Endoszkópiák

Gyomortükrözés

Mi az a gyomortükrözés?

Gyomortükrözés alatt a gyomor endoszkópos vizsgálatát értik. Ennek során egy száloptikás kamerával végigtekintik a belső emésztőrendszert, a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél felső szakaszát. A beavatkozás célja a gyomorbántalmak, a felhasi fájdalmak, a felszívódási zavarok okának kiderítése, de használják a gyomorrák szűrővizsgálatként is.

Mikor van szükség gyomortükrözésre?

Akkor végeznek gyomortükrözést, ha valakinek gyomorbántalmai, felhasi fájdalmai vannak, vagy valami miatt felszívódási zavarokra gyanakodnak. Vérszegénység kivizsgálása során szintén végezhetnek gyomortükrözést, de történhet ilyen vizsgálat akkor is, ha a táplálkozás rosszul esik vagy panaszt okoz. Ugyancsak végezhetnek gyomortükrözést refluxos tünetek és nyelési panaszok esetén, vagy olyankor, amikor a beteget ételtől való túltengés érzése gyötri. Szintén sor kerülhet ilyen beavatkozásra nyelőcsőszűkület gyanúja esetén, illetve daganatok kizárása miatt.
Szűrővizsgálatként akkor javasolt a gyomortükrözés, ha valakinek közvetlen felmenői között előfordult gyomorrák. Szűrésre főleg akkor van szükség, ha valamilyen gyomorpanasz is van.

Mit mutat ki a gyomortükrözés?

A gyomortükrözéssel emésztőrendszeri betegségek diagnózisait állíthatják fel, amihez a vizsgálat során szükség esetén mintát is vesznek. Ennek alapján meg tudják nézni, van-e a gyomorban baktériumfertőzés, illetve a szövettani mintából a daganatokat (gyomordaganatot, nyelőcsődaganatot) is képesek diagnosztizálni vagy kizárni. Felállítható gyomortükrözéssel a gyomorgyulladás, a gyomorfekély, a refluxbetegség, a nyelőcsőgyulladás, a nyelőcsőszűkület, a nyombélproblémák, a felszívódási zavarok és a lisztérzékenység diagnózisa is. Utóbbi a tükrözést kiegészítő szövettani vizsgálattal lehetséges.

Hogyan végzik a gyomortükrözést?

A vizsgálat során a száloptikás eszközzel végignézik az emésztőrendszert. Ehhez a betegnek le kell nyelnie az endoszkóp száloptikás kamerát tartalmazó részét, amely egy kisujjnyi vastagságú cső. Ez igazából csak addig kellemetlen, amíg az érintett le nem nyeli a csövet, utána csak az idegen eszköz jelenlétét kell elviselni. A lenyelést segítendő helyi érzéstelenítésként lidokainsprayt is szoktak alkalmazni. Ha a lenyelés megtörtént, már csak arra kell figyelni, hogy a beteg nyugodt maradjon, higgadtan vegye a levegőt. Ilyenkor nagyon gyorsan, 4-5 perc alatt végeznek a vizsgálattal.
A beavatkozás során a nyelőcsőbe és a gyomorba nem kell levegőt fújni, mert ezek a szervek egyébként is jól tágulnak. Ha azonban szükséges, ezt is meg tudják tenni az eszközzel. Ha szükség van mintavételre, akkor az endoszkóp segítségével el tudják végezni: az endoszkóp munkacsatornáján keresztül különböző eszközök, mintavételi fogók vezethetők be. A beteg semmit nem érez ebből, a lecsippentés észrevétlenül történik.
A beavatkozást végezhetik altatásban is - akkor végképp nincs semmi kellemetlenség. Ez vénás altatással történik, amely a nyelési reflexet nem kapcsolja ki, csak a tudatot és az érzékelést, emiatt a beteg ilyen állapotban is képes lenyelni az endoszkóp csövét. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a nyelési reflex egyből bekapcsol, amikor a cső a torokhoz ér, így az orvos le tudja vezetni a vizsgálati eszközt. Kisgyerekeknél a beavatkozást mindig altatásban végzik.

Mennyi időt vesz igénybe?

A gyomortükrözés nagyon gyors vizsgálat, nem kell hozzá több idő 4-5 percnél. Ennél tovább csak akkor tart, ha az eset problémás, a vizsgálat nehéz, vagy ha sok helyről kell mintát venni.

Hogyan kell készülni a gyomortükrözésre?

A gyomortükrözésre éhgyomorral kell érkezni, előtte 6 órával már nem lehet enni, 3 órával előtte pedig már inni sem. Hashajtásra ennél a vizsgálatnál nincs szükség.

Mire kell figyelni utána?

Amíg az érzéstelenítő hat a torokban, nem szabad nyelni, enni és inni. Ez azonban csak 5-10 perc. Ha a vizsgálat altatásban történik, akkor nagyjából egy óráig nem szabad enni és inni, illetve aznap nem szabad vezetni, veszélyes munkát végezni.

Milyen veszélyei lehetnek a gyomortükrözésnek?

Mint minden endoszkópos vizsgálatnak, a gyomortükrözésnek is vannak veszélyei. Ilyen az átlukadás, amelynek esélye minimális, hiszen a vizsgálat során az endoszkóp haladását végig monitoron figyeli az orvos, a csövet nem vakon vezeti. Kockázat inkább csak akkor van, ha a nyelőcső eleve sérült, vagy valamilyen elváltozás van rajta. Emiatt kell nagyon óvatosan végezni a vizsgálatot nyelőcsődaganatoknál, illetve akkor, ha komoly nyelőcsőtágulat van. Ezeket leszámítva a vizsgálat nem nagy kockázatú.

Fáj a gyomortükrözés?

Fájdalommal nem jár a gyomortükrözés, csak minimális kellemetlenséggel abban az esetben, ha nem altatásban végzik. Ilyenkor a betegekre az öklendezés érzése törhet rá, de az nyugodt, mély lélegzetvétellel megszüntethető. Rossz tapasztalatok inkább csak akkor szerezhetőek, ha valaki idegesen és szorongva megy a vizsgálatra, ami miatt nehezebben tudja kontrollálni a saját reflexeit. Ilyenkor mindig nehezebb a vizsgálat, mert gyakran öklendezéssel jár. Ha a beavatkozást vénás altatásban végzik, akkor annak egyetlen kellemetlensége a véna megszúrása.

Milyen szakorvos végzi?

A gyomortükrözést a gasztroenterológus mellett esetenként végezheti belgyógyász és sebész is. Ha a beavatkozást vénás altatásban végzik, akkor arról aneszteziológus szakorvos gondoskodik.

Kinél nem végezhető?

Nem végezhető gyomortükrözés, ha valakinek olyan komoly szűkületet okozó elváltozás van az emésztőrendszerében, amely akadályozná az endoszkóp biztonságos átvezetését. Ilyen például egy olyan nyelőcsőszűkület, amely daganat miatt alakul ki. Hasonló a helyzet, ha sipolyjárat van a nyelőcső és a főhörgők között.

Hasznos tudnivalók a gyomortükrözésről

Japánban, ahol a gyomorrák sokkal gyakoribb, a gyomortükrözés a rutin szűrővizsgálatok közé tartozik (tehát azok közé, amelyek közé itthon például a nőgyógyászati citológia).
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Harasta Edit sebész, gasztroenterológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.