Egyéb vizsgálatok

Nőgyógyászati szűrővizsgálat

Rövid leírás

A nőgyógyászati szűrővizsgálat preventív jellegű, elsődleges célja a rákmegelőző állapotok időbeni felismerés, a hüvely, a méh és a petefészkek eltéréseinek, rendellenességeinek kiszűrése, az esetleges fertőzések diagnosztizálása.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség?

A szakorvosok évente javasolják a nőgyógyászati szűrővizsgálat ismétlést panaszmentes állapotban is. Maga a vizsgálat nem csak a méhnyak szűrését jelenti, annál szélesebb körű: nézik közben a külső nemi szervek, a hüvely, a méh és a petefészek esetleges eltéréseit is. Ez teszi lehetővé, hogy időben felismerjenek és kezelhessenek betegségeket. Ilyenek lehetnek például a hüvelyi fertőzések, a hüvelyflóra kóros elváltozásai, a hüvelyfal- és méhsüllyedés, a méhtest és a petefészkek jóindulatú vagy rákmegelőző elváltozásai, rosszindulatú betegségei.
Negyven éves kor alatt az emlők tapintásos vizsgálata is fontos része a szűrővizsgálatnak, eltérés, panasz esetén pedig emlőultrahangra is irányítják a pácienseket (ezt többnyire radiológus szakorvosok végzik). Negyven éves kor fölött már rendszeres mammográfiás szűrés javasolt, lehetőség szerint emlőultrahanggal kiegészítve.

Milyen betegség szűrhető vele?

A nőgyógyászati vizsgálat során alapvetően a méh, a méhnyak és a petefészek betegségei szűrhetők. Fény derülhet ezeket érintő fejlődési rendellenességekre, gyulladásokra, fertőzésekre és nemi betegségekre, daganatmegelőző állapotokra és daganatokra.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A nőgyógyászati szűrővizsgálat a kórelőzmény felvételével kezdődik. Ezt követően megtekintik a külső nemi szerveket, tehát a kisajkakat és a nagyajkakat, a hüvelybemenetet, a csiklót, a szeméremdombot és a gátat.
Ezt követően feltárják a hüvelyt a kacsa nevű eszköz segítségével, majd egy citobrush (citológiai kefe) segítségével a méhszájról mintát vesznek. Ezt tárgylemezre kenik, rögzítik, majd patológushoz küldik véleményezésre. A patológus egy közel egyoldalas véleményt állít ki a tárgylemez sejtjeinek vizsgálata alapján. A nőgyógyászati szűrővizsgálat jódos, illetve ecetsavas festéssel ér véget, aminek méhszájra gyakorolt hatását kolposzkóp (egy speciális nagyító) segítségével ellenőrizik. Rákszűréskor lehetőség van a hüvelyváladékból fertőző betegségek, így például HPV-fertőzés ellenőrzésére is.
A vizsgálat következő része tapintásos. Ennek során az orvos kesztyűs kezének két ujját a hüvelybe vezeti, majd másik kezével a has felől tapintja a kismedencét. Ezáltal a méhet két irányból tudja vizsgálni, fölmérheti nagyságát és alakját, állagát. A nőgyógyász áttapintja a méh környezetét is.
Kiegészítésként az orvosok többsége hüvelyi ultrahangvizsgálatot is végez, mert az pontosabb, részletgazdagabb képet ad a kismedencei viszonyokról. Látható lehet vele például egy méhben lévő egycentis mióma is, amit kitapintani gyakorlatilag lehetetlen. A petefészekrákok korai felismerését is segíti az ultrahang. Használata azért előny, mert ha a petefészek-daganat már kézzel is tapintható, jellemzően nagy a baj. Ha korai stádiumban fedezik fel ultrahanggal, még nagyobb az esély a gyógyulásra.

Mennyi időt vesz igénybe?

A nőgyászai szűrővizsgálat körülbelül 20-30 percig tart.

Milyen szakorvos végzi?

Nőgyógyászati szűrővizsgálatot nőgyógyász szakorvos végez. Az ultrahanghasználathoz külön licencvizsgára van szükség, a szakorvosok többsége ilyennel is rendelkezik.

Hogyan kell rá készülni?

  • A vizsgálatot nem szabad a menstruáció időszakára időzíteni, a legszerencsésebb közvetlen az azt követő napokban elvégeztetni. Ilyenkor kicsit jobban nyitva van a méhszáj, magasabbról is lehet mintát venni.
  • A betegnek jó fejben tartania az utolsó menstruáció idejét, át kell gondolnia, milyen gyógyszereket szed, milyen betegségei voltak. Ha már volt terhes, hasznosak az arról szóló információk is.
  • A vizsgálatra szerencsés szoknyában érkezni, elkerülve azt, hogy a rendelőben alulról teljesen le kelljen vetkőzni.
  • Irrigálni nem szabad a vizsgálat előtt – elég az alaphigiénia –, mert ha ezt teszik, a nőgyógyász nehezebben tudja megítélni a hüvelyváladék jellegét, milyenségét.
  • A vizsgálatra üres húgyhólyaggal kell menni, az pontosabbá, kevésbé fájdalmassá teszi a beavatkozást.

Mire kell utána figyelni?

Vizsgálat után néha előfordul minimális vérezgetés, de csak egy-két csöpp a mintavétel miatt.

Jár vele fájdalom?

Nem jár fájdalommal a nőgyógyászati vizsgálat, de lehet kellemetlen.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyásznak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció