny, rózsaszínű foltok, amelyek megjelenése az arcon kezdődik, és gyorsan terjednek a törzsre és a végtagokra. A törzsön összefolyhatnak, de a 3. nap végére leggyakrabban teljesen eltűnnek. A száj nyálkahártyáján vagy a lágy szájpadon hasonló foltok jelenhetnek meg, de három napnál tovább ezek sem maradnak.

A felnőttek rubeolás megbetegedése a gyermekekéhez képest súlyosabb. A prodromális tünetek kifejezettebbek, gyakori a felső légúti hurut, a magas láz, az elesettség. A szem kötőhártyájának érintettsége miatt fénykerülés észlelhető. Főleg nőknél fordul elő az ízületek hosszantartó fájdalma, gyulladása. A legkomolyabb következményei a gyermekkorúaknál egy nagyságrenddel gyakrabban jelentkező rubeola encephalitisnek van, melynek jelentős halálozása és késői következményei lehetnek.

A magzati károsodás mértéke a megbetegedés időpontjától függ, a legnagyobb veszélyt az első trimeszterben bekövetkezett fertőzés jelenti. A terhesség első hónapjában fertőzött anyák magzatai 50%-ban, a második hónapban fertőzöttek 20%-ban, a harmadik hónapban fertőzött magzatok pedig 4%-ban érintettek.

A magzat - amennyiben túléli a fertőzést - súlyos károsodást szenved. A fejlődési rendellenességeket congenitalis- veleszületett - rubeola szindrómaként (CRS) ismerjük. A komplett CRS tünetei közé tartozik a veleszületett szívbetegség, a teljes vagy részleges vakság, a kétoldali süketség, a növekedés elmaradása. A központi idegrendszer érintettsége általánosabb, a szellemi visszamaradottság a közepestől a súlyos fokig változhat. Az egyensúlyi - és mozgászavarok már óvodáskorban észlelhetők, iskoláskorban pedig megjelennek a pszichiátriai rendellenességek és a magatartászavarok.

A rubeola kezelése

A rubeola az esetek döntő többségében enyhe, magától gyógyuló betegség, amely speciális kezelést nem igényel.

Várandós nőknél, ha a rubeolát a terhesség első 3-4. hónapjáig diagnosztizálják, tájékoztatni kell az illetőt arról, hogy magzata fertőződhetett, ám a terhesség megszakításáról neki kell döntenie. A veleszületett rubeola szindrómának sincs speciális terápiája, de a rendellenességek egy része reagálhat gyógyszeres kezelésre, vagy korrigálható sebészi úton.

Megelőzés, hasznos tudnivalók

A gyengített, élő kórokozót tartalmazó oltóanyag már 1969-től létezik, de Magyarországon csak 1989-ben kezdődött el a rubeola elleni védőoltás alkalmazása. 1989 és 1991 között az akkor 15 éven aluli összes gyermeket beoltották, amelynek következtében a CRS diagnózisa szinte teljesen eltűnt. A védőoltás - az MMR - a kanyaró és a mumpsz elleni hatóanyaggal együtt kerül beadásra, és élő, legyengített rubeolavírust tartalmaz.

A hazai gyakorlat szerint védőoltást kell adni a 15 hónapos kort betöltött gyermekeknek, emlékeztető oltást a 11 évesek kapnak. Az 1978 előtt született nőknek, akiknek rubeolafertőzése nem bizonyítható, a tervezett terhesség előtt legalább három hónappal MMR-oltás javasolt.

Az oltás ellenjavallatai közé tartozik a heveny megbetegedés és a fertőző betegség lábadozási periódusában tervezett oltás. Különösen ellenjavallt károsodott immunrendszer, illetve immungyengítő kezelés esetén. A HIV fertőzés nem képez ellenjavallatot. Felnőtt nők az MMR-oltás után három hónapig óvakodjanak a teherbeeséstől, amennyiben azonban kiderül, hogy az oltás idején a terhesség már fennállt, ez nem indoka a terhesség-megszakításnak.

Kategória: Gyermekgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Rubeola (rózsahimlő) kezelésére! További kérdésem van Rubeola (rózsahimlő) témában
Aktuális
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-3, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában gyengén felhős, derült lesz az ég, délen lehetnek felhősebb körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag