Egyéb vizsgálatok

Intubációs narkózis

Mi az az intubációs narkózis?

Az intubációs narkózis az altatás azon módja, amikor a légútbiztosítást úgynevezett endotracheális tubus, azaz légútbiztosító cső behelyezésével végzik. Ezen belül az intubáció az a folyamat, amely során a lélegeztetőcsövet a hangszalagokon keresztülvezetve behelyezik a légcsőbe.

Mikor van szükség rá?

Intubációs narkózisra olyan altatásoknál van szükség, amikor a tüdő védelme valamilyen okból fokozottan szükséges. Például mélyaltatás során a test izomzata - beleérte a légutakat védő garat- és gégeizmokat is - elernyed, így a tüdő természetes védőfunkciói nem működnek. Ez egy esetleges hányás során tartós gépi lélegeztetést szükségessé tevő súlyos tüdőkárosodást okozhat. A gyomortartalom szájüregbe jutása például hasi- és mellkassebészeti, vagy a hasüreg felfújásával járó laparoszkópos műtétek esetén fordulhat elő nagyobb arányban.
Akkor is endotracheális tubust kell behelyezni, ha a műtét előtt nem biztosítható a 6 órás éhgyomor (például mert sürgősebb a műtét), vagy pedig nem várható a gyomor ürülése 6 órán belül (például kismamáknál). Ilyen esetekben a légutak védelme érdekében mindenképp szükség van tubus behelyezésére.

Hogyan végzik az intubációs narkózis?

A lélegeztetőcső behelyezését altatásban végzik. A beavatkozás előtt a beteg oxigénszintjét 100 százalékos oxigén belélegeztetésével megemelik, mert ez időnyereséget jelenthet egy nehezebb intubáció esetén.
A légútbiztosító csövet a hangszalagokon keresztül vezetik le a légcsőbe, ami alapesetben gyors és egyszerű művelet. Ugyanakkor az eszköz behelyezésének lehetnek nehézségei. Ezekre a beteg alkati adottságai - például az elhízás, a rövid nyak, a kis szájnyitás vagy a beszűkült nyakmozgások - utalhatnak, ilyenkor az aneszteziológusok speciális eszközökkel is készülhetnek a műtéti altatásra. Utóbbiak a lélegeztető cső behelyezését biztonságosabbá tehetik, és elkerülhetővé teszik az esetleges oxigénhiányos károsodásokat.
Ha a cső behelyezése mégis sikertelen, előfordulhat, hogy sürgős gégemetszés válik szükségessé, vagy pedig az, hogy a beteget felébresszék, és a műtétet elhalasszák. Az ismételt próbálkozást egyéb alternatív lehetőség biztosításával kísérelik meg. Lehetőség van például úgynevezett "éberintubációra" is, amelynél a beteget csak felületesen altatják el, alaposan elérzéstelenítik a garatját, majd spontán légzését megtartva speciális eszközzel próbálják behelyezni a légútbiztosító tubust.

Mennyi időt vesz igénybe?

Altatószerek hatására a beteg néhány másodperc alatt elalszik. A légútbiztosítás problémamentes esetben pár percet vesz igénybe.

Milyen szakorvos végzi?

Az intubációs narkózist aneszteziológus szakorvos végzi.

Hogyan kell készülni az intubációs narkózisra?

Intubációs narkózis előtt az altatásra vonatkozó előkészületek irányadóak. Megfázások, fertőzések esetén - amennyiben a műtét halasztható - halasztásra van szükség. Ennek oka, hogy az ilyenkor amúgy is legyengült immunrendszer jelentősen megnöveli a fertőzéses szövődmények rizikóját. Gond az is, hogy a lélegeztetés révén a felső légúti kórokozók az alsóbb légutakba lejutva akár súlyos tüdőgyulladást is okozhatnak.
A műtét előtti közvetlen felkészülés része az úgynevezett éhgyomor biztosítása. Ez alatt azt kell érteni, hogy a betegek az altatás előtt 6 órával ehetnek utoljára szilárd táplálékot, folyadékot pedig az operáció előtt 2 órával ihatnak utoljára (és ez csak teát vagy szénsavmentes vizet jelenthet). Sürgős műtétek esetén mérlegelendő, hogy az éhgyomor biztosítása érdekében a műtét halasztható-e.
Annak érdekében, hogy a légútbiztosítás biztonságos legyen, a kivehető műfogsorokat, nyelvpiercingeket el kell távolítani. Érdemes figyelni a fogak egészségére is, ugyanis a mozgó fogak kiesésének kockázata jóval nagyobb az egészséges fogakénál.

Jár vele fájdalom?

A légútbiztosító cső behelyezése az általános érzéstelenítés miatt nem jár fájdalommal, de utána jelentkezhet átmeneti torokfájás. A műanyag cső a légutakra akkor is nyomást gyakorol, ha problémamentes volt a lebocsátása, de az emiatti kellemetlen érzés maximum 2-3 napig tart.

Kinél nem végezhető?

Intubációs narkózis gyakorlatilag mindenkinél tervezhető. Várhatóan nehéz intubáció, illetve korábbi sikertelen intubációk után a későbbi műtéteknél egyéni mérlegelés után döntik el, hogy a lélegeztetés sikertelenségének rizikója vállalható-e a műtéttől várható haszon érdekében.

Milyen szövődményei lehetnek az intubációs narkózisnak?

A légeztetőcső behelyezésekor sérülhetnek a fogak, a szájnyálkahártya és a hangszalagok. Ha a légútbiztosítás nehézségekbe ütközik, előállhat átmeneti oxigénhiányos állapot, illetve miatta kialakuló tudatkárosodás, legsúlyosabb esetben, sikertelen légútbiztosítás esetén pedig extrém ritkán akár halál is bekövetkezhet. Ezek elkerülése érdekében persze számos lehetőség rendelkezésre áll. Ezeknek köszönhetően a súlyos, maradandó károsodások száma minimális.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szabó Nóra aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.