Egyéb vizsgálatok

Kapaszkodás

Célja

A fogás elemi működésének vizsgálata, amelyet könnyen el lehet végezni, és megfelelő óvatossággal kipróbálhatjuk csecsemőnknél is.

Leírás

Már a koraszülött, kis súlyú csecsemő is képes megtartani a súlyát, ha két kezünk mutató ujját a tenyerébe csúsztatjuk. Ilyenkor megmarkolja mutató ujjainkat és olyan erővel képes tartani, hogy csaknem teljesen fel lehet emelni a pelenkázóról. Ezt a reakciót, amely a fogás elemi működésének vizsgálata könnyen el lehet végezni, és megfelelő óvatossággal kipróbálhatjuk csecsemőnknél is.

Veszélye

Vigyázni kell, nehogy visszaessen a pakolóra/pelenkázóra ezért elengedni nem szabad, s figyeljünk arra is, hogy ujjai ne csússzanak ki a tenyerünkből. Csak rövid ideig tartsuk ily módon, és utána szépen eresszük le a hátára a pelenkázóra.

Fájdalom

Nincs.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.