Egyéb vizsgálatok

Beöntés

Rövid leírás

A beöntést régen purgálásnak hívták, azt jelenti, hogy egy csövön keresztül valamilyen oldatot juttatnak a végbélbe. A beavatkozás azt teszi lehetővé, hogy a bélben levő bélsarat eltávolíthassák. Vannak olyan vizsgálatok is, például a végbéltükrözés és a vastagbéltükrözés, amelyekhez a belet beöntéssel is előkészíthetik. Ilyen esetben persze hashajtás is történik, amihez a beteg gyógyszert kap.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség

Sok esetben végezhetnek beöntést, ilyen például a székrekedés. Ilyenkor a beavatkozás a nagyon besűrűsödött, megvastagodott és beszáradt széklet eltávolítását teszi lehetővé. Végezhetnek beöntést vastagbéltükrözés előtt is olyan esetekben, ha valaki hashajtással nem tudja kellőképp előkészíteni, kitisztítani ezt a bélszakaszt, mert vagy nem tartja be annak szabályait, vagy eleve nem eszik rostos ételeket, így a hashajtás nem távolít el minden székletmaradványt.
Régen végeztek irrigoszkópiát is, amelynél a vastagbelet kontrasztanyaggal töltötték fel, és azt nézték röntgenernyő alatt. Így látták, hogy a vastagbél miként töltődik föl, adott esetben kiboltosul-e. Ebből lehetett következtetni a divertikulózis nevű betegségre, amelynél a vastagbélen kis kitüremkedések, tasakok alakulnak ki. Azokba a széklet bele tud ülni, apró rögökként meg tud keményedni. Az ezt kimutató irrigoszkópia előtt a kontrasztanyagot juttatták be beöntéssel.
Divatos, de nem helyes a beöntést tisztítókúra részeként, béltisztítási célból, orvosi javallat nélkül végezni. Ilyen beavatkozásokat jellemzően természetgyógyász javaslatára végeznek, akár házilag is. Ez ártalmas, ha ugyanis rendszeresen végzik, a bélmosás a jó baktériumokat is kimossa a bélből. A vastagbélnek azért is ártalmas ez, mert a bélbaktériumok mellett sok olyan fontos anyag is jelen van benne, ami onnan szívódik fel, és aminek purgálással való eltávolítása káros. Miatta akár vastagbélgyulladás is kialakulhat.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A beöntés idején a betegeknek feküdnie kell: jellemzően stabil oldalfekvésbe fektetik, a beöntőcsövet ebben a helyzetben vezetik a végbelébe. A pici babákat hanyatt fektetik, a lábukat picit megemelik. Végbelükbe ezt követően vezetnek nagyon kis mennyiségű folyadékot. Nagy mennyiséget felnőtteknél sem szabad benyomni, mert az szétrepesztheti a belet. Magát a beöntést mindig testhőmérsékletű folyadékkal végzik. Ez alapesetben víz, de adhatók hozzá más anyagok is. Van például kamillás beöntés, de lehet paraffinolajos is.
A hagyományos mellett létezik magas vagy mély beöntés is, amelynél magasabbra tolják föl a beöntőcsövet, lehetővé téve azt, hogy nagyobb mennyiségű folyadékkal lehessen átmosni az adott bélszakaszt. Túl magasra persze nem tudják feltolni a csövet: a végbél utolsó szakaszát ujjal el lehet érni, viszont annál a magas beöntés is csak egy picit megy följebb.

Mennyi időt vesz igénybe?

A beöntés viszonylag hamar kivitelezhető, de utána várni kell, nem szerencsés, ha rögtön távozik minden folyadék. Ennek oka, hogy a víznek a bélsárban fel kell szívódia, azt meg kell puhítania, és azzal együtt kell kiürülnie. A beöntés során benyomott folyadék a bélműködést is serkenti, egyfajta perisztaltikát indít be, ami szintén segíti a vastagbélben lévő bélsárdarabok eltávolítását. Ennek jelentkezéséhez viszont szintén idő kell.

Milyen szakorvos végzi?

Beöntést nővérek végeznek orvosi javaslatra. A beavatkozást nem csak gasztroenterológus szakorvos rendelheti el, hanem például székrekedésnél bármilyen egyéb orvos is kérheti. Ilyenkor akár neurológus is rendelhet ilyet amiatt, mert betegének lassú a bélműködése. Székrekedés esetén a beavatkozást akár otthon is végezheti ápoló.

Hogyan kell rá készülni?

A beavatkozásra nem kell különösebben készülni.

Mire kell utána figyelni?

A beöntés után legalább fél óráig, egy óráig olyan helyen kell tartózkodni, ahol van vécé. Ez azért fontos, mert a beöntés hatására sok béltartalom ürül rövid idő alatt.

Milyen veszélyei lehetnek?

Veszélye akkor lehet a beöntésnek, ha az ellenjavallatokat nem veszik figyelembe, túl erősen vagy túl nagy mennyiségű vizet nyomnak a végbélbe. Ilyenkor a bél megrepedhet, ami műtétet tesz szükségessé. Ez amiatt elengedhetetlen, mert ilyenkor a bélsár a hasüregbe kerül, ott gyulladást okozhat. Az ilyen veszélyek miatt fontos, hogy beöntésre csak akkor kerüljön sor, ha annak orvosi indoka van. Ha a bélfal túlzottan vékony és átjárható, még ilyen esetekben is adódhatnak problémák. Ez még a legóvatosabb beavatkozás mellett is megtörténhet.

Jár vele fájdalom?

Nem jár fájdalommal a beöntés, de a beavatkozás kellemetlen, feszítő érzéssel jár.

Kinél nem végezhető?

Nem végezhető beöntés bélgyulladás mellett, és akkor sem, ha valakinek véres a széklete. Persze ha azt kell vizsgálni, hogy a véres székletet mi okozza, végezhető beöntés a tükrözés előtt, de ilyenkor különösen figyelni kell a bejuttatott folyadék nyomására, mennyiségére. Aranyér mellett szintén körültekintően kell beöntést végezni, mert ott a beöntőcső bevezetése sérüléseket, bevérzéseket okozhat.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Hidvégi Edit gasztroenterológusnak, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.