Endoszkópiák

Hörgőtükrözés

Célja

A hörgőtükrözés lehetőséget biztosít arra, hogy az orvos végignézze a légcsövet, a hörgőket, így közvetlenül felismerhesse a hörgők és a tüdő elváltozásait.

Leírás

A bronhoszkópoknak két fő típusa van, a merev bronhoszkóp és a hajlékony bronhofiberoszkóp. A merevcsöves bronhoszkópia egy 35-40 cm hosszú fémcső, amit egy speciális, a kardnyelőkéhez hasonló, erősen hátrahajtott fejtartás mellett lehet a hörgőbe bevezetni, a vizsgált személy hanyattfekvő testhelyzetében. Mivel nagyon kellemetlen eljárás, ezért ma már csak altatásban és csak speciális esetekben végzik (pl. idegentest-eltávolítás, hörgőprotézis (ún. sztent) behelyezés, gyermekek vizsgálata, nagy vérzések csillapítása, lézerkezelés, heges hörgőszűkületek tágítása esetén). A beteg oxigénellátása a vizsgálat közben a merev bronhoszkópon keresztül biztosított. Különféle optikákkal a légcső és a hörgők belseje megtekinthető, valamint szívókatéterek segítségével a váladék leszívható. Speciális fogókkal idegentestek is kivehetők, sőt, szövettani minta is nyerhető a hörgőben látható daganatokból. A hajlékony bronhofiberoszkóp a gyomortükrözésre szolgáló gasztroszkópnál vékonyabb eszköz, amelyet érzéstelenítő spray-vel végzett helyi érzéstelenítésben, a beteg ülő vagy fekvő helyzetében orron vagy szájon át vezet be az orvos, először a gégén, majd a légcsövön keresztül, a hörgők felé. Sokkal kevésbé megterhelő vizsgálat, mint a merev eszközzel végzett bronhoszkópia. Újabban nemcsak száloptikás eszköz, hanem videóbronhoszkóp is használatos, itt a képet tévéképernyőn nézi a vizsgáló. Ennek képminősége jobb, és az eszköz is kevésbé sérülékeny. A hörgőtükrözés nemcsak diagnosztikus lehetőségeket biztosít, hanem különféle kezelésekre is alkalmas:

Előkészítés

Fontos, hogy a vizsgálat előtt 12 órával a beteg ne egyen és ne igyon semmit, illetve ne dohányozzon. A vizsgálat előtt helyi érzéstelenítést vagy altatást alkalmaznak, majd az eszközt orron, vagy szájon keresztül vezetik le.

Figyelem!

Miután tájékoztatást kap a vizsgálatról, egy beleegyező nyilatkozatot fognak a beteggel aláíratni, ebben krónikus betegségeiről, esetleges vérzékenységre való hajlamáról, gyógyszerallergiáiról kell nyilatkoznia. Ha nem vállalja a vizsgálatot, a beavatkozás elmaradása akadályozhatja a kórkép diagnosztizálását, és a megfelelő kezelés kiválasztását vagy esetleges műtéti beavatkozás szükségességének eldöntését. Bizonyos gyógyszerek szedése, ill. betegségek esetén veszélyes lehet szövettani mintát venni, így ezekről - a súlyosabb szövődmények elkerülése miatt - feltétlenül tájékoztatni kell a vizsgálatot végző orvost. Ha gyógyszereket szed, beszélni kell a kezelőorvossal, hogy a vizsgálat előtt beveheti-e ezeket, vagy esetleg szünetet kell tartania.

Jó, ha tudja

Ha az orvos kóros elváltozást észlel, abból váladék-, sejt- vagy szövetmintát vesz további laboratóriumi, sejttani, ill. szövettani vizsgálatra. Előfordulhat, hogy a hörgőtükrözés közben - a tüdőben levő elváltozás pontosabb megítélésére - röntgenvizsgálatra is szükség lehet. A vizsgálat után még 2 órán keresztül a betegnek tilos ennie és innia, mivel az érzéstelenítés miatt félrenyelhet. A vizsgálat előtt és alatt beadott gyógyszerek befolyásolhatják a reakcióképességet, így ha a beteg gépkocsit szeretne vezetni, ennek lehetséges időpontjáról az orvostól kérjen tájékoztatást.

Veszélye

Az érzéstelenítés és a vizsgálat alatt előfordulhatnak szövődmények:

Fájdalom

A hajlékony bronhoszkóppal végzett vizsgálat kellemetlen, de nem fájdalmas. A merev eszközzel történő hörgőtükrözéshez elaltatják, így az sem fáj.

Lelet

Az elvégzett vizsgálatról leletet kap, ebben az orvos leírja a látottakat, a hangszálak működését, a légcső és a hörgők elváltozásait, illetve felsorolja hogy milyen mintákat vett a vizsgálat során. Ha a beteg műtét előtt áll, ennek elvégezhetőségéről is véleményt fog adni. Szükség esetén a vizsgálat többször megismételhető.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: