Egyéb vizsgálatok

Pszichoterápia

Mi ez a beavatkozás?

Pszichoterápia alatt a kommunikációs technika eszközeivel végzett gyógyítást értik. Ez lehet beszéd, de non-verbális kommunikáció is - lényeg, hogy szakember végezze. Az esetek többségében az ülés olyan vezetett beszélgetés, amely a terapeuta és a kliens között kialakult kapcsolaton, bizalmon alapul: ez alakul gyógyító folyamattá. Az egyéni mellett létezik csoportos pszichoterápiás foglalkozás is. Utóbbi legismertebb formája a pszichodráma, míg az egyéni pszichoterápiának egyebek mellett van kognitív és viselkedésterápiás ágazata is.

Mikor van szükség rá?

Pszichoterápia bármikor alkalmazható, amikor valaki életvezetési problémával küzd vagy krízishelyzetbe kerül. Lényeg, hogy a kezelendő gondok hátterében ne testi okok húzódjanak meg, bár ez sem szabály, ugyanis sok testi panasz mögött meghúzódhat pszichés ok. Alkalmazható pszichoterápia olyan embereknél is, akik csak komolyabb önismeretre vágynak, de szükség lehet rá drogelterelésnél is. A pszichoterápia lényege mindig az, hogy átalakítsa a mechanizmust, amely valakiben nem, illetve rosszul működik.

Mit diagnosztizálnak vele?

Célja ugyan nem ez, de a pszichoterápia során diagnózist is föl tudnak állítani a szakemberek, főleg, ha valamilyen pszichiátriai megbetegedés a probléma. Ilyen esetben a pszichoterápia mindig a pszichiátriai kórképekből indul ki. A pszichológusok differenciáldiagnózist is fel tudnak állítani, például meg tudják határozni, hogy a depresszió melyik válfajáról van szó, illetve hogy az érintett pszichotikus-e. Az ülések során azonosítani tudnak kiégési szindrómát, személyiségzavart, illetve sok egyéb mentális problémát is.

Mit kezelnek vele?

A pszichoterápiával nagyon jól kezelhetőek a különböző fóbiák, a szorongásos problémák és a depresszió, de jól alkalmazható személyiségzavaroknál, így például a nárcisztikus és a borderline személyiségzavarnál is. A függőségek szintén jól kezelhetőek pszichoterápiával, de beválhat a módszer élethelyzeti válságoknál, például munkahely elvésztesekor, illetve gyászesetek során is. Alkalmazható még ezen felül szexuális zavaroknál és párkapcsolati problémáknál.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

Bár ez változhat, pszichoterápiára alapesetben hetente egyszer kerül sor. Rengeteg eszköze van - ezek ugyan terápiásiskola-függőek, de a hangsúly mindig a beszélgetés irányítottságán van. Az ülések rendszerint egy viszonylag szigorúan felépített vázlat szerint haladnak, de mivel minden ember más, a folyamat ezen belül mindig egyénre szabott. A módszer emiatt elég nehezen megfogható, de a lényege az, hogy a terapeuta és a kliens között kialakul egy kapcsolat, amelyre gyógyító beszélgetés épülhet. Hogy ez elkezdődhessen, mindenképpen szükség van egyfajta önreflexióra is, ami azt jelenti, hogy az érintett beszélni tud saját érzéseiről, gondolatairól. Előfordul, hogy valaki ezt még nem tanulta meg az élete során, de valamilyen szinten mindenki képes elsajátítani az ülések alatt. Persze, ennek mélysége a terápiás folyamat során folyamatosan változik, mélyebbé válik. Amikor a terapeuta és a kliens között már kialakult a terápiás kapcsolat, megkezdődhet a kliens személyiségében rosszul működő mechanizmusok átstrukturálása. A gyógyulás folyamán a kliensben mindig változik valami, élete pedig egy idő után jól felépített rendszerben mozoghat.

Mennyi időt vesz igénybe?

A pszichoterápia első három-négy ülése általában a diagnosztizáló szakasz: a terapeuta ez idő alatt tapogatja le, hogy melyek azok a gócpontok, amelyeken dolgozni kell. Ennek során alakul ki a "terápiás szerződés", ami azt jelenti, hogy a terapeuta és a kliens meghatározza a terápia célját, hogy mit szeretnének elérni. A pszichoterápiás munka ezt követően kezdődhet meg. Ha krízisterápiáról van szó, akkor elég lehet 3-4 hónap. A hagyományos pszichoterápia hossza egyénenként változik, de mindenképp hónapokban, években mérhető, hosszát előre meghatározni nem lehet. Lehet szó úgynevezett vezetett konzultációról is, amelynek során csak kisebb, felületi kezelés történik, és amelyhez akár egyetlen ülés is elég lehet. Maga a pszichoterápiás foglalkozás általában 45-50 perc.

Milyen szakorvos végzi?

Pszichoterápiát pszichológus és pszichiáter szakorvos végezhet, illetve minden olyan orvos, aki elvégzi a pszichoterápiás képzést.

Milyen veszélyei lehetnek?

Csak akkor lehetnek veszélyei a pszichoterápiának, ha nem képzett szakember végzi, aki ebből adódóan nem tartja be a pszichoterápiás szabályokat. Ezek a szabályok nagyon szigorúak, és főképp a személyiségi jogok és a titoktartás köré szerveződnek.

Kinél nem végezhető?

Több olyan pszichiátriai kórkép is van, amelynek érintettje nem alkalmas pszichoterápiára, és amelynél csak úgynevezett betegvezetés történhet. Ebbe a körbe beletartozik minden olyan betegség, amelynél az alany realitásérzéke sérült, vagy amely miatt valaki aktuálisan éppen nem alkalmas a terápiára. Ilyenek lehetnek a skizofrének, de ebbe a csoportba tartoznak azok is, akiknek aktív öngyilkossági gondolataik vannak. Kizáró ok a pszichotikusság is, illetve ha valaki éppen tudatmódosító szer hatása alatt van. Nem alkalmas a pszichoterápiára az sem, akinek nagyon alacsony az érzelmi intelligenciája, vagy aki annyira éretlen, hogy nincs önreflexiója, képtelen saját érzelmeit észlelni, kifejezni. Ilyen esetben nincs sok értelme a terápiás munkának.
Pszichoterápia nem végezhető kényszergyógykezelésként sem: a foglalkozásnak mindig két ember beleegyezésén kell alapulnia. Nem működőképes az a megoldás sem, amikor valakit "elküldenek" pszichológushoz. Ilyen esetekben a terápia csak akkor működik, ha a terapeuta képes találni olyan pontot, amelyen keresztül motiválni tudja a beteget. (A gyerekpszichológiában mindig szükség van erre, hiszen a gyerekeket mindig küldik a terápiára.) Hasonló feladat előtt állnak azok a pszichológusok is, akik kórházi krízisosztályon dolgoznak és öngyilkosokkal foglalkoznak. Az ő munkájuk is csak akkor lehet eredményes, ha képesek motiválni betegüket. E nélkül az érintettet fölösleges - és amúgy sem lehet - pszichoterápiára kötelezni.
A cikkünk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológusnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat, dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüthet a nap. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható eső, zápor. A levonuló csapadékzóna mögött kevés helyen előfordulhat zápor, délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél melegebb is lehet az idő. Késő este 5, 11 fok közötti értéket mérhetünk. Időjárási frontok csütörtökön sem okoznak majd kellemetlenséget.