Egyéb vizsgálatok

Húgycsőtágítás

Rövid leírás

Húgycsőtágításnál a húgycsövet tágítják ki olyan szűkület miatt, ami akadályozza a vizelet ürítését. A tágítás mechanikusan történik, a húgycsövet úgy teszik újra átjárhatóvá. A műtét nőknél és férfiaknál hasonlóképpen történik, érdemi különbség csak technikai nehézségben van a két beavatkozás között.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség?

Húgycsőtágításra olyan betegségek és fertőzések esetén lehet szükség, amelyek húgycsőszűkületet okozhatnak. Ilyenek lehetnek egyes daganatok – bár daganatnál a szűkület megszüntetésének elsődleges módja a daganat eltávolítása –, az infekciók miatt létrejött hegesedés, vagy például nemi betegségek miatt kialakult szűkület. Okozhat ilyen problémát orvosi beavatkozás nyomán kialakuló hegesedés is, de lehet a rendellenesség veleszületett is. A férfiaknál gyakrabban van szükség húgycsőtágítására: náluk a húgycsőfertőzések gyakoribb mivolta, a hosszabb, kanyargós húgycső miatt többször alakul ki ilyen probléma.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

Az egyszerű húgycsőtágítást jellemzően helyi érzéstelenítésben végzik, speciális katétersorral. Ezek nem olyan puhák és rugalmasak, mint az egyszerű vizsgálatokhoz vagy vizeletelvezetéshez használt katéterek, azok tágításra nem alkalmasak. Maga a beavatkozás a gyakorlatban úgy történik, hogy először egy egészen vékony csövet vezetnek keresztül a szűkületen, majd a keresztmetszetet fokozatosan növelik. A húgycső ezáltal egyre tágabb lesz. Ha a szűkület így nem tágítható fel, vagy rendszeresen visszaszűkül, a szűk szakaszt bemetszik, az elzáródást ezzel tudják megszüntetni. Ez már altatásban vagy epidurális érzéstelenítésben, endoszkóppal történik. Ha ez sem vezet tartós eredményre, nyílt műtéttel lehet megszüntetni a problémát.

Mennyi időt vesz igénybe?

Ha csak húgycsőtágítás végeznek, egyéb beavatkozásra nincs szükség, a műtét 5-10 perc alatt elkészül. Megesik, hogy a húgycsövet tartósan tágító katétert bent hagyják – ezt akkor tudják megtenni, ha a húgycsövet sikerül eléggé kitágítani –, és csak később veszik ki.

Milyen szakorvos végzi?

A húgycsőtágítást urológus szakorvos végzi.

Hogyan kell rá készülni?

Nem kell a betegnek készülnie a húgycsőtágításra, egyedül arra van szükség, hogy felfeküdjön a vizsgáló vagy műtőasztalra, és lazán fekve, erőltetés nélkül engedje a beavatkozást.

Mire kell utána figyelni?

A beavatkozás után nem szabad fürdőzni vagy uszodába menni, sok folyadékot kell fogyasztani. Kerülni kell minden fertőzésveszélyes helyzetet, ami férfiaknál a nemi élet szüneteltetését is jelenti. Antibiotikus kezelés is sokszor szükséges lehet.

Jár vele fájdalom?

A húgycsőtágítás helyi érzéstelenítés mellett is járhat mérsékelt fájdalommal, utána pedig egy darabig mindenképp kellemetlen érzést okoz a vizelés során.

Kinél nem végezhető

Akut prosztatagyulladásnál ellenjavallt a húgycső-katéterezés, így a húgycsőtágítás is. Ilyen esetekben mindig hólyagpunkcióra van szükség, amelynek során a vizeletet közvetlenül a hólyagból vezetik el a hasfalon át. A teljes elzáródás szintén kizáró ok, mert olyankor nem tudják bevezetni az első katétert sem, nem tudják megkezdeni a tágítást. Ez esetben komolyabb műtéti megoldásra van szükség.

Milyen szövődményei lehetnek?

A beavatkozás közben vérzés alakulhat ki, és megnő a rizikója az olyan sérüléseknek is, amelyek következtében kilukadhat a húgycső. Ez a veszély akkor nagyobb, ha a húgycső nagyon szűk, a katéter pedig rossz irányba megy. Rizikó az újabb hegesedés is, ami a sérülések után alakulhat ki. A húgycsőtágítás után fokozott a fertőzésveszély is, ilyenkor a kórokozók könnyebben bejuthatnak a húgyhólyagba. Ez antibiotikus kezeléssel megelőzhető. Ha férfiaknál az elzáródás közel volt a záróizomhoz, a tágítás után nagyobb az esély a vizelet inkontinenciára.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Albert István andrológus, urológus, klinikai onkológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.